Politerno > Україна і світ > Банкова, уряд, ОМС та іноземні посли вперше сіли за один стіл, щоб обговорити план відновлення України

Банкова, уряд, ОМС та іноземні посли вперше сіли за один стіл, щоб обговорити план відновлення України

  • 15 Липня, 2022
  • 563 Переглядів
  • 0

У п’ятницю, 15 липня, під час розширеного засідання президії Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові було презентовано план відновлення України після розв’язаної Росією війни

Про це повідомили в офісі президента.

У засіданні взяли участь представники офісу президента, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, представники органів місцевого самоврядування (ОМС) та посли іноземних держав та очільники дипломатичних представництв України за кордоном. 

Зазначимо, що офіс президента, Кабмін та органи місцевого самоврядування вперше сіли за один стіл, аби звірити плани відновлення. 

“” За даними ZN.UA, на засіданні Конгресу вперше прозвучала думка щодо необхідності включити до Національної ради з відновлення при президентові України міжнародних представників. 

Це може бути правильним кроком до прозорості та налагодження ефективного механізму контролю донорів за витрачанням коштів. Між собою учасники засідання називають таку зустріч «роботою над помилками в Лугано». 

Під час засідання голова ОПУ Андрій Єрмак заявив, що у держбюджеті передбачено майже 3 млрд грн на відновлення постраждалих українських сіл, селищ, містечок і великих міст. Зараз за ці кошти розбирають завали, ремонтують дахи, замінюють вікна, проводять роботи на Охтирській, Чернігівській, Кременчуцькій теплоелектростанціях. Крім того, до відновлення української інфраструктури долучився й український бізнес Щоправда, за словами Єрмака, в умовах війни Україна потребує також міжнародної допомоги.  

«Україна має стати еталоном відновлення й прикладом для майбутніх поколінь. Україна буде величезним будівельним та інвестиційним майданчиком, який може дати поштовх розвитку європейських економік», – заявив Єрмак. 

Він додав, що план відновлення нашої держави передбачає системні внутрішні реформи, які максимально інтегрують нашу країну до європейської та євроатлантичної спільноти. Однак, за словами Єрмака, більшу частину Плану відновлення можна буде реалізувати лише після війни, однак є необхідний мінімум, який треба втілювати у життя зараз. 

Своєю чергою прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що план відновлення України має два ключові виміри:  

  • перший передбачає відбудову країни та реформи, проведені відповідно до найкращих правил і практик ЄС;  
  • другий вимір передбачає регіональний принцип, коли іноземні партнери беруть шефство над різними регіонами країни, фінансують і  беруть безпосередню участь у підготовці й реалізації проєктів відбудови.

Шмигаль також закликав очільників місцевих адміністрацій, міських голів, керівників громад активізувати спілкування з колегами з країн-партнерів, які мають намір брати участь у відбудові України, та домовлятися з ними про розробку спільних проєктів.

Читайте також: Повоєнне відновлення. Як Україні розумно використовувати гроші партнерів

Заступник керівника ОПУ Кирило Тимошенко заявив, що метою плану є швидке відновлення житлової, освітньої, медичної інфраструктури та об’єктів житлово-комунального господарства, зруйнованих під час війни. За його словами, сьогодні на реалізацію Плану з відновлення загалом потрібно 17 млрд доларів. План передбачає відновлення 100% житлового фонду на деокупованих територіях, а також частини шкіл, садочків, лікарень та об’єктів ЖКГ (усього понад 38 тис. об’єктів).

При цьому для забезпечення прозорості та контрольованості процесу отримання й використання допомоги від міжнародних партнерів, за словами Тимошенка, вже завершується розробка державної онлайн-системи обліку всіх руйнувань та стану відновлення об’єктів.

В ОПУ також очікують, що за підсумками дискусії щодо повоєнного відновлення України, розпочатої в Лугано, буде вироблено комплексний план відбудови нашої держави. За словами заступника голови ОПУ Андрія Сибіги, від такого плану очікують, що він стане аналогом Плану Маршалла, з максимальним залученням наших міжнародних партнерів з усього світу. Він підкреслив, що патронат іноземних держав над окремими регіонами й містами має стати важливим інструментом відновлення.

Зокрема, наступні країни вже висловили готовність допомогти у відновленні України:  

  • Болгарія готова долучитись до відновлення одного з південних регіонів України; 
  • Велика Британія – до відбудови Києва та області; 
  • Греція – до відновлення Одеси; 
  • Іспанія – окремих районів Києва; 
  • Італія та Албанія – до відбудови Ірпеня; 
  • Нідерланди – Херсонської області; 
  • Польща – Харківської області; 
  • Чехія – Дніпропетровської області; 
  • Франція – Чернігівщини та деяких міст Київщини.

Крім того, Азербайджан і Марокко розглядають можливість долучитися до відновлення окремих об’єктів в Ірпені та Одесі, Туреччина – до відбудови Харкова.

Андрій Сибіга закликав послів іноземних держав до активнішої роботи спільно з керівниками територіальних громад для визначення першочергових потреб і пріоритетних проєктів.

«Зі свого боку Посол Нідерландів в Україні Йоганнес де Мол наголосив, що його країна готова допомагати Україні, яка сьогодні демонструє надзвичайну стійкість та захищає цінності всієї Європи. Дипломат зазначив, що в Україні розвинена децентралізація, є потужні регіони, і важливою є координація центральної та місцевої влади під час підготовки планів відновлення», – зазначили в ОПУ.

Як повідомлялося, наприкінці квітня голова правління “Трансперенсі Інтернешнл Україна” (TI Ukraine) Андрій Вишневський назвав аргументи “проти” утвореної президентом Нацради з відновлення України і заявив, що бенефіціарами процесу відбудови України мають бути уряд, ВР та місцеве самоврядування. В такому випадку роль ОП буде мінімальною. До того, залучити до цього варто (а сьогодні це ще й як ніколи реально) мислителів світового масштабу.

Нагадаємо, міністерство оборони РФ через день після ракетного удару по Вінниці офіційно заявило, що окупанти свідомо били по цивільному об’єкту.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE