Politerno > Україна і світ > Російські “партнери” в Азіатсько-тихоокеанському регіоні засудять напад РФ на Україну — ЗМІ

Російські “партнери” в Азіатсько-тихоокеанському регіоні засудять напад РФ на Україну — ЗМІ

  • 21 Жовтня, 2022
  • 729 Переглядів
  • 0

Десять країн Азіатсько-тихоокеанського регіону, яких РФ вважає партнерами, готуються разом із ЄС засудити напад Росії на Україну та вимагати від Кремля відступити. 

Про це повідомляє EUobserver.

Офіційну заяву про це планується зробити 14 грудня у Брюсселі, на першому спільному саміті ASEAN та ЄС. Комуніке цієї зустрічі вже підготовлено та погоджено, повідомляють журналісти. У підсумковій заяві йдеться, що країни засуджують агресивну війну Росії проти України, яку вона веде, порушуючи міжнародне право.

"Ми закликаємо Росію припинити військове вторгнення, вивести всі свої сили та техніку з території України", - сказано в документі.

Крім того, в спільній заяві сказано, що ЄС і ASEAN відмовляються визнати незаконну анексію Росією областей України і окупацію Криму, що триває.

Окремо Росію засудять за дії щодо підриву глобальної продовольчої безпеки.

В ASEAN (Асоціації держав Південно-Східної Азії) входять Бруней, Індонезія, Камбоджа, В'єтнам, Лаос, Малайзія, М'янма, Сінгапур, Філіппіни та Таїланд. З деякими їх Росія підтримувала партнерські відносини. 

Влада М'янми, наприклад, навіть підтримала агресію РФ проти України в перші дні війни, проте відмовилася від розміщення російських військових баз. Президент Індонезії був присутній на економічному форумі вже після початку війни та домовлявся з Москвою про співпрацю. В'єтнам та Малайзія займали нейтральну позицію та закликали до миру. Таїланд, В'єтнам та Лаос утрималися під час голосування на Генасамблеї ООН 12 жовтня щодо осуду «референдумів», проведених Росією на окупованих територіях.

Нагадаємо, в Росії у Бєлгородській області внаслідок обстрілу пошкоджено електопідстанцію, як стверджує місцева влада, є перебої з водопостачанням і знеструмлення.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE