Politerno > Україна і світ > Заступник Резнікова та партнер Єрмака Шарапов хотів надурити комітет Ради щодо курток для ЗСУ

Заступник Резнікова та партнер Єрмака Шарапов хотів надурити комітет Ради щодо курток для ЗСУ

  • 24 Серпня, 2023
  • 1007 Переглядів
  • 0

Заступник глави Міноборони Денис Шарапов приніс на засідання антикорупційного комітету зимову куртку для ЗСУ, проте не з того контракту, про який писали журналісти.

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

23 серпня відбулось засідання Антикорупційного комітету ВРУ, на який запросили представників Міноборони та нардепів. Тема засідання — намагання розібратись в деталях закупівлі зимової військової форми для ЗСУ, які відбулись восени 2022 року. Раніше ЗМІ з’ясували, що до закупівлі причетна турецька компанія Vector Avia, і довели, що в Україну завезли літні куртки під виглядом зимових. Також питання виникли щодо ціни: під час перетину українського кордону вона виявилась утричі вищою, ніж під час виїзду з Туреччини.

Ярослав Железняк під час засідання показав приклад достовірних, з його слів, документів, які мали б супроводжувати товари. На думку нардепа, в Міноборони показали документи з ознаками підробки.

Політик опублікував таблицю, яка наочно показує різницю в цінах на одяг на двох кордонах. Зокрема, куртки та штани для бійців ЗСУ завозились у грудні 2022 року шістьма партіями. У кожній — від 2640 до 5820 од. одягу. І на кожній позиції — зростанні ціни утричі під час перетину кордону:

  • партія 1 грудня 2022 року — 5820 курток спершу (у Туреччині) коштували 174 600 дол., потім (в Україні) — 500 520 дол. (подорожчало у 2,8 раза);
  • 3 грудня 2022 року — 3060 курток та 2640 штанів спершу коштували 152 100 дол., потім — 429 480 дол. (у 2,8 раза);
  • 8 грудня 2022 року — 4900 курток спершу коштували 142 100 дол., потім — 421 400 дол. (у 2,9 раза).

І так — ще тричі під час завезення партій 9, 10 та 15 грудня 2022 року.

Під час засідання комітету представник Міноборони Денис Шарапов вирішив, як мінімум, довести, що куртки були все ж зимові. Для цього заніс до зали деякий виріб і демонстрував його якість. Тим часом один із членів комітету зауважив, що неможливо довести, що це виріб саме з тієї партії. Також наголосив, що доказами у цій справі є документи: “Показують куртку, а потрібні документи”, — чути на відео, яке зробили під час засідання.

“Заступник Резнікова Шарапов приніс на комітет військову зимову куртку, щоб показати, що ніякої зради немає. Що ніякої афери не було. Але проблема в тому, що ця куртка з контракту №VV2022-М1708. А журналісти писали про дивну поставку за контрактом №VV2022-М1908. Той випадок, коли одна цифра має значення”, – йдеться в повідомленні ЦПК.

За словами глави ЦПК Віталія Шабуніна, спроба Дениса Шарапова обманути антикоркомітет Ради та профільну ТСК свідчить, що “керівники Міноборони не просто брешуть, а є частиною схеми”.

Раніше голова Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики, Анастасія Радіна повідомила, що одним з проміжних висновків антикорупційного комітету стало підтвердження справжності документів щодо закупівлі літніх курток для ЗСУ, які на митниці раптово стали зимовими й значно дорожчими.

“Ціна на куртки виросла втричі при перетині українського кордону. Це підтвердив голова ТСК, продемонструвавши документ із електронної бази Туреччини, де фіксуються експортні інвойси. У справжньому турецькому інвойсі ця ж сама партія курток коштує утричі дешевше. Інвойс, яким Міноборони “пояснює” і прикриває цю закупівлю, НЕ відповідає вимогам Туреччини до оформлення і реєстрації інвойсу — тобто, містить ознаки підробки. У результаті на українському кордоні куртка стала утричі дорожчою за допомогою простого “папірця”. При цьому Міноборони не побачило нічого дивного у цьому “папірці”, – написала Радіна.

Також на засіданні комітету повідомили, що МО самостійно ініціювало звернення за комерційною пропозицією саме до дуже “турецької” компанії “Vector avia hava araçlari”, засновником якої є українець Роман Плетньов.

Представники МО не змогли пояснити, чому звернулося з пропозицією саме до цієї компанії.

За інформацією від ТСК, пан Плетньов донедавна займався бізнесом у Запоріжжі, але з початком війни зміг виїхати з України за кордон. Ця компанія отримала від МО стовідсоткову передоплату. На 30 млн доларів.

“Ввезення і продаж компанією “Vector avia hava araçlari” Романа Плетньова курток за ймовірно завищеною ціною за найімовірніше підробленими документами — не поодинокий випадок. Ярослав Железняк продемонстрував інформацію з кримінальних справ про завезення неякісних курток і штанів для армії цією ж компанією. У реєстрі судових рішень бачимо ухвалу, з якої випливає, що у жовтні 2022 року при ввезенні ними курток і штанів для армії було виявлено ДВА комплекти документів, вартість у яких відрізнялася у декілька разів. “Дешевші” документи водій показував на митниці Молдови, а “дорожчі” – на українському кордоні.

На додаток, в іншій ухвалі у справі щодо постачання цією ж компанією неякісних курток читаємо, що, на думку слідства, представник компанії “мав сталі зв`язки зі службовими особами Міністерства оборони України та вирішив для реалізації свого умислу використати суб’єкт господарювання, у якому він є засновником та директором”, – йдеться у дописі.

Зазначається, що представники Міністерства оборони на комітеті не змогли відповісти на більшість наших питань.

Радіна зазначила, що антикорупційний комітет разом з ТСК продовжить дослідження цієї закупівлі, проте вже з правоохоронними органами.

"Переконана, що ми вкотре маємо справу із корупцією у Міноборони під керівництвом Рєзнікова. Місце пана Резнікова — очевидно не на чолі Міністерства оборони країни у війні", - підсумувала Радіна.

Раніше ми писали, що народного депутата Ярослава Железняка обурили слова міністра оборони Олексія Резнікова, нібито розслідування щодо зимових курток для ЗСУ не відповідає дійсності і опубліковані у ЗМІ інвойси – “це вигадка”. Нардеп вважає, що міністр бреше і на днях це розслідування обговорять на засіданні комітету Ради. 

Нагадаємо, російські ЗМІ зібрали дані про осіб, які нібито перебували на борту літака, що розбився у Тверській області надвечір 23 серпня.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE