Politerno > Україна і світ > Ocean Plaza нарешті передадуть державі? Мін’юст позивається щодо конфіскації активів Ротенберга

Ocean Plaza нарешті передадуть державі? Мін’юст позивається щодо конфіскації активів Ротенберга

  • 3 Березня, 2023
  • 595 Переглядів
  • 0

3 березня Міністерство юстиції України подало до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) позовну заяву до Аркадія Ротенберга та його сина про застосування конфіскаційної санкції.

Про це повідомляє Інститут законодавчих ідей.

“Ротенберг – четвертий російський олігарх, у якого можуть бути конфісковані активи в Україні.

До цього, ВАКС вже стягнув активи олігарха-виробника зброї Євтушенкова; олігарха власника заводу, який допомагав виготовляти титан для російської оборонки Шелкова та російського олігарха Дерипаски, у якого, зокрема, конфіскували Миколаївський глиноземний завод (наразі розглядається апеляція)”, – йдеться у повідомленні.

Загалом, це шістнадцятий позов Мін’юсту про конфіскацію за спеціальним механізмом, який почав працювати з кінця травня 2022 року, однак лише четвертий позов проти російського олігарха, додали в Інституті.

Аркадій Ротенберг є російським олігархом, а також близьким другом Путіна. Саме з ним пов’язують будівництво кримського мосту. В жовтні 2022 року на Ротенберга були накладені санкції РНБО.

Інформація щодо активів, які планують конфіскувати у Ротенберга поки відсутня, однак в ЗМІ неодноразово фігурувала інформація про те, що російський олігарх володіє ТРЦ “Ocean Plaza” в Києві через ТОВ “ІС “Либідь”. Вартість цього об’єкта оцінюється в $180 млн.

“Скоріш за все, мова йтиме також і про конфіскацію інших українських активів Ротенберга, які знаходить у формальній власності цього ТОВ. Це три земельні ділянки та 15 квартир у Києві.

Слід зазначити, що на необхідності конфіскації активів Ротенберга наголошувала громадськість, яка зверталися до Міністерства юстиції України з вимогою подати відповідний позов проти Ротенберга”, додали в Інституті.

“Зважаючи на те, що активи не належать “напряму” Ротенбергу, процес у ВАКС буде не простим, адже, окрім встановлення підстав для конфіскації, необхідно буде довести зв’язок олігарха з цими активами.

Однак, як показує практика, зокрема у справах щодо конфіскації активів Шелкова та Дерипаски, це зробити цілком можливо. Тому, є усі підстави сподіватися на позитивне рішення.”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, українські зенітники збили у небі над окупованим Єнакієвим російський винищувач Су-34.



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE