Politerno > Україна і світ > Представники духовенства УПЦ і ПЦУ узгодили “декларацію порозуміння”

Представники духовенства УПЦ і ПЦУ узгодили “декларацію порозуміння”

  • 6 Липня, 2022
  • 587 Переглядів
  • 0

Духовенство Православної Церкви України та Української Православної Церкви узгодило “декларацію порозуміння” і закликало ієрархів розпочати офіційний діалог між УПЦ і ПЦУ.

Про це повідомив ректор відкритого Православного Університету Святої Софії-Премудрості о. Георгій Коваленко у Facebook.

“За результатами першої зустрічі духовенства УПЦ і ПЦУ 05.07.2022 р.

Ми, представники духовенства Української Православної Церкви та Православної Церкви України, що зібралися в стінах Святої Софії для діалогу щодо перспектив єдності українського Православ’я, прагнучи до єдності у Христі, яку Він Сам хотів бачити у своїх учнях і про яку молився Отцю: “щоб єдине були, як єдине і Ми” (Ів. 17:22);

виконуючи апостольську настанову “зберігати єдність духу в союзі миру” (Еф. 4:3);

визнаючи загальне прагнення українського суспільства до єдності Православ’я;

вважаючи єдність українського Православ’я неодмінною умовою єдності народу і запорукою стабільності держави;

бажаючи сприяти розвитку широкого діалогу між гілками Православ’я в Україні;

вважаючи, що такий діалог сприятиме установленню взаєморозуміння і налагодженню стосунків як між церковними громадами різних конфесій, так і між вірянами”, – йдеться у документі.

Представники духовенства повідомили, що у міжконфесійних стосунках вбачають єдність поглядів “у засудженні війни, яку розв’язала путінська Росія проти суверенного народу України”.

Також у ПЦУ і УПЦ засуджують деструктивну позицію Московської патріархії, яка “перетворилася на “прислугу” путінського режиму і благословляє російських агресорів на кровопролиття”.

Представники церков також відмовилися від “агресії, стереотипів, упередженості й мови ультиматумів та ворожнечі у спілкуванні один з одним та в публічному просторі”.

“Закликаємо наших ієрархів розпочати офіційний діалог між УПЦ і ПЦУ вже до Дня Хрещення Київської Русі-України, який минулоріч був визначений як День української державності”, – підкреслили представники духовенства.

Коваленко додав, що декларація відкрита до підписання і обговорення духовенством і вірними УПЦ та ПЦУ.

Нагадаємо, Європарламент схвалив рішення Єврокомісії щодо включення атомної енергетики та газу до “зеленої” таксономії. Міністр енергетики Герман Галущенко вважає, що зміна статусу атомної енергетики та газу відкриє широкі можливості для інвестицій у цій галузі.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE