Politerno > Україна і світ > Уряд та Рада провалюють реформу БЕБ за вказівкою Єрмака – ЦПК

Уряд та Рада провалюють реформу БЕБ за вказівкою Єрмака – ЦПК

  • 19 Червня, 2024
  • 501 Переглядів
  • 0

Фінансовий комітет Верховної Ради на чолі з Данилом Гетманцевим розглянув до другого читання законопроєкт про реформу Бюро економічної безпеки (БЕБ) №10439. У фінальному тексті законопроєкту не враховані норми та поправки, які забезпечують незалежний склад атестаційних та кадрових комісій.

Із засідання фінансового комітету сьогодні Центру протидії корупції (ЦПК) стало відомо, що таку версію проєкту запропонувала підтримати парламенту Перша віцепрем’єрка Юлія Свириденко, яка відповідальна за переговори з міжнародними партнерами щодо реформи та брала участь у вчорашній зустрічі з послами країн Великої Сімки. Голова комітету повідомив, що на тій зустрічі “не було досягнуто однозначного рішення”. Останнє означає, що партнери не погодили запропонований підхід.

За інформацією ЦПК, у відповідних переговорах також брав участь керівник Офісу президента Андрій Єрмак і саме він дав вказівку підтримувати текст, який не погодили партнери і який виключає незалежних експертів з процесів атестації та відбору персоналу. 

Нагадаємо, що сама реформа БЕБ включно з очищенням органу, є вимогою програми фінансування від Міжнародного валютного фонду, а також за програмою Ukraine Facility від Європейського Союзу та прямої бюджетної підтримки від США.

Затверджена профільним комітетом редакція також не передбачає включення експертів міжнародних  партнерів до складу кадрових  комісій, які мають відбирати нових співробітників БЕБ.

Натомість в обох випадках до складу відповідних комісій включають представників Ради громадського контролю (РГК), яка має визначатися інтернет-голосуванням. Порядок такого відбору і голосування визначатиме Кабінет Міністрів України. Одночасно в проєкті закону відсутні запобіжники, які дозволяли гарантувати потрапляння до РГК незалежних та досвідчених в подібних процедурах осіб.

В тексті законопроєкту також залишають можливість конкурсній комісії з обрання Директора БЕБ вибрати двох переможців конкурсу замість одного. Останнє створює передумови для політичних торгів з переможцями перед призначенням.

ЦПК наполягає на перегляді тексту до другого читання та просить депутатів не підтримувати погоджений комітетом текст до другого читання, оскільки це нівелює реформу та ставить під загрозу отримання допомоги від партнерів.

Нагадаємо, Верховна рада у першому читанні підтримала законопроєкт про військову поліцію (№6569-д).

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE