Politerno > Україна і світ > “Проср…й транзит, проср…й видобуток”: експерт назвав причини дірки у $7 млрд і технічного дефолту “Нафтогазу”

“Проср…й транзит, проср…й видобуток”: експерт назвав причини дірки у $7 млрд і технічного дефолту “Нафтогазу”

  • 16 Липня, 2022
  • 817 Переглядів
  • 0
Нафтогаз - Вітренко

НАК “Нафтогаз України” запросив згоду на дворічну відстрочку виплат за своїми єврооблігаціями, після чого міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента з “CCC” до “C”.

Про це йдеться у повідомленні агентства.

“Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента […] після того, як компанія надала запит на згоду щодо відтермінування обслуговування боргу за своїми єврооблігаціями, зокрема щодо тих, які погашають 19 липня 2022 року. Ми розглядаємо клопотання як обмін проблемних боргів відповідно до критеріїв Fitch, з огляду на те, що реструктуризація спричинить суттєве скорочення строків і її проводять, щоб уникнути неплатоспроможності”, – ідеться у повідомленні.

РДЕ рівня С – це останній перед “дефолтним” рівнем D.

Рейтингове агентство зазначає, що на діяльність “Нафтогазу” вплинуло відкрите вторгнення в Україну російських військ.

“Це спричинило невизначеність щодо наших фінансових прогнозів діяльності компанії. Її позиція щодо ліквідності дуже слабка і, зокрема, пов’язана з необхідністю закуповувати на ринку додаткові обсяги природного газу до зимового сезону. Відтермінування виплати відсотків і купонів має дати змогу “Нафтогазу” придбати більше газу, щоб краще підготуватися до зимового сезону”, – пояснило Fitch Ratings.

Агентство написало, що до 19 липня “Нафтогаз” має виплатити $335 млн.

“Економічна правда” вважає, що Fitch, імовірно, знизить рейтинг “Нафтогазу” до RD (обмежений дефолт) після виконання угоди про відтермінування, а потім проведе ще одну переоцінку компанії.

Економічний експерт Олексій Кущ так прокоментував цю подію:

“Нафтогаз фактично припустився технічного дефолту, активувавши прохання про реструктуризацію свого валютного боргу.

Нагадаю, гроші залучалися Нафтогазом на зовнішніх ринках під кілька потенційно прибуткових проектів:

  • закачування газу до сховищ за низькою літньою ціною з метою продажу за високою “зимовою” ціною;
  • нарощування власного видобутку газу.

Потенційно, на кожному проекті Нафтогаз мав отримати 2-3 обороти, тобто витрати окуповувалися у кілька разів.

Можна було й заробити і погасити всі борги.

У результаті – дефолт, хай і технічний.

Заповнені на третину сховища газу та наближення складної зими, падіння!, а не зростання видобутку газу, 1,5 млрд м куб технологічних втрат газу, який зник у факелах на 20 млрд грн, майже 50 млрд грн, вбуханих у буріння, втрата транзиту газу наполовину ще до війни.

На тлі астрономічних бонусів та зарплат керівників. Середня зарплата центрального офісу в 200 тис. грн.

Наразі розкрито причину законопроектів щодо дотування Нафтогазу з держбюджету на 260 млрд грн.

Дефіцит, а по простому “дірка” в 7 млрд дол утворилася як епічний результат реформ: проср…й транзит, проср…й видобуток, куплений на ціновому піку влітку 2019 газ, недозавантаження сховищ влітку 2021 і необхідність купувати наддорогий газ влітку 2022.

Характерно, що всі керівники Нафтогазу, автори “реформ” – у минулому або дрібні клерки того ж НАКу або комерси середньої руки з ринку газу.

Вони заробили багато грошей, втратили величезний шанс на успіх довіреного їм проекту і після відходу залишилися такими ж дрібними клерками та середніми комерсами, тільки з дуже великими грошима, здертими зі звичайного українця через тариф на газ і тепло.

Хоча деякі з них ще продовжують реформи у Нафтогазі. І це лякає”.

Також наводимо коментар з даного питання народного депутата від “Батьківщини”, члена Комітету з питань енергетики та житлово-комунального господарства Олексія Кучеренка:

“Нагадую, о 12-00 засідання комітету з енергетики та ЖКП з приводу скандальних законопроектів від офісу президента, суть яких – закрити з державного бюджету, тобто з наших з вами грошей, величезну «діру» в фінансах державної компанії Нафтогаз обсягом 264 млрд грн (8.5 млрд доларів), які по суті були вкрадені (зпи#жені) в Нафтогазі протягом 2015- 2021 року.

Звертаю увагу, що це період правління двох президентів – Порошенка і Зеленського.

Безумовно – разом з катастрофічним падінням видобутку в державній компанії «Укргазвидобування» це нанесло нищівний удар по енергетичній безпеці країни.

Нижче відповідь такого собі «антіна », одного з керівників компанії «УГВ», в якому він відверто посилає на … Державну аудиторську службу, яка знайшла там шалені зловживання та порушення на десятки міл‘ярдів гривень.

Держаудит надав мені цей лист на мій запит.

Я так розумію – в цій державі тепер можна все!

Це саме той курс «євроінтеграціі», який пропонує нам пан Президент разом із своєю «зеленою» командою?!

Яку назву має це кіно?!

Від армії адекватних Украінських Громадян вимагаю негайної реакції Уряду, Верховної Ради та Президента!”.

Нагадаємо, радник президента Олег Устенко звинуватив банки JPMorgan Chase, HSBC, Citigroup і Crédit Agricole у фінансуванні компаній, які торгують російською нафтою і продають акції нафтогазових груп РФ.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE