Politerno > Україна і світ > В Орбана заявили, що Угорщина не стане арештовувати Путіна, якщо він приїде в країну

В Орбана заявили, що Угорщина не стане арештовувати Путіна, якщо він приїде в країну

  • 23 Березня, 2023
  • 679 Переглядів
  • 0

Угорщина не стане арештовувати президента РФ Владіміра Путіна, якщо він приїде в країну, попри ордер на арешт, виданий Міжнародним кримінальним судом.

Про це, як пише “Європейська правда”, сказав у четвер глава адміністрації прем’єр-міністра Угорщини Віктора Орбана Гергей Гуйяш, його цитує агентство Reuters.

Гуйяш зазначив, що відповідно до угорської правової системи у Будапешта немає законних підстав арештовувати російського президента, хоча Угорщина підписала і ратифікувала Римський статут. 

Відповідаючи на запитання, чи заарештують Путіна, якщо він приїде до Угорщини, Гуйяш сказав на брифінгу, що Римський статут не вбудований в угорську правову систему.

“Ми можемо звернутися до угорського законодавства і на підставі цього не можемо заарештувати російського президента … оскільки статут МКС не був впроваджений в Угорщині”, – сказав Гуйяш.

Йдеться фактично про те, що Угорщина лише формально схвалила Римський статут, але не змінила законодавство для його втілення.

Гуйяш також додав, що угорський уряд не сформував позицію щодо ордеру на арешт Путіна, але висловив свою думку на цю тему.

“Ці рішення не є найбільш вдалими, оскільки вони ведуть до подальшої ескалації, а не до миру, це моя особиста суб’єктивна думка”, – додав Гуйяш.

Минулого тижня Палата досудового провадження Міжнародного кримінального суду видала ордери на арешт президента Росії Владіміра Путіна та Марії Львової-Бєлової, яка є уповноваженою президента РФ з прав дитини.

Державний секретар США Ентоні Блінкен заявив, що європейські держави-підписанти Римського статуту повинні виконати ордер на арешт президента РФ Владіміра Путіна й видати його Міжнародному кримінальному суду.

МКС назвав погрози експрезидента РФ Дмитрія Медведєва ракетним ударом по будівлі суду спробою перешкодити зусиллям з притягнення до відповідальності за дії, заборонені міжнародним правом.

Нагадаємо, після того, як уряд Словаччини ухвалив рішення передати Україні 13 винищувачів МіГ-29, країна передала ЗСУ перші чотири літака.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE