Politerno > Україна і світ > США скасували заборону на використання американської зброї бригадою “Азов”

США скасували заборону на використання американської зброї бригадою “Азов”

  • 15 Червня, 2024
  • 214 Переглядів
  • 0

Адміністрація президента США Джо Байдена дозволила бригаді «Азов» Національної гвардії України використовувати американську зброю. Таким чином було скасовано заборону, накладену близько десяти років тому.

Про це повідомило видання The Washington Post з посиланням на Держдеп США. “Голос Америки” також отримав відповідний коментар від посадовця Держдепу, ім’я та посаду якого не називають.

Тепер бригада матиме доступ до військової допомоги США, як і будь-який інший підрозділ Сил оборони.

Окрім американського озброєння і техніки, бійці бригади зможуть брати участь у навчаннях, які організовують Сполучені Штати.

Рішення ухвалили після того, як Держдепартамент перевірив бригаду «Азов» на відповідність критеріям закону «Ліхі», який забороняє надання американської військової допомоги іноземним підрозділам, які вчиняли злочини проти прав людини.

У своїй заяві Держдеп повідомив, що не виявив жодних доказів таких порушень 12-ю бригадою спеціального призначення «Азов» НГУ.

Представник Державного департаменту відмовився повідомити, коли саме було скасовано заборону. Також невідомо, чи «Азов» вже отримав американську зброю.

У коментарі “ГА” Держдеп зауважив, що російська дезінформація активно працювала над дискредитацією бригади Нацгвардії “Азов”.

Ще з 2017 року “Азову” було заборонено передавати зброю та іншу допомогу, надану США Україні у межах пакетів військової допомоги, та брати участь у навчаннях від США. Обмеження застосували за законом 1961 року, який забороняє уряду США використовувати кошти для допомоги підрозділам іноземних сил, якщо є перевірена інформація про причетність цього підрозділу до вчинення грубих порушень прав людини.

У пресслужбі бригади розповіли, що це стало результатом тривалої та кропіткої роботи, яку військовослужбовці «Азова» систематично вели проти російської пропаганди.

Там зазначили, що отримання західної зброї та підготовки від США не тільки підвищать боєздатність «Азова», а й сприятимуть збереженню життів та здоров’я особового складу бригади.

«Це нова сторінка в історії нашого підрозділу. «Азов» стає ще потужнішим, ще професійнішим та ще небезпечнішим для окупантів», – наголосили у бригаді НГУ.

Ось що сьогодні у відеозвернення про це сказав командир 12-ої бригади спеціального призначення «Азов»:

«Я хочу привітати всіх бійців 12-ої бригади спеціального призначення «Азов» і весь цивілізований світ з перемогою над російською пропагандою.

В «Азові» знають, що якою б непростою не здавалась ситуація, рішення є завжди. Питання лише в зусиллях, які ви готові докласти для того, аби її подолати, у злагодженості роботи та професіоналізмі команди.

Ці якості військовослужбовці «Азову» щодня демонструють на фронті. Ключовими вони виявились і в системній роботі нашого підрозділу над розблокуванням передачі озброєння і надання підготовки від Сполучених Штатів Америки «Азову». Породжена російською пропагандою заборона, яка існувала з 2017 року, подолана.

Я вдячний Сполученим Штатам Америки за уважний розгляд цього питання і правильне рішення, яке якісно підсилить наш підрозділ, а з ним і всі Сили оборони і безпеки України.

Вдячний Міністерству внутрішніх справ України, командуванню Національної гвардії України та Посольству України у США за всіляку підтримку нашої боротьби за відновлення справедливості.

А також усім, хто дбав про нас, хто допомагав нам досягти бажаного результату. Ви всі — справжні друзі «Азову», наша надійна опора. «Азов» ніколи не забуде, що ви зробили для нас у складні часи.

Ми виправдаємо покладену на нас відповідальність, і своєю дисципліною, стійкістю та хоробрістю в бою доведемо ефективність цього рішення.

Колосальний бойовий досвід, який мають солдати, сержанти та офіцери «Азову», поєднавшись з сучасним американським озброєнням, стане смертоносною зброєю для ворогів України.

Слава Україні!».

Нагадаємо, що сайт офіційного інтернет-представництва Президента України двічі відхилив петицію про розблокування надання зброї та допомоги 12-ій бригаді спеціального призначення «Азов» з боку США.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE