Politerno > Україна і світ > Позиція ДБР викликає шок: DeepStatе про рішення не відкривати окреме провадження по Содолю

Позиція ДБР викликає шок: DeepStatе про рішення не відкривати окреме провадження по Содолю

  • 30 Червня, 2024
  • 270 Переглядів
  • 0

Державне бюро розслідувань вирішило не відкривати окреме кримінальне провадження щодо дій колишнього командувача Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенанта Юрія Содоля, відповідального в минулому за більшу частину фронту

Приводом для такого розслідування могла стати заява начальника штабу 12-ї бригади спецпризначення НГУ “Азов” майора Богдана Кротевича.

“ДБР відповіло Кротевичу, що його заяву за фактами можливого перевищення службових повноважень та некомпетентного командування військами з боку командуючого ОСУВ “Хортиця” Юрія Содоля розглянуто і за результатами опрацювання – приєднано до матеріалів фактової кримінальної справи щодо обставин прориву російськими військовими кордону в Харківській області, в якій, серед іншого, надається правова оцінка діям військового командування ОСУВ “Хортиця” під час планування та проведення оборонних операцій на ввіреному напрямку”, – зазначає УП з посиланням на власні джерела.

“В Бюро пообіцяли представнику “Азову”, що викладені ним обставини будуть перевірені”, – наголошується у матеріалі.

Зі свого боку, аналітики DeepStatе називають позицію ДБР такою, що “ніяк не вписується в рамки законодавства та викликає шок, адже Державне бюро розслідувань за фактом надходження заяви зобов’язане внести відомості до ЄРДР та почати досудове розслідування”.

“Але, виходячи з цієї ситуації, слідчі ДБР не побачили в заяві Богдана Кротевича достатніх ознак, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення. У випадку невстановлення обставин вчинення кримінального правопорушення, заява розглядається у порядку, передбаченому законом України “Про звернення громадян”. Надана відповідь через 5 днів, без внесення відомостей в ЄРДР може означати саме цю процедуру розгляду”, – робить висновок DeepStatе.

Довідково: за даними голови правління громадської організації StateWatch Олександра Лємєнова заступник глави Офісу Президента Олег Татаров має вплив на абсолютно всі органи кримінальної юстиції, крім НАБУ і САП.  Зокрема, він відзначив вплив Татарова на директора ДБР Олексія Сухачова, якого було призначено на посаду очільника цього органу після абсолютно спланованого конкурсного відбору, де на посаду “претендувало аж 7 осіб, з яких 4 були “ДБР-івці””. До конкурсної комісії входили особи, що пов’язані з Татаровим і навіть з Сухачовим. Останнього обрали за реального конфлікту інтересів. Крім Сухачова близьким до Татарова називають заступника начальника Головного слідчого управління Бюро Дмитра Мірковця.

Із Лємєновим абсолютно погоджується директорка Центру протидії корупції Дар’я Каленюк. В інтерв’ю hromadske вона підтвердила, що ДБР та його керівник ОЛексій Сухачов є повінстю залежними від Офісу президента.

Нагадаємо, Парламентська асамблея ОБСЄ ухвалила резолюцію у якій визнала дії Росії геноцидом українського народу і необхідність деколонізації РФ.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE