Politerno > Україна і світ > БПП та “Народний фронт” проштовхують свою людину до комісії з аудиту діяльності НАБУ

БПП та “Народний фронт” проштовхують свою людину до комісії з аудиту діяльності НАБУ

  • 23 Лютого, 2017
  • 1800 Переглядів
  • 0

Верховна Рада не змогла ухвалити проект постанови про визначення кандидатури до складу комісії зовнішнього контролю з проведення незалежної оцінки (аудиту) ефективності діяльності Національного антикорупційного бюро України.

Як повідомляє УНІАН, проектом постанови (№5571) до складу комісії передбачалося висунути заступника генерального інспектора Департаменту юстиції Сполучених Штатів Америки Роберта Сторча.

Після відповідної доповіді голови Комітету ВР з питань запобігання та протидії корупції Єгора Соболєва з приводу цього кандидата голова ВР Андрій Парубій зазначив, що “Народний фронт” та “Блок Петра Порошенка” запропонували іншу кандидатуру, яка раніше не обговорювалася і не затверджувалася профільним комітетом. Спікер, посилаючись на юристів, зазначив, що таке можливо, адже кандидат до комісії висувається не від імені комітету, а від імені всього парламенту.

Після цього у залі розпочалися суперечки.

Слово було надано новому кандидату Найджелу Брауну. Водночас його нинішня посада при цьому не була названа. Він говорив про свою роботу у сфері розслідування фінансових злочинів. Відповідаючи на запитання депутатів, хто його запросив та номінував, Браун не зміг назвати конкретних прізвищ.

Ряд депутатів висловили обурення довкола такої ситуації, зазначивши, що вона відбувається в порушення регламенту ВР та закону про НАБУ. Брауна навіть закликали зняти свою кандидатуру.

Сам Соболєв назвав це “нечуваною ганьбою і ідіотизмом” і звертаючись до Брауна сказав, що його роблять “об’єктом маніпуляцій”.

Після тривалих суперечок на “рейтингове” голосування було поставлено кандидатуру Сторча – вона набрала 76 голосів депутатів із 339, зареєстрованих у сесійній залі, а потім – Брауна, який набрав 205 із 357. Після цього кандидатуру Брауна поставили на голосування в цілому. Проте за нього проголосували лише 214 народних депутатів із 357, зареєстрованих у сесійній залі.

Парубій запропонував повернути цей проект постанови у комітет на доопрацювання. «За» це проголосували 273 депутати із 358, зареєстрованих у сесійній залі.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту, зазначену оцінку (аудит) проводить комісія зовнішнього контролю у складі трьох членів. Президент України, Верховна Рада та Кабінет міністрів щороку визначають по одному члену комісії з числа осіб, які мають значний досвід роботи в органах досудового розслідування, прокуратури, судах за кордоном чи міжнародних організаціях, володіють необхідними знаннями та навичками для проведення такої оцінки (аудиту), а також мають бездоганну ділову репутацію.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE