Politerno > Україна і світ > Витік на газогоні між Фінляндією та Естонією: Столтенберг погрожує відповіддю, якщо це атака

Витік на газогоні між Фінляндією та Естонією: Столтенберг погрожує відповіддю, якщо це атака

  • 11 Жовтня, 2023
  • 350 Переглядів
  • 0

8 жовтня фінський державний оператор газотранспортної системи Gasgrid Finland повідомив про перекриття газогону Balticconnector, який поєднує Фінляндію та Естонію, через підозру в можливому витоку газу. Також надійшло повідомлення про пошкодження кабелю передачі даних у Фінській затоці.

Компанія зазначила, що в ніч проти неділі разом із естонським оператором газотранспортної системи Elering помітила “незвичайне падіння тиску” в морському газопроводі між двома країнами.

“На основі спостережень виникла підозра, що морський газопровід між Фінляндією та Естонією містить витік. Наразі клапани на морському газопроводі закриті й, таким чином, витік зупинено”, – зазначила Gasgrid Finland.

Газотранспортні оператори Фінляндії та Естонії почали розслідування, а на час перекриття газогону поставки забезпечуються через плавучий термінал скрапленого природного газу Інкоо.

Фінська та естонська сторони на своїх брифінгах щодо ситуації зазначили, що сейсмологічні дані не вказують на застосування вибухівки.

Одночасно міністр оборони Естонії Ханно Певкур зауважив, що такі пошкодження не могли бути завдані одним дайвером чи невеликим підводним роботом. 

Фінські ЗМІ повідомляли, що у політичному й військовому керівництві Фінляндії допускають причетність Росії до цього інциденту. 

У НАТО обговорять пошкодження критичної інфраструктури у Балтійському морі і якщо підтвердиться, що атака була навмисною, то Альянс дасть “рішучу відповідь”, повідомила “Європейська правда” з посиланням на заяву генсека НАТО Єнса Столтенберга на брифінгу перед початком дводенної зустрічі міністрів оборони Альянсу 11 жовтня

“Важлива річ зараз – встановити, що трапилося і як це могло трапитися. Якщо буде доведено, що це навмисна атака на критичну інфраструктуру НАТО, то це буде, звичайно, серйозно, і це, звичайно, зустріне об’єднану і рішучу відповідь НАТО”, – зазначив генсек НАТО.

Столтенберг зазначив, що міністри на зустрічі обговорять інцидент у Балтійському морі, де було пошкоджено критичну підводну інфраструктуру.

Нагадаємо, Служба безпеки України “по гарячих слідах” встановила особи двох зрадників, які скоригували російський ракетний удар по кафе у селі Гроза на Харківщині 5 жовтня.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE