Politerno > Україна і світ > Бої на сході України дають Росії певні переваги, але її армія надто виснажена – Business Insider

Бої на сході України дають Росії певні переваги, але її армія надто виснажена – Business Insider

  • 23 Квітня, 2022
  • 1135 Переглядів
  • 0

Російські окупаційні війська перейшли до нової фази війни, зосередившись на Донбасі. Там ландшафт більш звичний для виснаженої російської армії.

В цій частині України у російських військ будуть певні переваги. Але це не обов’язково означає, що у них буде перевага над ЗСУ на цьому новому етапі битви, – цитує Business Insider колишнього танкіста сухопутних військ США і аналітика ЦРУ Джефрі Едмондса.

Серед переваг, які Москва отримає на українському сході – це краща логістика, яка забезпечується через захищену територію, окуповану ще 8 років тому. Завдяки цьому пальне й боєприпаси можна буде транспортувати на передову без ризику потрапити в українську засідку. Також Едмондс вказує на те, що армія Росії зможе сконцентруватися на меншому географічному районі. Також російські сили можуть використати свою авіацію й вести обстріли з підконтрольних територій.

Американський експерт також вказує на призначення генерала Алєксандра Дворнікава командиром всього вторгнення в Україну. Це дозволить створити більш пряму структуру командування й контролю. Також відкрита місцевість на Донбасі створює більш прийнятне для російської армії середовище. На півночі українські солдати ховалися за деревами й в кущах, щоб влаштовувати засідки для російських танків. На Донбасі у Росії будуть кращі шанси скористатися своєю бронетехнікою й артилерією.

Однак, проблеми російської армії, від яких вона страждала в першій фазі війни, а саме: погане командування, непродумана тактика й погана підготовка військ, – продовжать підривати зусилля Москви із захоплення більшої території. Тим часом, Україна зміцнила свої позиції, її забезпечення дедалі краще, а США почали надсилати її армії бронетехніку.

«Проти росіян працює той факт, що вони намагаються зібрати разом купу підрозділів, які погано працювали разом і які війна вже сильно знекровила», – сказав Едмондс.

На відміну від України Росія не отримує допомогу й нове обладнання від інших країн. Вона лише використовує свої величезні, але старі запаси, – каже полковник Морської піхоти США у відставці Марк Канчіан.

«Вони втратили в цій війні стільки ж, скільки за 10 років боїв у Афганістані. Тому Росія, за сучасними стандартами, понесла тяжкі втрати, які не може замінити», – сказав колишній військовий.

За 6 тижнів війни російська армія втратила до 40 тисяч солдатів, – згідно з підрахунками НАТО. В цю цифру входять всі, хто був захоплений у полон, поранений чи вбитий. За іншими підрахунками, за весь час вторгнення загинули від 7 тисяч до 15 тисяч російських солдатів. До того ж, мораль у російській армії низька і вона не може розібратися з великими логістичними проблемами. Багато російських батальйонів були настільки розбиті на півночі, що вони не зможуть повернутися на поле битви в Україні у найближчий час, – кажуть західні чиновники на умовах анонімності.

Неназваний чиновник Пентагону сказав Wall Street Journal, що деякі підрозділи російської армії фактично були повністю знищені. Тож, за його словами, для наступної фази війни Росія намагається мобілізувати додаткові 60 тисяч солдатів. Головний аналітик з питань Росії в «Інституті вивчення війни» (ISW) Мейсон Кларк розповів, що російська армія продовжує проводити невеликі, але щоденні атаки на сході України, тим часом намагаючись підготувати більш широкий наступ.

«Росія продовжує відправляти ці невеликі підрозділи в обмежені атаки, які, напевне, не можуть нічого досягти. Тим більше, що багато підрозділів зараз надзвичайно виснажені боями на півночі України. Росіяни намагаються робити те ж саме, що вони робили й на півночі. Тобто є невеликі окремі лінії просування рот і батальйонів, які насправді не можна назвати великомасштабним наступом. І вони в минулому не змогли пробити українську оборону. Тому я досить оптимістично оцінюю, що ЗСУ зможуть значною мірою їх стримати», – сказав Кларк.

Едмондс, у свою чергу, визнав, що до початку нового вторгнення не вірив у здатність України вистояти проти Росії. Але зараз він більше вірить в українські можливості.

«Росіяни показали, що вони досить некомпетентні, а українці – навпаки, довели, що вони доволі сильні», – сказав колишній військовий.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE