Politerno > Україна і світ > Думка експерта: Порошенко боротиметься за друге місце

Думка експерта: Порошенко боротиметься за друге місце

  • 14 Червня, 2017
  • 1544 Переглядів
  • 0

У 2014 році ВО “Батьківщина” отримала досить незначне представництво у Верховній Раді. Тоді дехто навіть списував партію з рахунків, але марно. Впродовж останніх двох років рейтинг “Батьківщини” постійно зростає. Із чим це пов’язано?

У “Батьківщини” є харизматичний лідер — Юлія Тимошенко. Її команда дуже чітко реагує на запити суспільства. Політсила має широку підтримку по всій країні, це довели останні вибори до об’єднаних територіальних громад, де партія отримала перше місце.

Також “Батьківщина” — єдина політсила, у якої є потужна розгалужена партійна система. Тож потенціал у партії доволі високий, і найближчим часом вона здатна наростити ще 5% до свого рейтингу.

Натомість популярність пропрезидентського Блоку Петра Порошенка стрімко падає. Прогнозую, що ця політсила може втратити ще до 5%.

Водночас БПП не піде стежкою “Народного фронту”, довіра до якого в українців практично на нулі. БПП — це політичний проект, який об’єднався в інтересах певних груп. Вони й забезпечують електоральну подушку. А “НФ” використали як громовідвід, і на тому все.

Взагалі “НФ” — це фактично елітарний клуб із кількома акціонерами. Вони об’єдналися 2014 року заради високих відсотків на виборах. Та нині рейтинг політсили є катастрофічно низьким. Тож частина “фронтовиків” напередодні майбутніх виборів може приєднатися до БПП. Інші групи вочевидь підуть у вільне плавання і візьмуться за ребрендинг, що є логічним. Хоча шанси в них мізерні.

Щодо президентського рейтингу, то нині на першому місці Юлія Тимошенко, на другому — Петро Порошенко. З огляду на спадну тенденцію у рівні довіри до чинного президента, прірва між потенційними кандидатами зростатиме й надалі. І насправді йдеться уже не про те, наскільки Юлія Володимирівна випереджає Петра Олексійовича, а про те, як останній боротиметься за друге місце — щоб потрапити до другого туру. Хоча насправді гарант більше за все не бажав би опинитися “віч-на-віч” із Тимошенко, адже результат цього електорального протистояння передбачуваний.

Нас дуже часто лякають реваншем “регіоналів”. Та подивіться на реальний стан справ. Частина членів колишньої “Партії регіонів” асимілювалася в БПП. А еліта часів Януковича переважно спить собі спокійно — її просто не чіпають, за деяким винятком. Це може свідчити тільки про відповідні домовленості.

Також останнім часом повзуть чутки про те, що начебто спадкоємець ПР — “Опоблок” — може об’єднатися із “Батьківщиною”. Це повна нісенітниця, у якої є замовник та адресант — Банкова.

У цих політсил зовсім різний електорат: “Батьківщина” є патріотичною партією, екс-“регіонали” заграють із виборцями за допомогою проросійських слоганів та меседжів. До того ж після Революції Гідності жодна політична сила, яка поважає себе і народ, не об’єдналася б із колишніми “регіоналами”.

Тим часом саме БПП доволі часто голосує в унісон із “Опоблоком”.

Олег СААКЯН

Політолог, директор Єдиного координаційного центру “Донбас”

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE