Politerno > Україна і світ > На Донбасі бойовики зірвали обмін полоненими – Геращенко

На Донбасі бойовики зірвали обмін полоненими – Геращенко

  • 19 Квітня, 2017
  • 1374 Переглядів
  • 0

18 квітня бойовики  відмовились від початку процедури верифікації списків заручників, це питання раніше було обговорене під час переговорів в Мінську.

Про це повідомила представник України в підгрупі з гуманітарних питань тристоронньої контактної групи по врегулюванню ситуації на Донбасі Ірина Геращенко в Facebook.

“У вівторок, 18 квітня, представники ОБСЄ, СБУ і офісу Омбудсмена Лутковськоі вже були в Маріуполі, аби, згідно досягнутих в Мінську на гуманітарній підгрупі і на ТКГ домовленостей , розпочати , нарешті, опитування сотень осіб , які знаходяться в пенітенціарних установах , яких можливо, згідно українського законодавства, звільнити від подальшого відбування покарання лише заради звільнення наших заручників в ОРДЛО.

Однак процедура верифікаціі так і не розпочалася, в останню хвилину ОРДО під надуманими приводами відмовилися від цього і забажали знову повернутися до обговорення вже сто раз обговореного і сто раз пережованого , на черговій зустрічі в Мінську.

Тактика ОРДЛО, і іх російських кураторів очевидна – заблокувати процес звільнення заручників, повністю виключити з гуманітарного діалогу міжнародні гуманітарні організації.

Спочатку ОРДЛО категорично відмовилися від участі в процесі звільнення МКЧХ, потім , після двомісячних! переговорів і вже досягнутих домовленостей! заблокували ООН, тепер іх не влаштовує ОБСЄ, хоч місія цієі організації напряму залучена до мінського процесу, а іі представники є координаторами ТКГ і всіх груп.

Позиція ОРДЛО виписана в Кремлі- вивести на двосторонній прямий діалог, тіпа РФ в цьому конфлікті не існує, тіпа це ” громадянський конфлікт”, а не зовнішня агресія . Але мінський формат- це не московський, не донецький і не луганський формат.

Це тристоронній діалог між Украіною, ОБСЄ і РФ . Таке рішення прийняли лідери нормандського формату і саме таку позицію неухильно відстоює і займає Украіна в ТКГ, де вирішуються всі питання і де приймаються рішення, які всім треба виконувати, а не симулювати.

Зрив верифікаціі – це повтор сценарію по зриву відкриття КПВВ в Золотому( Украіна відкрила пункт в березні 2016, але ж він і досі не працює, заблокований ОРЛО), це повтор невиконаних обіцянок минулого року по звільненню заручників до Великодня ( ОРДЛО пообіцяли на ТКГ і потім забули про це) чи підлітків на Новий рік ( вони всі і досі в тюрмі , колонії , СІЗО- і наші військові, і діти).

Очевидно, що оцінку цим діям мають дати в нормандському форматі, лідери якого, зокрема президенти Украіни і Франціі та канцлер Німеччини мають чітку і однозначну позицію щодо негайного і безпосереднього залучення міжнародних гуманітарних місій до гуманітарних процесів і допомоги Донбасу, до пошуку зниклих, звільнення заручників. Щодо ОБСЄ, то це взагалі нонсенс, бо ця організація напряму залучена до мінського процесу.

Також очевидно, що ОРДЛО і іх російські куратори шукають все нові і нові приводи зірвати звільнення заручників, бо ім вигідно, щоб це було заблоковано і тема заручників використовувалася в тому числі для внутрішньої дестабілізації і колотнечі, через знущання над родинами заручників цією невідомістю і неможливістю змінити ситуацію, витягти хлопців, рішення про звільнення яких приймаються в Кремлі. Поки що не приймаються, вірніше, бо Москві потрібні заручники для шантажу і торгу.

P. S. Питання звільнення заручників і участь в цьому міжнародних організацій обговорювалася і під час останніх переговорів в нормандському форматі. Це я всім умнікам, які вимагають змін форматів і тд. Питання не формату, а виконання Росією домовленостей і зобов’язань. Можна створити десять майданчиків і п’ять форматів, домовитися, але потім РФ і іі маріонетки просто відморозяться і зроблять вигляд що ” их там нет и они не при чем, не слышали, не видели, не понимают, о чем речь”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE