Politerno > Україна і світ > Напередодні Нового року Зеленський підписав закон про ЗМІ, який журналісти критикують як авторитарний

Напередодні Нового року Зеленський підписав закон про ЗМІ, який журналісти критикують як авторитарний

  • 3 Січня, 2023
  • 459 Переглядів
  • 0

Президент України Володимир Зеленський підписав суперечливий закон, який розширює повноваження уряду щодо регулювання діяльності медіагруп і журналістів у країні.

Зеленський підписав закон 29 грудня, незважаючи на заперечення медіа-спілок та організацій свободи преси, які попереджали, що це матиме негативний вплив на свободу слова.

Українська влада стверджувала, що закон має на меті привести українське законодавство у відповідність із законодавством ЄС і боротися з російською пропагандою. 

Медіареформа є однією з умов ЄС для початку переговорів про вступ України до блоку. ЄС хотів, щоб Україна ухвалила законодавство для боротьби з впливом приватних інтересів на ЗМІ. 

Однак журналістські організації розкритикували законопроект як спробу запровадити цензуру. Влада відкинула звинувачення. 

Громадські організації звернулися до народних депутатів України з проханням не ухвалювати законопроєкт “Про медіа” в теперішній редакції. Там є положення, які послаблюють інструменти захисту української мови та національного культурно-інформаційного простору

30 серпня народні депутати у першому читання підтримали новий закон “Про медіа” №2693-д.

13 грудня Верховна Рада ухвалила законопроєкт в другому читанні та в цілому.

Згідно з новим законом, Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, члени якої призначаються адміністрацією президента та народними депутатами, матиме ширші повноваження щодо українських ЗМІ та журналістів.

Регулятор може фактично закривати новинні сайти, які не зареєстровані, повідомляє The Kyiv Independent .

У заяві минулого місяця Національна спілка журналістів України заявила, що законопроект становить «загрозу» свободі преси в країні.

«Такі повноваження явно надмірні», – написали в організації. «Приборкати свободу слова в Україні ще нікому не вдалося. Цього разу теж не вийде».

Адміністрацію Зеленського звинувачують у придушенні свободи преси. Він вперше наказав розробити новий закон про посилення регулювання ЗМІ у 2019 році, у рік, коли він вступив на посаду.

Закон було прийнято разом із кількома іншими новими статутами, які, на думку законодавців, необхідні для отримання права на членство в Європейському Союзі, заявку на яке Україна подала минулого року.

Попередні проекти надавали Національній раді з питань телебачення і радіомовлення більше можливостей накладати штрафи на медіагрупи, відкликати ліцензії у друкованих ЗМІ та блокувати публікацію інформації з обмеженим доступом для інтернет-видання.

Нагадаємо, Сполучені Штати та інші західні країни тиснуть на Швейцарію через заморожені активи РФ, які можна було б використати для відновлення України після російського вторгнення.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE