Politerno > Статті > Україна і світ > Золоте дно. Як у Раді намагаються легалізувати схему з видобутку піску на мільярди

Золоте дно. Як у Раді намагаються легалізувати схему з видобутку піску на мільярди

  • 10 Травня, 2020
  • 1106 Переглядів
  • 0

Останнім часом у ЗМІ багато галасу навколо законопроєкту «Про внутрішній водний транспорт України», який зараз активно просуває в Раді депутат-ресторатор Микола Тищенко.

В основному шум цей пов’язаний з протистоянням Тищенка та керівника великої аграрної компанії «Нібулон» Олексія Вадатурського навколо норм роботи водного транспорту (у «Нібулона» свій великий річковий флот). Вадатурський критикує законопроєкт, а Тищенко у відповідь звинувачує його у спробі підкупу депутатів.

У той же час, в законопроекті є і ряд інших цікавих норм, які можуть повністю змінити схему роботи одного з найбільших тіньових ринків України – з незаконного видобутку піску.

Якщо закон буде прийнятий, то пісок, який дістається при днопоглибленні, можна продавати фактично без контролю. Тобто, в разі прийняття проєкту, буде дано старт офіційному розграбуванню надр. Адже сьогодні законним вважається видобуток піску лише за спеціальними ліцензіями.

Як під виглядом впорядкування водних перевезень намагаються протягнути пісочну схему на мільярди, у матеріалі.

Мутять воду

Ідея прийняття спеціального закону з водного транспорту не нова, вона обговорюється ще з 2012 року. З тих пір було чимало законопроектів на цю тему. Але жоден з них не пройшов через сесійний зал.

Законопроект №1182-1-д був зареєстрований в парламенті в січні цього року. Його автори (депутатська група, в тому числі, Микола Тищенко, Юрій Кисіль, Андрій Клочко та інші) аргументували необхідність прийняття документа «загальнодержавним курсом на інтеграцію в європейську спільноту».

Як зазначено в пояснювальній записці, в проекті передбачена імплементація базових положень директив і регламентів ЄС в галузі водного транспорту.

Однак, крім норм щодо роботи водного транспорту, там намагаються протягнути і ще момент, який стосується дозволу вільно розпоряджатися піском, отриманим в процесі днопоглиблення. Його можна буде вільно продавати без будь-якого контролю.

«Тут явна схема. Якщо проект приймуть, компанія, яка отримає державний підряд на днопоглиблення і, відповідно, оплату за виконані роботи, зможе ще й додатково продавати весь пісок, отриманий в процесі днопоглиблення. Виходить, що їй заплатять двічі», – говорить Олександр Кава.

Зараз пісок, який витягають в ході робіт з днопоглиблення, просто відкидають в сторону від фарватеру, тобто, він залишається в річці і його розносить течією по дну.

Тобто, з прийняттям закону на днопоглиблення можна робити ще й «побічний» пісочний бізнес, який може виявитися вигіднішим за основний.

При цьому, за словами Олександра Кави, так як пісок активно використовується в будівництві, в тому числі, дорожньому, можна було б законодавчо зобов’язати днопоглиблювачів безкоштовно передавати всі обсяги піску на дорожнє будівництво.

«Пісок використовується для обсипання дорожнього полотна. Додаткові безкоштовні обсяги дозволили б знизити собівартість дорожніх робіт на 5-10%», – вважає Олександр Кава.

Але, схоже, у лобістів проєкту на пісок – свої плани.

Бізнес на мільярди

Тут варто згадати, що бізнес з видобутку піску давно є схемним. Його видобуток без ліцензії в Україні заборонений і вважається кримінальним злочином.

Частина 4 статті 240 КК України (порушення правил охорони або використання надр) передбачено від 5 до 8 років позбавлення волі.

Втім, це мне зупиняє чорних старателів. Усього в Україні близько 600 родовищ піску і тільки половина з них розробляється офіційно.

«Пісок – це один з найбільш тіньовий сегментів надровидобутку. Цьому сприяє порівняно простий спосіб видобутку і масовий попит на пісок. Це не бурштин, який потрібно продавати за кордон. Пісок можна величезними обсягами збувати в Україні. При собівартості тонни до 30 гривень, пісок реально продавати по 100-150 гривень. Обсяги цього ринку – мільйони тонн і мільярди гривень в рік. Цей бізнес давно кришують силовики», – зазначає один з експертів, знайомий з ситуацією на ринку піску.

При цьому частина нелегалів «сидить» саме на річках і озерах. Тепер вони можуть отримати законний статус.

Тільки в Київській області ринок піску оцінюється в 7-8 млн тонн на рік.

Джерело ЗМІ повідомляють, що з прийняттям нового закону підряди на днопоглиблення стануть особливо привабливими, тому боротьба за них загострюється. Отже, виростуть і відкати чиновників, які приймають відповідні рішення.

Причому, ця схема – без перебільшення золоте дно як для самих видобувачів, так і для чиновників.

За словами директора компанії «ЮГСУДОРЕМОНТ» Сергія Бурковця, питання днопоглиблення в Україні зараз стоїть дуже гостро, так як катастрофічно обміліли і річки, і канали. Тобто, обсяг робіт для днопоглиблювачів (і можливості з видобутку піску) – просто колосальні.

Але тут виникає ще один нюанс – екологічний.

«Можна такого нарити, що і русло зміниться, є ризики обвалу берегів, тобто, можуть посилиться екологічні проблеми, які вже і так мають місце. Тому видобуток піску, якщо він і буде вестися, повинен контролюватися державою. Це надра, які належать народу», – зазначає Сергій Бурковець.

Читайте також: У Банкової новий фаворит. Що робить в Україні “лужніковський” Борис Баум

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE