Politerno > Блоги > Віктор Остафійчук > Результати першого позову “Нафтогазу” до “Газпрому”

Результати першого позову “Нафтогазу” до “Газпрому”

1. Газовий контракт 2009 був підпорядкований шведському праву. Саме цим правом скористався Нафтогаз, вигравши перший позов до Газпрому.

2. Стокгольмський арбітраж вирішив на користь Нафтогазу два основні пункти контракту: – скасування вимоги “бери або сплачуй” (тобто обов”язковість викупати щорічно 52 млрд куб м газу). Тепер Нафтогаз може сам визначати які об”єми газу варто купувати в Газпрому. – ціна на газ за контрактом тепер може прив’язуватися до ціни на газ на європейському хабі, а не до ціни нафтопродуктів, як було раніше. Багатоміліардні претензії Газпрому до Нафтогазу по цим двом пунктам відкинуто судом

3. Вимога Нафтогазу з компенсації переплати за 2011-13 не була задоволена тому, що Нафтогаз тоді у 2011 погодився з контрактовою ціною газу і оплачував її. А треба було вже в той час зкорегувати ціну на газ за ринковою ціною на європейському газовому хабі та звертатися до арбітражу так, як це зробили у 2014 році. У 2011 році Нафтогаз не використав передбачені контрактом можливості корегування ціни та її оскарження у арбітражі згідно шведського права. Замість того, Янукович і Азаров пролобіювали так звану “харківську знижку”, яка насправді не змінювала законтрактовану ціну на газ і була фактичною відстрочкою платежу, закладеною у державний борг.

1) Виграш в суді обумовлений умовами контракту Тимошенко:

“4.4. Если какая-либо из Сторон заявит, что обстоятельства на рынке топливно-энергетических товаров существенно изменились по сравнению с тем, что Стороны обоснованно ожидали при заключении настоящего Контракта, и контрактная цена, указанная в пункте 4.1 настоящеro Контракта, не отражает уровень цен рынка, то Стороны вступают в переговоры по пересмотру контрактной цены в соответствии с положениями настояшего Контракта. 4.4.1. Требование о пересмотре цены должно быть представлено в письменной форме и должным образом обосновано выдвигающей его Стороной. После получения соответствующей Стороной выше указанноro требования Стороны обязуются в течение 20 дней вступить в переговоры, и, в случае достижения договренности подписать соответствующее дополнение к контракту. 4.4.2 Если письменная договренность о пересмотре контрактной цены не будет достиrнyта в течение 3 (трех) месяцев с даты начала переговоров, то каждая из Сторон имеет право оспорить действия другой из Сторон по исполнению настоящего Контракта и передать дело в арбитраж в соответствии со Статьей 8 Контракта для принятия окончательного решения.”

2) Декілька слів щодо сумнозвісного контракту.

Якщо законтрактована ціна була збиткова, як це стверджують критики контракту, то чому ж зараз вона не збиткова? Причина збитків була не у контракті, а у несприятливій кон”юктурі ринку нафтопродуктів в 2011-14 рр. Питання “бери або сплачуй” вирішувалося без проблем шляхом підписання доповнень до контракту аж до 2012 року. після виникнення проблем треба було одразу ж звертатися в арбітраж, а не чекати війни. Чомусь ніхто зараз не згадує ані Азарова, ані Бакуліна, хоча саме їхня бездіяльність у 2011-13 стала причиною сплати завищеної ціни на газ.
Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE