Politerno > Україна і світ > “Слуги” ініціюють введення цензури для військових із забороною критикувати владу

“Слуги” ініціюють введення цензури для військових із забороною критикувати владу

  • 20 Квітня, 2022
  • 1793 Переглядів
  • 0

Нардепи “Слуги народу” хочуть заборонити військовослужбовцям розповідати про свою службу, а також критикувати керівництво країни.

Відповідний законопроект опублікований на сайті Ради.

Нардепи пропонують додати до Закону “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” нову статтю, яка повністю забороняє оголошувати будь-яку інформацію, яка пов’язана з військовою службою.

Варто зазначити, що діяти стаття буде і в мирний час.

Наводимо текст статті повністю:

“Стаття 8-2. Реалізація права військовослужбовців на свободу думки і слова, а також на вільне вираження своїх

поглядів і переконань Військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори мають право на свободу думки і слова, а також на вільне вираження своїх поглядів і переконань, з урахуванням особливостей, встановлених цим та іншими законами. Військовослужбовці, військовозобов’язані та резервісти, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори, не мають права оприлюднювати та/або поширювати в засобах масової інформації (друкованих та аудіовізуальних), електронних комунікаційних мережах загального користування (у тому числі в мережі Інтернет, на веб-сайтах, веб-сторінках в соціальних мережах) інформацію, відомості та дані, які пов’язані з виконанням обов’язків військової служби або отримані в результаті такої діяльності, зокрема висловлювання, погляди та думки стосовно діяльності вищого військово-політичного керівництва Держави та інших командирів (начальників), якщо це не передбачено їхніми службовими (функціональними) обов’язками, а також”, – йдеться в тексті законопроекту.

У пояснювальній записці йдеться, що цей законопроект розроблений для “врегулювання на законодавчому рівні особливостей реалізації права військовослужбовців на свободу думки і слова і на вільне вираження своїх поглядів і переконань з метою захисту інтересів національної безпеки”.

Депутати вважають, що заборона на поширення інформації пов’язаної з виконанням обов’язків військової служби “гарантуватиме захист життєдіяльності військовослужбовців у повсякденній діяльності, в тому числі при здійсненні заходів щодо забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації”.

Серед авторів законопроекту значаться: Федір Веніславський, Ігор Копитін, Олена Мошенець, Ігор Герасименко, Мар’яна Безугла, Юрій Здебський, Олександр Федієнко.

Голова Правозахисного центру Zmina Тетяна Печончик відмітила, що цим законопроектом забороняється навіть позитивний відгук про діяліність керівництва держави:

“Коли йдеться про заборону поширення інформації про військову службу, зокрема про місце розташування та переміщення військової техніки й підрозділів ЗСУ та іншої військової інформації, – це зрозуміло. І відповідальність за це і так є в Кримінальному кодексі. Федір Веніславський же хоче заборонити “висловлювання, погляди та думки стосовно діяльності вищого військово-політичного керівництва держави”. Причому ця заборона не має жодних винятків. “Парадоксально, але навіть позитивний відгук про керівництво держави теж забороняється. Така заборона фактично взагалі позбавляє військових висловлювати будь-які думки про керівництво держави””, – написала вона.

Нагадаємо, Норвегія передала Україні протиповітряні ракетні системи “Містраль”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE