Politerno > Україна і світ > Зеленський узяв до Швеції фігуранта розслідування, брату якого платили за електроенергію СЕС в окупації

Зеленський узяв до Швеції фігуранта розслідування, брату якого платили за електроенергію СЕС в окупації

  • 20 Серпня, 2023
  • 1081 Переглядів
  • 0

Під час візиту до Швеції президента Володимира Зеленського, серед інших, супроводжує заступник голови ОП Ростислав Шурма, близьке оточення якого, за даними журналістів, отримувало оплату за електроенергію сонячних станцій в окупації.

Фотографії, на яких можна помітити Шурму, оприлюднено на офіційному сайті Офісу президента.

17 серпня журналісти Bihus.Info опублікували журналістське розслідування, у якому повідомлялося, що сонячні станції під російською окупацією, співвласником яких є близьке оточення заступника глави ОП Ростислава Шурми, отримували оплату за “зеленим тарифом” до літа 2023 р. Хоча, імовірно, не мали зв’язку з об’єднаною енергосистемою України.

У матеріалі зазначається, що після повномасштабного вторгнення рф в Україну кілька десятків “зелених” станцій потрапили під окупацію. Серед них – сонячні станції ТОВ “КД Енерджі 2”, ПП “Нацпрод”, ТОВ “Відновлювальна Енергія Запоріжжя”, ТОВ “Грін Енерджі Токмак” і ТОВ “Грандпауєр ЛЛС”, розташовані у Запорізькій області.

За інформацією Bihus.Info, з липня 2022 по липень 2023 рр. ці компанії сукупно отримали понад 320 млн грн оплати за електроенергію за “зеленим тарифом” від державного підприємства “Гарантований покупець”.

Попри скандал, 19 серпня заступник Андрія Єрмака – Ростислав Шурма у складі офіційної делегації України відбув до Швеції. Як відомо, українська делегації на чолі з подружжям Зеленських провела зустрічі з премʼєр-міністром Ульфом Крістерссоном, королем Карлом XVI, королевою Сільвією, спікером Андреасом Норленом та головами парламентських партій.

Нагадаємо, розвідка Міністерства оборони Великої Британії заявила, що останніми місяцями почастішали атаки дронів та ракет по території Росії, які є стратегічно важливими для України на війні. Зазначається, що “керівництво Повітряно-космічних сил (ПКС) РФ, швидше за все, перебуває під сильним тиском з метою покращення протиповітряної оборони над західною частиною Росії”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE