Politerno > Україна і світ > “У нас не було б економіки”: Зеленський каже, що США за рік до вторгнення РФ закликали Україну вивозити людей

“У нас не було б економіки”: Зеленський каже, що США за рік до вторгнення РФ закликали Україну вивозити людей

  • 28 Травня, 2022
  • 3256 Переглядів
  • 0

Україну попереджали про російське вторгнення, а західні партнери, зокрема США, закликали готуватися до війни, однак українська влада вирішила не сіяти “непотрібну паніку” і не знищувати економіку держави.

Про це президент Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю нідерландському Nieuwsuur, інформує Суспільне.

“Наша країна готувалась, ми знали, що це (російське повномасштабне вторгнення. – ред.) може бути будь-коли. Нам пропонували бити у дзвони, рити окопи, вивозити людей з держави, і це треба було робити за рік до вторгнення”, – сказав він.

Президент зазначив, що був не згоден з таким рішенням, оскільки це вплинуло б на українську економіку.

“Я з цим не погоджуюся, тому що не варто створювати непотрібну паніку. Це вплинуло б на нашу фінансову ситуацію, бюджет та економіку. Тепер ми це чудово розуміємо. Тільки коли вторгнення почалося, ми зробили ці кроки”, – сказав Зеленський.

За його словами, зараз Україні не вистачає щонайменше 5 млрд доларів у бюджеті.

“Цей дефіцит виник у березні. Якби українська влада пішла на запропонований США крок, то у нас більше не було б економіки. Тоді нам було б дуже важко. Ми зрозуміли, що гривня впаде, як і гроші та компанії людей. І я думаю, це були великі ризики”, — зазначив президент.

Водночас він наголосив, що українська армія була готова до нападу.

“Ми це показали їм”, – сказав він. 

Нагадаємо, експрезидента України та лідера “ЄС” Петра Порошенка вдруге не випустили на міжнародну зустріч попри те, що документи із затвердженням складу офіційної делегації підписав голова ВР Руслан Стефанчук.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE