Politerno > Україна і світ > Deutsche Bank відключив рахунки українських клієнтів. “Це загроза банківській системі України”, – банкіри

Deutsche Bank відключив рахунки українських клієнтів. “Це загроза банківській системі України”, – банкіри

  • 22 Травня, 2017
  • 1648 Переглядів
  • 0

Рішення Deutsche Bank Trust Company Americas відключити рахунки українських клієнтів ставить під загрозу банківську систему країни.

Про це банкіри заявили в ході круглого столу, пишуть “Українські новини“.

“Для нас безпрецедентно несподіваним було відключення рахунків Deutsche Bank. Оскільки ми банк (банк “Авангард”), який повністю занурений в транзакційний бізнес – для нас це критично важливо. Клірингова функція банку є базовою і її обмеження можуть нашкодити діяльності банку. У нас виникли деякі затримки, адже потрібно було переорієнтувати клієнтів, були затримки із зарахуванням експортної виручки. Але головне, що ми не бачимо, що ця проблема знаходить необхідний відгук у суспільстві “, – повідомила голова правління банку” Авангард “з ветлана Корчинська.

За її словами, від вирішення Deutsche Bank постраждало близько 60 банків, які не мають прямих кореспондентських рахунків.

“Це може призвести до того, що клієнти цих банків, що мають зовнішньоекономічні контракти, будуть змушені перейти в великі банки. Це черговий перерозподіл ринку, і, напевно, відбудеться підвищення комісії. Якщо в будь-який момент аналогічне рішення прийме The Bank of New York, то вся система зупиниться. Це вже стає питанням національної безпеки “, – заявила она.

В березні Deutsche Bank заявив, що відключить кореспондентські рахунки українських банків, у яких немає прямих коррахунків з іноземними банками. У свою чергу голова правління банку “Глобус” Сергій Мамедов виділив можливий вихід із ситуації у вигляді внесення зміни до постанови НБУ №118.

“Є пропозиція – змінити необхідність для українських банків відкривати коррахунки не тільки в країнах 1-ї групи, але і в інших. Щоб банки могли відкривати коррахунки в тій же Туреччині та Китаї. Це вирішило б проблему в короткостроковій перспективі”, – заявив Мамедов.

За словами голови наглядової ради банку “Конкорд” Олени Сусідки, найкращим виходом із ситуації – якщо НБУ взяв би на себе клірингову функцію.

Голова правління Вернум Банку Олександр Соболєв зазначив, що НБУ зміг би допомогти багатьом українським банкам, підтвердивши дотримання ними вимог фінансового моніторингу.

“Досвід прибалтійських країн показує, що можлива координація спільних зусиль і вона може бути застосована у нас. Можна було б скоординувати дії, пройти аудит правил фінансового моніторингу та показати контрагентам в Європі і Америці, що нашими банками всі вимоги виконуються”, – зазначив банкір.

У той же час Національний банк вважає, що проблема не є масштабною, оскільки лише 8% від всіх експортно-імпортних контрактів проходило через “постраждалі” банки.

Крім того, НБУ опрацьовує можливість покладання функції клірингового банку на один з великих банків.

У березні Deutsche Bank заявив, що відключить кореспондентські рахунки українських банків, у яких немає прямих коррахунків з іноземними банками.

 

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE