Плануєш накривати святковий стіл для рідних? Хочеш здивувати гостей своїми кулінарними вміннями? Додай до традиційного переліку святкових страв солодку здобу. Так ти розв’яжеш питання десерту, наповниш помешкання неповторним ароматом свіжої випічки та обов’язково підкориш серця всіх присутніх.
Солодкі святкові рецепти на lvivskirecipes.com.ua містять чіткі пропорції, детальні інструкції та корисні рекомендації. Тож бери молоко, вершкове масло, яйця, свіженькі «Львівські дріжджі» та берися до справи!
Як правильно працювати з тістом для солодкої здоби?
Солодке здобне тісто досить вимогливе. Тому, якщо ти новачок в цій справі, бери детальний рецепт та пам’ятай загальні правила роботи з солодкою здобою:
-
всі продукти (крім дріжджів), які ти додаєш до тіста, мають бути кімнатної температури, щоб замішування було легким, а процес бродіння ефективним;
-
перший заміс роби завжди без масла, бо воно заважає роботі дріжджів, додавай його у вже готову однорідну масу;
-
всипай борошно поступово, щоб не перевантажити тісто;
-
давай тісту більше часу та тепла для підйому, бо дріжджам важко «працювати» в «несприятливих» умовах — у великій кількості жиру та цукру.
Штоллен — класика до святкового столу
Походить ця страва з Саксонії, але популярна сьогодні в різних куточках світу, завдяки своєму смаку та настрою, який вона створює. Її печуть за 2–4 тижні до Різдва та витримують для насиченості смаку та покращення структури. Для зручності готуй штоллен поетапно. І почни з сухофруктів. Візьми 120 г родзинок, 80 г цукатів та 100 г журавлини промий їх, просуши та замочи в ромі або апельсиновому соку на ніч.
Опара для штоллена
Для опари візьми глибокий посуд та замішай в ньому пшеничне борошно 100 г, пресовані «Львівські дріжджі» 4 г, тепле молоко 55 мл, одне яйце. Залиш в теплому місці на ніч.
Замішування тіста
До готової опари додай:
-
борошно — 300 г;
-
пресовані «Львівські дріжджі» — 40 г;
-
сіль — 5 г;
-
цукор — 50 г;
-
ванілін;
-
яйце — 1 шт;
-
прянощі — корицю, мускатний горіх, гвоздику, кардамон.
Перемішуй масу до однорідності, а потім поступово додай до неї 130 г вершкового масла кімнатної температури. Вимішуй доки не отримаєш м’яке та еластичне тісто, залиш його на 30 хвилин. Потім додай родзинки, цукати та 40 г мигдальних пластівців, дай підійти 30 хвилин.
Формування штоллена
Всю отриману масу розділи на 2 частини, розкатай в прямокутний пласт та склади його втричі. Виклади готові рулети на вистелений пергаментом лист, накрий рушником та залиш на 1 годину.
Випікання штолена
Відправ сформовані вироби в духовку розігріту до 180 °С приблизно на 30 хвилин. Коли штоллен буде готовий, змасти його 100 г масла з усіх боків та посип цукровою пудрою. Дай йому охолонути, загорни в пергаментний папір та фольгу. Залиш у холодному темному місці на 2 тижні. Насолоджуйся смаком та ароматом кожного шматочка!
