Politerno > Україна і світ > Байден викликав обурення східних союзників по НАТО через можливий діалог з Росією

Байден викликав обурення східних союзників по НАТО через можливий діалог з Росією

  • 10 Грудня, 2021
  • 826 Переглядів
  • 0

Східноєвропейські країни критично поставилися до пропозиції президента США Джо Байдена провести зустріч кількох країн НАТО з Росією для обговорення напруженості вздовж кордонів України.

Одна з країн Балтії розлючена і взагалі вимагає від Байдена роз’яснення, що саме він задумав. Про це повідомляє Bloomberg з посиланням на неназваного дипломата цієї країни.

Інший дипломат був більш конкретним. Неспокій на східному фланзі, де країни, в яких колись домінував Радянський Союз, тепер опинилися на передовій проти агресивної Росії, зосереджується на тому, до яких поступок можуть призвести переговори з точки зору політичних гарантій і обмеження НАТО.

«Росії ні за яких обставин не можна давати право голосу щодо того, хто може, а хто не може бути членом НАТО», – заявила прем’єр-міністр Естонії Кая Каллас на прес-конференції в четвер. 

«Найбільш тривожне бажання Москви — розділити Європу на сфери впливу. Ми пам’ятаємо такі моменти з нашої власної історії і жодним чином не наївні в цьому питанні», – додав він.

Президент США заявив, що сподівається до п’ятниці оголосити про зустріч, у якій візьмуть участь «щонайменше чотири основні союзники США по НАТО». Очевидно, це будуть Канада, Великобританія, Німеччина і Франція.

Факт того, що віддалені від Росії країни вирішуватимуть долю союзників, що знаходяться “на передовій”, найбільше турбує Таллінн, Вільнюс і Ригу. Також вибір найважливіших для США країн руйнує концепцію рівноправності в блоці і наштовхує на думку, що основні гравці можуть “заради загального блага” поступитися інтересами менш значущих союзників.

Зокрема, прем’єр Польщі Матеуш Моравецкі вважає, що після виведення військ з Афганістану ситуація у НАТО стала напруженою.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський обговорив з лідером США Джо Байденом ситуацію в ОРДЛО.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE