Politerno > Україна і світ > Як топ-чиновники доходи ховають: е-декларації хочуть зробити держтаємницею

Як топ-чиновники доходи ховають: е-декларації хочуть зробити держтаємницею

  • 14 Червня, 2017
  • 1689 Переглядів
  • 0

Дані про доходи силовиків почали закривати від публіки, а в Раді планують скласти списки людей, які не повинні будуть показувати декларації

У четвер, 15 червня, антикорупційний комітет Верховної Ради збереться на слухання, щоб обговорити зміни в закон про електронні декларації. Судячи з усього, депутати готують список осіб, чиї дані про доходи буде вирішено засекретити.

При цьому силовики вже сховали документи прокурорів і слідчих, і є ризик, що також електронні декларації почнуть ховати політики, інформують “Вести

Декларації вже вилучають

Засідання готується в обстановці секретності: члени комітету не хочуть повідомляти про порядок. “Ми домовилися до засідання не розголошувати подробиці”, – сказав “Вістям” нардеп Борислав Береза. Але він підтвердив, що мова буде йти про складання списку посадових осіб, які отримають право не афішувати декларації.

За його словами, серед них будуть оперативники, що працюють під прикриттям. Правда, експерти впевнені – це тільки прикриття для реальних намірів закрити максимальну кількість декларацій. Прецеденти вже були.

За словами глави “Центру протидії корупції” Віталія Шабуніна, СБУ та військова прокуратура визнали декларації ряду співробітників держтаємницею і приховали їх, не чекаючи поправок в закон. “СБУ передали своїх співробітників в окрему, закриту систему, і це злочин.

А Матіос (військовий прокурор, який перебрав на себе самі ресурсні справи, абсолютно не зв’язані з його посадою. – авт.) листом попросив НАЗК закрити ряд декларацій, і йому пішли назустріч”, – каже Шабунін.

Декларації прокурорів почали зникати з сайту НАЗК в квітні, вже приховано більше 200. Серед них – заступників військового прокурора Віктора Короля і Дмитра Борзих, начальника слідства Сергія Личика,, військового прокурора Маріупольського гарнізону Олега Улановського. Декларація головного військового прокурора Анатолія Матіоса поки доступна.

“СБУ не повинні були закривати декларації, але за їхнім прикладом вже пішла військова прокуратура. А є бажання приховати ще багато. Весь цей процес повністю дискредитує саму ідею електронних декларацій”, – говорить нардеп Віктор Чумак.

Закрити дані про готівку

Юрист і громадський діяч Євген Керечанин вважає, що є наміри приховати декларації вищих посадових осіб. “Вони не можуть пояснити походження доходів, і тому намагаються хоча б приховати їх від громадськості. Думаю, в результаті слухань з’явиться поправка до закону про електронне декларування, але ми її побачимо тільки на етапі внесення в зал”.

Попередні висновки про те, чиї ще декларації можуть оголосити держтаємницею, можна робити на підставі списку запрошених на слухання: це чиновники Мін’юсту, Міноборони, МВС, Нацполіціі, а також прикордонники.

Декларація Анатолія Матіоса в реєстрі НАЗК поки ще доступна. Фото: Ігор Шаповалов

Припущення підтверджує і член профільного комітету Олег Барна: “Потрібно обмежити доступ до декларацій контррозвідників, прикордонників, вищого керівництва Міноборони, юристів Мінюсту, які займаються боротьбою з корупцією. Потрібно визначити структури, у яких буде право контролювати дані. Крім податкових органів це можуть бути депутати – але тільки за умови нерозголошення”.

Також, за його словами, звучать ідеї про обмеження доступу до графи про готівку (вказується, що цим можуть цікавитися злочинці).

На практиці рішення може викликати невдоволення Заходу, з подачі якого в Україні створювалися і антикорупційні органи, і система е-декларування. “Ми отримали головний стимул від ЄС – безвіз, однією з умов якого і було е-декларування.

ЄС залишив за собою право моніторити ситуацію з правами людини, і приховування декларацій можуть розцінити як порушення цих прав, – вважає політолог Олексій Якубін. – В подальшому може послідувати і реакція МВФ: боротьба з корупцією – одне з головних умов для отримання траншу”.

Як силовики ховають декларації

Деталі механізму, який використовує СБУ, щоб приховати декларації співробітників, можна знайти в реєстрі судових рішень. З однієї зі справ стає ясно: рішення закрити декларації готувалося мінімум з літа 2016-го.

На даному етапі суддя зажадав документи, які стали підставою накласти гриф “секретно” на інформацію з декларацій глави СБУ, його заступників, начальників підрозділів центрального апарату та регіональних органів, а також рядових слідчих.

Крім того, суд хоче побачити документи про узгодження між СБУ і НАЗК про порядок передачі декларацій співробітників СБУ в окрему електронну систему.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE