Politerno > Україна і світ > “До цього Ізраїль говорив із ХАМАСом. Наразі мова може піти про знищення влади ХАМАСу”, – ізраїльський оглядач Павло Вігдорчик

“До цього Ізраїль говорив із ХАМАСом. Наразі мова може піти про знищення влади ХАМАСу”, – ізраїльський оглядач Павло Вігдорчик

  • 7 Жовтня, 2023
  • 699 Переглядів
  • 0

Бойовики ХАМАС практично без проблем змогли потрапити на територію Ізраїлю вранці 7 жовтня та захопити кілька населених пунктів, які розташовані в безпосередній близькості до сектора Газа. Як розповів в інтерв’ю The Insider ізраїльський журналіст, для Ізраїлю цей напад став шоком, який можна порівняти з Війною Судного дня, 50-річчя якої відзначалося буквально напередодні.

Вігдорчик нагадав, що війна Судного дня так само почалася з провалу ізраїльського політичного та військового керівництва, які прогавили можливості для атаки. «Так само нинішнє політичне та військове керівництво, трішки заколисане тишею на південному напрямку, пропустило те, що ХАМАС очевидно готував цю операцію досить давно», – каже він.

За словами журналіста, Ізраїль довгі роки ставився до ХАМАСу більше як до державного утворення, ніж до терористичного угрупування, тому що до останнього часу ХАМАС поводився «як раціональний гравець»:

«ХАМАС поводився як гравець, який неприйнятно ставиться до Ізраїлю, заперечує його право на існування, але водночас підтримує якийсь модус операнді, до якого не входило те, що сталося сьогодні. Тобто де факто ХАМАС перебував з Ізраїлем у стані перемир’я. Із згоди Ізраїлю до сектору Газа надходила гуманітарна допомога, надходили гроші від Катару на виплату допомоги та зарплат».

Зараз, зазначає Вігдорчик, головна небезпека для Ізраїлю — що з сектора Гази конфлікт перекинеться на Західний берег, і ще більш небезпечно, що він перекинеться на Ліван та на північний кордон, а на півночі, на його думку, терористичне угруповання «Хезболла» вже готується. до нападу:

«Хезболла» набагато масштабніше і впливовіше угруповання, ніж ХАМАС. По суті вона підкорила собі ліванську державу. Бойовики «Хезболли» мають великий досвід воєнних дій у Сирії. І звичайно, переважно Ізраїль турбує північний кордон, ніж так звані «території». Йдеться про те, що Ізраїль називає Юдеєю та Самарією, а решта світу називає Західним берегом.

Імовірність нападу на них, звичайно, є, тому що на Західному березі йде постійна боротьба між палестинською адміністрацією, по суті, ФАТХом та ХАМАСом. Якби там відбулися демократичні вибори, то переміг би на них швидше за все ХАМАС. ХАМАС оголосив, що йдеться про війну за звільнення мечеті Аль-Акса — вона, природно, набагато ближча до Юдеї та Самарії й Єрусалиму, навіть ніж сектор Гази, — тому така небезпека, безумовно, є».

Зараз багато хто дорікає Ізраїлю за те, що він пропустив цей напад, але Вігдорчик нагадує, що це не перший випадок, коли держави пропускають подібні атаки. Є чимало прикладів з історії, зазначає він, наприклад Перл-Харбор і початок операції «Барбаросса», та й уже згадувана Війна Судного дня 1973:

«Безумовно, йдеться про дуже серйозний провал військової розвідки, ізраїльських спецслужб та, вочевидь, політичного керівництва. І швидше за все, після того, як ця війна закінчиться, буде створено або урядову, або державну комісію з розслідування обставин того, що сталося. Але зараз про це говорити передчасно, тому що зараз найголовніше — це, звичайно, звільнити захоплені ізраїльські території і завдати дуже потужного удару у відповідь по ХАМАСу і по сектору Газа».

Після ранкового нападу на Ізраїль Європейська рада заявила, що визнала право держави на захист. Європейські країни не вперше говорять про це прямо, каже журналіст. Друга ліванська війна, розпочата після вторгнення групи бойовиків «Хезболли» в районі північного кордону, також значною мірою користувалася визнанням і оголошувалась за згодою міжнародної спільноти.

Це не унікальний випадок, але, звичайно, в цій ситуації обставини набагато серйозніші, зазначає журналіст: йдеться фактично про масштабне збройне вторгнення на територію Ізраїлю, захоплення населених пунктів і загибель, зважаючи на все, десятків мирних жителів. Також йдеться про полон десятків мирних мешканців. ХАМАС заявив, що у його руках перебуває понад 50 громадян Ізраїлю, серед яких є і мирні жителі.

Наразі основне рішення на порядку денному ізраїльського уряду — що робити з ХАМАСом, пояснює журналіст:

«Ізраїль довгі роки уникав завдавати ударів по політичному керівництву ХАМАСу. Була полеміка про те, чи вигідна чи невигідна Ізраїлю влада ХАМАСу в Газі, бо, в принципі, ХАМАС, будучи, по суті, сувереном Гази, був відповідальним і за те, коли в Газі щось відбувалося. І з ним можна було про це говорити, нехай і через посередників через Єгипет, через Катар, але ці канали діяли постійно. Фактично Ізраїль розмовляв із ХАМАСом. Зараз, вочевидь, може йтися про знищення влади ХАМАСу в Газі, тому що це сталося абсолютно неприйнятним. І ХАМАС має заплатити за це неприйнятну для нього ціну».

Нагадаємо, у суботу вранці 7 жовтня з сектора Гази бойовиками ХАМАС були масовано запущені ракети по Ізраїлю, у містах пожежі, щонайменше одна людина загинула. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що країна перебуває у стані війни, але вони переможуть.

Глава Міноборони США Ллойд Остін заявив, що Пентагон забезпечить Ізраїль усім необхідним для самооборони і захисту цивільного населення від атаки терористів ХАМАС.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE