Politerno > Україна і світ > Зеленський зробив Ткаченка цапом-відбувайлом за ініціативу своєї команди

Зеленський зробив Ткаченка цапом-відбувайлом за ініціативу своєї команди

  • 9 Серпня, 2023
  • 339 Переглядів
  • 0

На 2023 рік з бюджету на серіали виділено понад 448 мільйонів гривень. Ці кошти, мета яких чітко прописана в Паспорті бюджетної програми, не можуть витрачатись на інші потреби.

Про це йдеться у статті УП.

Медійний ринок станом на літо 2023 року переживає одні з найгірших часів за всю свою історію. Частина каналів закрилась взагалі, частина загнана в стійло “єдиного марафону” і ледве зводить кінці з кінцями. Сфера кіно у не менш плачевному стані: як прогнозують учасники ринку, у 2023-2024 роках буде прем’єрна яма, коли зняті до російського вторгнення фільми закінчаться, а нових ніхто знімати не подужає.

Реанімувати серіальне виробництво мало ДП “Мультимедійна платформа іномовлення України” (МПІУ), яке глядачі “Єдиного марафону” знають під виглядом каналу “Freedom” (до недавнього часу Dom, створений людьми з ОПУ на базі колишнього UA.tv канал для окупованих територій).

“ДП “МПІУ” фінансується з державного бюджету України та витрачає кошти відповідно до затвердженого Паспорту бюджетної програми на 2023 рік. Дані кошти, мета яких чітко прописана в Паспорті бюджетної програми, не можуть витрачатись на інші потреби ДП”, – пояснила директорка МПІУ Юлія Островська на запит “Української правди”.

В інтерв’ю ВВС на той момент вже ексміністр Ткаченко розповів, що йдеться про бюджетні гроші, але перерозподілити їх на потреби армії неможливо.

“Ці кошти не можна використовувати на дрони з огляду на характер бюджету. Тому що йдеться переважно про кошти країн-донорів (гроші партнерів йдуть на покриття бюджетного дефіциту, але з умовою, що їх не можна витрачати на потреби армії – УП), а не гроші, які надходять в бюджет з податків на війну”, – пояснив колишній міністр.

Організатором конкурсу насправді був Мінкульт, але за його умовами канал “Freedom” був замовником і, що важливо, правовласником усіх серіалів.

Тобто вони оголосили конкурс від цього каналу, і він би в кінці року отримав права на гору всякого контенту. Права залишались у держави в особі “Freedom”. І за рахунок цих фільмів і серіалів він міг би стати справжнім каналом, а не тим чимось незрозумілим, чим є зараз“, – розповідає один із учасників конкурсу.

18 липня платформа іномовлення оголосила через Прозорро, що ТОВ “Прототип-Продакшн” актора і шоумена Юрія Горбунова перемогло в тендері на виробництво серіалу під робочою назвою “СМТ Інгулець”.

Цей серіал був не першим переможцем конкурсу від Мінкульту та “Freedom”. Наприклад, 12 липня тендер на 9,99 мільйона гривень виграв проєкт зі створення серіалу “Санаторій “Незабудка”. А 13 липня ще 16,8 мільйона гривень запланували на зйомку серіалу “Історія сестер”.

Проте саме “СМТ Інгулець” судилося почати великий скандал. Для початку серіал виявився найдорожчим проєктом з усіх оприлюднених. 

Його бюджет становив 33,6 мільйона. З них 4,3 мільйона закладали на препродакшн, насамперед – створення сценарію. 5,1 мільйона – на монтаж та інший постпродакшн. Все інше – на зйомку 24-серійного серіалу з епізодами по 25 хвилин. 

Така висока вартість серіалу могла бути наслідком того, що він мав найбільше епізодів серед усіх оприлюднених проєктів-переможців.

Після того, як в мережу потрапив опис майбутньої комедії, здійнявся скандал.

Два талановитих айтішника Максим та Данило втікають з фронтового Харкова і, по дорозі на Львів, опиняються на Кіровоградщині в смт Інгулець, де всім керує фермер Олексій Паровоз по кличці “Батя”. Програмістів записують до місцевої самооборони, призначають чергувати на місцевий блокпост і час від часу працювати на фермі“, – йдеться в логлайні проєкту.

Виглядало як доволі прозора алюзія на Олександра Поворознюка – скандального бізнесмена з Кіровоградщини, власника футбольного клубу “Інгулець”. Він має у своєму активі вірусне звернення до президента Зеленського “Вова, їб*ш їх, бл**ь!”, явні політичні амбіції та масу кримінальних історій із власного минулого. 

Серед проєктів, що мають отримати фінансування – багато легкого, розважального контенту від різних компаній: і “Кварталу-95” (мультик про розумного крокодила Кро-Кро та проєкти “Рік розплати” і “‎Біженка”), і холдингу “1+1 Media”, і створеної на базі “України 24” близької до Офісу президента компанії “Ми – Україна”.

Поки публічною стала лише частина інформації про те, який проєкт на яку суму буде фінансуватися. Наприклад, щодо вартості проєктів “Кварталу 95” інформації досі немає.

В “МПІУ” у відповідь на запит УП пояснили це тим, що “наразі проводяться переговори з переможцями мистецького конкурсу”. Тобто попри скандал із гучними відставками сам конкурс ніхто не скасовував, і компанії очікують своїх грошей.

Проте цапом-відбувайлом стала саме компанія Горбунова. 

УП зверталась до шоумена з пропозицією інтерв’ю, але він відмовився.

А от саме у момент, коли знущальні й обурені публікації полилися суцільним потоком, чутливий до прямої соцмережевої демократії президент Зеленський вирішив взяти слово. 

Але не для того, щоб захистити свого міністра чи створені під ОП медіаструктури, які провели конкурс, а щоб долучитись до їхнього лінчування. 

"Я запропонував главі уряду два кроки. Перший – знайти позабюджетні кошти на проєкти, які вам зараз дійсно потрібні – у світі є люди, які можуть допомогти. А друге – попросив прем'єр-міністра розглянути заміну міністра культури та інформаційної політики", – заявив Зеленський, ніби він і справді не розумів, що призначення розділених грошей визначала далеко не Україна. 

Найцікавішою виявилась доля "мільйонів Ткаченка". Конкурс перейшов у стадію переговорів. Отже, бюджетні гроші, через розподіл яких звільнили главу Мінкульту, і далі мусять бути розподілені на серіали.

"Люди по-тихому намагаються відмовитись від перемоги, аби тільки їхні компанії не засвітили на Прозорро, і вони не стали частиною цього великого срача, – розповідає член однієї з команд, яка уже відмовилась від фінансування. – Але сам конкурс ніхто не скасовує. Хоч припустити, що хтось із переможців встигне зняти свої проєкти до кінця року, усе складніше".



Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE