Politerno > Україна і світ > У Франції сьогодні проходить другий тур президентських виборів

У Франції сьогодні проходить другий тур президентських виборів

  • 7 Травня, 2017
  • 1298 Переглядів
  • 0

У Франції сьогодні проходить другий тур президентських виборів, за підсумками якого буде обрано нового голову держави.

Як відомо, до другого туру президентських виборів у Франції вийшли екс-міністр економіки Еммануель Макрон з 23,75 відсотками голосів і лідер партії Національний фронт Марін Ле Пен з 21,53 відсотками.

За даними місцевих соцопитувань 12% з тих, хто точно піде голосувати, не хочуть розкривати свій вибір, а 15% з тих, хто візьме участь у голосуванні – допускають зміну своєї думки.

А від того, хто здобуде перемогу на президентських виборах у Франції безпосередньо залежатиме доля не тільки цієї країни, а й майбутнє всього Євросоюзу, світової геополітики і, звичайно – підтримка України європейським співтовариством.

Нагадаємо, що обіцяють Еммануель Макрон і Марін Ле Пен своїм виборцям і як це позначиться на світовій політиці в цілому.

Еммануель Макрон

У зовнішній політиці Еммануель Макрон виступає за збереження і реформування Євросоюзу, свободу торгівлі і “відкриту, впевнену, переможну Францію”. Він підтримує посилення впливу і збільшення фінансування спецслужб, армії і поліції. Макрон також є жорстким прихильником боротьби з тероризмом. Відносно мігрантів і біженців підтримує політику відкритих дверей стосовно них.

Він хоче, щоб компаніям було б легше наймати і звільняти працівників, знизити податки на бізнес і подовжити робочу 35-годинний тиждень у Франції.

Макрон також хоче пропонувати допомогу з безробіття більшій кількості людей, в тому числі і приватним підприємцям. Крім того, він ставить акцент на освіті та необхідності переходу на відновлювані джерела енергії. Планує виділити 50 мільярдів євро на профнавчання для малого бізнесу.

Еммануель Макрон не є симпатиком Росії, і буде продовжувати щодо українського питання політику попереднього президента Франсуа Олланда. Тому можливі нові тактичні ідеї щодо врегулювання кризи на Донбасі.

– Я не буду підкорятися диктату Путіна, і в цьому моя відміна від пані Ле Пен. Це буде робочий партнер по деяким регіональним проблемам, за якими ми будемо вести діалог, але віддаючи собі звіт в тому, що з багатьох питань у нас різні пріоритети і цінності “, – сказав Макрон.

Марін Ле Пен

Лідера французьких ультраправих вважають популістом, яка апелює до потреб народних мас на противагу потребам еліт. Вся політична кар’єра Ле Пен базуються на ксенофобській, антиісламській і не до кінця зрозумілій соціально-економічній політиці.

В її програмі – висилка нелегальних мігрантів і обмеження потоку легальних, збереження пенсійного віку в 60 років і 35-годинного робочого тижня. Лідер Нацфронту виступає проти політики мультикультуралізму. Агітує за повернення смертної кари.

Що стосується зовнішньої політики, то Ле Пен є агресивним євроскептиком. Вона виступає проти Євросоюзу і погрожує вивести Францію з НАТО, Євросоюзу, і зони євро. Ле Пен засуджує військову кампанію НАТО і країн ЄС в Лівії, Сирії. Виступає за багатополярний світ

Ле Пен – затятий прихильник Росії, відкрито і активно виступає на підтримку Володимира Путіна, підтримує дії Росії на Донбасі і анексію Криму. Закликає до поглиблення співпраці з Росією і виступає проти “демонізації Росії країнами Євросоюзу з подачі США”. Путіна Ле Пен вважає “захисником християнської спадщини європейської цивілізації”, а також визнає терористичні ДНР-ЛНР.

Західна преса Le Figaro

“Ле Пен і Макрон грають різні за призначенням партитури. Перша позиціонувала себе як кандидатка обурення; другий – як кандидат рішень. Дві логічні схеми призначалися для різних виборців. Можливо, це дозволило кожному консолідувати ядро ​​своїх прихильників, але, безсумнівно, залишило в подиві основну частину, хто не визначився, яких цього разу набагато більше, ніж зазвичай на президентських виборах.

На думку Ле Пен, Макрон – це спадщина п’ятирічного мандата Олланда, стало бути, він несе відповідальність за його невдачі. На думку Макрона, Ле Пен – це відсутність пропозицій і суцільна брехня”.

Виборчі дільниці закриються о 20:00 за місцевим часом (21:00 за Києвом).

Після закінчення голосування у другому турі виборів президента Франції, обидва кандидати виступлять на мітингах своїх прихильників.

Очікується, що до цього моменту вже стануть відомі результати екзит-полів. Офіційні підсумки голосування будуть оголошені 11 травня.

Згідно з опитуванням CEVIPOF / IPSOS Sopra Steria, за Макрона хочуть проголосувати 59 відсотків французів, в той час як Марін Ле Пен – 41 відсоток.

Також нагадаємо, що в заморських територіях Франції другий тур виборів почався ще вчора.

Віктор Тимофєєв

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE