Politerno > Україна і світ > Україна знову будує ракети: зрада чи перемога?

Україна знову будує ракети: зрада чи перемога?

  • 4 Червня, 2017
  • 1545 Переглядів
  • 0

Ще одна перемога в скарбничку останніх двох тижнів? На сайті ПІВДЕНМАШу з’явилася новина про успішне підписання контракту з компанією S7 Group на виробництво 12-ракет носіїв “Зеніт”.

“Двадцять восьмого квітня поточного року було укладено контракт между ПІВДЕНМАШем та компанією S7 Sea Launch Limited відносно виробництва та постачання ракет-носіїв серії” Зеніт”. Загалом, в контракті прописано виготовлення 12-ракет носіїв для використаних в програмах “Морський старт” та “Наземний старт” для дослідженнь та використання космосу в мирних цілях у рамках міжнародних космічних проектів. Наразі у виробництві знаходиться 2 ракети модіфікацій “Зеніт-3SL” та “Зеніт-3SLБ”.

Підписанням цього контракту зроблено великий крок щодо подолання глибокої кризи, в якій перебував ПІВДЕНМАШ починаючи з 2013 року та яка була спричинена руйнівним обваленням обсягів виробництва.

Наполеглива трирічна робота фахівців підприємства щодо завантаження виробництва далася взнаки. На сьогодні портфель замовлень ПІВДЕНМАШу на найближчі роки перевищує (в перерахунку) 350 млн. доларів США. Серед основних замовників – компанії з США, Італії, Індії, Кореї та інші”.

У 2016 році Sea Launch була продана російській компанії російського ж підприємця “S7 Group” (вона займається в основному авіаперевезеннями). Це повинно було дозволити нашим компаніям виконувати запуски, не порушуючи заборону на співпрацю з ВПК РФ, а самій Sea Launch – отримати необхідні для виконання замовлень на запуски кошти.

Все це ніби як позитивний момент. З іншого ж боку, космічна співпраця з РФ завжди оберталася для України поганими наслідками.

Як підказав мені в коментарях Сергій Факас, “Зеніт-SLБ – варіант для пуску з Байконура. РД-171 (двигун, який буде використовуватися в Зеніті) виробництва російського Енергомашу”. Досить дивно одночасно вводити санкції проти російських інтернет-компаній, але віддавати карти вітчизняного космосу в РФ.

З огляду на слова глави російського Роскосмоса, Ігоря Комарова, про те, що Морський старт купується S7 для майбутнього використання будуючогося РН Союз-5. І якщо про провал планів РФ побудувати “Ангара-А5” можна вже з упевненістю говорити, то “Союз” швидше за все таки буде побудовано.

Чи будуть при цьому використовуватися наші “Зеніт”? Здогадатися нескладно.

Загалом, перемога цілком собі може обернутися невеличкою зрадою.

У той же час, з урахуванням новин з Канади, де до 2020 року місцева влада хоче добудувати космодром (і запускати наші “Циклони”), відродження вітчизняної ракетної промисловості все ж може початися, хоч і не в одну мить.

Недорогі і надійні ракети легкого класу дозволяють замовникам об’єднуватися в великій групі, де кожен робить відносно невеликий внесок в оплату запуску.

А бажаючих запускати легкі супутники сьогодні стає все більше. Але це все плани не найближчого року і навіть не найближчих трьох років.

Чекаємо подальших новин.

Павло Поцілуєв

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE