Politerno > Україна і світ > Данілов пояснив свою заяву про небезпеку Telegram: хоче заборонити анонімність

Данілов пояснив свою заяву про небезпеку Telegram: хоче заборонити анонімність

  • 15 Листопада, 2023
  • 424 Переглядів
  • 0

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що варто працювати над деанонімізацією діяльності Telegram-каналів в Україні, адже анонімність і відсутність будь-якої відповідальності допомагає поширювати російські наративи.

Про це Данілов написав у Facebook.

“Головна загроза діяльності певної групи Telegram-каналів – це анонімність їхніх власників і відсутність будь-якої відповідальності за розповсюдження неперевіреної, сфальшованої і свідомо маніпулятивної інформації. З врахуванням цих особливостей, російський режим широко використовує Telegram-майданчики з метою спроб дестабілізації українського суспільства.

Головний вимога до діяльності Telegram-каналів, це деанонімізація діяльності і дотримання в їх роботі загальноприйнятих журналістських стандартів.

Профілактика загрози – медіаграмотність і постійна робота з виявлення і викриття фактів дезінформації та маніпуляцій. Паралельно з цим має йти процес створення якісного українського інформаційного продукту, формування ситуації контентного домінування в українському Telegram-сегменті”, – зазначив Данілов.

Нещодавно в інтерв’ю liga.net Данілов заявив, що не користується Telegram, бо вважає його небезпечним і вразливим. 

Секретар РНБО 15 листопада заявив, що тема діяльності Telegram-каналів викликала жваве обговорення у медіа і Telegram-спільноти, яка в основному “обурювалася висловленими застереженнями щодо їхньої діяльності і тих ризиків, які вони створюють”. 

Данілов пояснив свою позицію. Він вважає, що Telegram-канали не повинні бути анонімними: “Відповідальні за поширення інформації, яка охоплює і впливає на мільйонну аудиторію, мають бути відомі”.

Адже анонімне поширення “результатів роботи ПВО, пересування Сил оборони, дислокацій військових підрозділів” шкодить життю десятків цивільних і військових.

Крім того, російський режим почав використовувати і створювати Telegram-мережі для маніпулювання суспільною думкою, поширення дезінформації і діяльності фейк-ньюз: "На 2019 рік припадає пік активності російських спецслужб з інфільтрації в український інформаційний простір політичних Telegram-каналів, технологій, які у різних варіаціях були апробовані у 2014-15 роках на окупованих територіях".

Данілов також додав, що в Україні досі популярна мережа Telegram-каналів, що адмініструются 85-м головним центром спеціальної служби ГУ ГШ ЗС РФ (підрозділ психологічних операцій ЗС РФ).

Він наголошує, що загроза впливу зі сторони путінського режиму на 10-мільйонну українську аудиторію користувачів Telegram нікуди не поділася.

Секретар РНБО додав, що протиставляти проросійським анонімав потрібно якісним українським продуктом, який має авторів і відкриту редакційну політику. Зокрема, як Telegram-канал начальника Миколаївської ОВА Віталія Кіма чи блогера Ігоря Лаченкова.

Нагадаємо, російський олігарх Роман Абрамович зіграв роль посередника при передачі найважливіших для російського телебачення активів від оточення сім’ї Єльцина до друзів Путіна.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE