Politerno > Україна і світ > Міжнародний саміт миру: що це за захід і чому на нього не кличуть Росію

Міжнародний саміт миру: що це за захід і чому на нього не кличуть Росію

  • 2 Травня, 2024
  • 165 Переглядів
  • 0

Перший Саміт миру для України, який відбудеться 15–16 червня на курорті Бюргеншток у Швейцарії, стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес.

Про це повідомляє Офіс Президента, передають Українськi Новини.

“Саміт стане платформою для діалогу щодо шляхів досягнення всеохопного, справедливого й тривалого миру для України згідно зі Статутом ООН та нормами міжнародного права. Повагу до цих принципів засвідчили всі запрошені до участі в заході. Саміт присвячено розробці рамок для досягнення цієї мети, щоб стимулювати майбутній мирний процес”, – йдеться у повідомленні.

Згідно з повідомленням, 15-16 червня на виконання січневої домовленості між Президентом України Володимиром Зеленським і Президенткою Швейцарії Віолою Амхерд відбудеться перший Саміт миру для України, місцем його проведення сторони обрали Бюргеншток, розташований неподалік швейцарського міста Люцерн.

У заході візьмуть участь лідери країн та голови урядів з усіх континентів. За словами керівника ОП Андрія Єрмака, українську формулу миру наразі підтримали понад 80 держав світу. При цьому він зазначив, що Росія робить зусилля, щоб зірвати саміт.

“Ми знаємо про всі плани ворога. В нього не вийде. Якщо весь світ об’єднається навколо української Формули миру, путін більше не зможе прикривати своєю брехнею подальше продовження війни. А світ отримає платформу та інструмент до вирішення конфліктів”, – зазначив Єрмак.

Попередньо, у січні Зеленський та Президентка Швейцарії Віола Амхерд оголосили, що Україна та Швейцарія розпочинають підготовку до проведення Глобального саміту миру.

У квітні Амхерд заявила, що немає гарантії, що червнева ініціатива буде успішною і призведе до негайного укладення мирної угоди. Міністр закордонних справ Швейцарії Ігнаціо Кассіс заявив, що офіційні запрошення взяти участь у конференції будуть розіслані понад 100 країнам.

При цьому державу-агресора Росію на Саміт миру не запрошують.

Швейцарська сторона висловила переконання, що з часом РФ таки включать у процес, пише УП.

“Росія на цьому етапі не запрошена. Швейцарія завжди виявляла відкритість щодо запрошення Росії на цей саміт. Однак Росія неодноразово і також публічно заявляла, що не зацікавлена брати участь у цьому першому саміті”, – йдеться у повідомленні.

У МЗС Швейцарії підкреслили, що саміт покликаний розпочати мирний процес.

“Швейцарія переконана, що Росія повинна бути залучена до цього процесу. Мирний процес без Росії немислимий”, – заявили у відомстві.

Читайте також: Під масштабні санкції США потрапили Росія та країни, які допомагають їй виробляти зброю

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE