Politerno > Тернопільщина > Операція “Акциз”. Для чого підлеглі Зюбаненка складають протоколи, які потім тихо скасовує суд

Операція “Акциз”. Для чого підлеглі Зюбаненка складають протоколи, які потім тихо скасовує суд

  • 9 Листопада, 2023
  • 4604 Переглядів
  • 0

Під час проведення операції «Акциз» поліцейські виявили у Тернополі безакцизних електронних цигарок на півтора мільйона гривень, але чомусь склали адміністративний протокол за статтею, що не відповідає правопорушенню, після чого суддя постановив закрити провадження.

9 червня начальник обласної поліції Сергій Зюбаненко на свої сторінці у Facebook відрапортував про успішно проведене затримання та вилучення 13 ящиків з рідиною для електронних цигарок без акцизних марок.

«У неділю, 8 жовтня, співробітники управління патрульної поліції зупинили за порушення правил дорожнього руху автомобіль Renault. В салоні знайшли 13 ящиків з рідиною для електронних цигарок без марок акцизного збору», – написав у своєму профілі Сергій Вікторович.

Здавалося б, здобуток, жителі Тернопільщини аплодували, операція «Акциз» дає плоди. Але фанфари були передчасними. Далі тернопільські «пінкертони» починають здійснювати процесуальні кроки, які дуже схожі на сплановану піар-акцію і подальше злиття справи. Про це ми обіцяли розповісти у журналістському розслідуванні щодо пофесійного шляху Сергія Зюбаненка.

Після прорекламованого затримання поліцейські склали протокол про адміністративне порушення за ст.164-5. Що цікаво, відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесені не були.

Тут потрібно прояснити одну дуже важливу деталь – для боротьби із незаконним обігом горілчаних та тютюнових виробів замало проводити гучні затримання та обшуки. Для повноцінного притягнення правопорушників у таких справах до кримінальної відповідальності потрібно задокументувати збут нелегальної продукції. Для цього відповідальні правоохоронці проводять відомі в народі «контрольні» або, як кажуть слідчі «оперативні» закупки. Коли є зберігання/транспортування і збут – все, справу зроблено.

З початку бурхливої діяльності Сергія Зюбаненка на теренах Тернопільської області Politerno отримало уже кілька повідомлень про дії, що можуть вказувати на надумані приводи для обшуків та інших слідчих дій, що тягнуть за собою подальше закриття проваджень. Реальне фіксування злочинів із затриманням та подальшим неминучим покаранням – ніхто не здійснює.

Не думаємо, що це робиться лише для піару діяльності нового начальника обласної поліції.

А тому просто наочно демонструємо, чим завершується «показуха»:

«Об`єктивна сторона адміністративного правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 164-5 КУпАП, полягає у зберіганні або транспортуванні алкогольних напоїв чи тютюнових виробів з підробленими чи фальсифікованими марками акцизного податку посадовими особами підприємств - виробників, імпортерів і продавців таких товарів», - йдеться у рішенні судді Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області Делікатної Л.В. від 01.11.2023 року.

Відчуваєте різницю між - без марок акцизного збору та з підробленими чи фальсифікованими марками акцизного податку?

А тому посилаючись на вагомий перелік правових норм суддя постановилазакрити відносно підозрюваного провадження у справі про адміністративне правопорушення, передбачене ч. 1 ст. 164-5 КУпАП, у зв`язку із відсутністю в його діях складу адміністративного правопорушення.

Рідини до електронних сигарет без марок акцизного податку України, які були вилучені згідно квитанції №35 від 09 жовтня 2023 року про отримання речей і документів, вилучених під час здійснення провадження у справах про адміністративне правопорушення - повернути, після набрання постановою законної сили.

Дана постанова була винесена 1 листопада, а за день до цього, 31 жовтня - операції «Акциз» на території Тернопільщини завершилася. Завіса.


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE