Politerno > Тернопільщина > Деклараційний рецидивіст. Як головний “слуга народу” Тернопільщини ховає коштовні будинок та автомобіль

Деклараційний рецидивіст. Як головний “слуга народу” Тернопільщини ховає коштовні будинок та автомобіль

  • 23 Травня, 2024
  • 4863 Переглядів
  • 0

З 1 січня і до 31 березня 2024 року включно держслужбовці повинні були подати декларації за 2023 звітний період. До 31 січня цього року вони мали прозвітувати за 2021 та 2022 роки, адже під час війни НАЗК дозволило їм цього не робити. Нардепи від Тернопільщини вчасно подали свої фінансові звіти, зробив це і голова Тернопільської обласної організації партії «Слуга народу» Володимир Гевко. Тільки от у цій звітності не все законно, на що ми просимо звернути увагу правоохоронні органи.

Porsche Cayenne і подруга з політеху

Приблизно тиждень назад до редакції Politerno надіслали фотографію нового автомобіля головного «слуги народу» Тернопільщини Володимира Гевка. На світлині Володимир Леонідович позував у Більче-Золотецькій обласній лікарні реабілітації ім В.Г.Вершигори в Чортківському районі, куди він привіз гуманітарну допомогу у вигляді бахіл. Але вийшов конфуз і у кадр потрапив автомобіль Porsche Cayenne, на якому, за словами автора листа, народний депутат й навідався у лікарню. Ця фотографія була розміщена на сторінці лікарні у Facebook, але після того, як Володимир Гевко усвідомив «прокол», її було оперативно видалено. Та наш контакт встиг цю фотографію скачати.

Ось світлина, яку медзакладу наказали терміново видалити:

А це скріншот посту про допомогу від народного депутата за 6 травня, з яким можна ознайомитися на стіні у профілі лікарні:

Для групової фоторгафії ящики переставили до іншого входу, щоб було видно назву лікарні:

Але наша увага прикута до автомобіля Porsche Cayenne на задньому плані:

А це Porsche Cayenne пана Гевка, сфотографований на околицях Борщева:

Цієї автівки у декларації Володимира Леонідовича немає і тому він довго вагався, чи розповідати у себе на сторінці про ту поїздку. Майже два тижні нардеп вичікував, чи не піде розголос щодо фото. І лише п’ять днів назад набрався сміливості й пропіарив надану лікарні допомогу.

Через наших друзів у силових відомствах ми дізналися, на кого зареєстровано Porsche Cayenne з номерами ВО 0082 ВТ. Власником автомобіля вказано Лялика Василя Михайловича 1957 р.н., який проживає у Тернополі в старій дев’ятиповерховій «панельці» на Стадникової, 17. Двокімнатна квартира знаходиться на третьому поверсі і ми переконалися, що там проживає літня людина. Сам автомобіль – 2018 року випуску, його ціна може коливатися від 60 до 110 тисяч доларів в залежності від комплектації.

Йти на контакт й вступати у суперечку з власником авто у цей непростий час ми не ризикнули, навряд чи це б принесло результат. Але ми знайшли досить відому викладачку у ТНТУ з прізвищем Лялик – з 2014 року асистентку кафедри харчової біотехнології і хімії. Як відомо, Володимир Гевко працював у «політесі» з 1995 року на різних посадах, а з 2013 до 2017 року він числився доцентом кафедри менеджменту у виробничій сфері ТДТУ ім. І. Пулюя. Як зазначено на сайті ТНТУ, Ольга Гевко «активно співпрацює з університетом як член ради роботодавців кафедри менеджменту та адміністрування». Також вона є головою екзаменаційної комісії із захисту кваліфікаційних робіт бакалаврів та магістрів у цьому «виші».

Що цікаво, пані Анастасія Лялик має досить дружні стосунки з народним депутатом Іваном Чайківським і навіть балотувалася від партії «За майбутнє» до Тернопільської міської ради, але не була обраною. У неї в Facebook безліч фото як з нардепом, так і з студентами «політеху» на «Тернопільському м’ясокомбінаті». Сам же Володимир Гевко нетривалий час працював на підприємстві Івана Чайківського. Не беремося стверджувати, але все виглядає так, ніби саме на родича чоловіка пані Анастасії й було оформлено Porsche Cayenne «слуги народу» Володимира Гевка.

Закликаємо правоохоронців провести розслідування й з’ясувати, на яких підставах народний депутат Володимир Гевко пересувається на чужому автомобілі і чи справді він належить 66-річному чоловікові з «панельки».

Саме спроба зафіксувати Володимира Гевка на незадекларованому Porsche Cayenne й вивела нас на ще один факт порушення закону з боку народного обранця.

Захований будинок і друзі Захарківа

У своїй декларації за 2022 рік Володимир Гевко, окрім своєї та дружини власності на три квартири (83,4; 56; 75,5 кв. м), двох офісів, гаража, нежитлового приміщення та двох земельних ділянок, вказав оренду житлового будинку на 309,2 кв.м. у селі Смиківці Великобірківської громади. Право оренди цього будинку було оформлено 15 вересня 2022 року на Ольгу Борисівну Гевко. Власником будинку на той час зазначється Будзанівський Петро Ярославович.

У декларації за 2023 рік Володимир Гевко без змін повторив список нерухомого майна, тільки власником трьохсотметрового будинку на цей раз вказав Гоца Юрія Петровича.

На ці зміни ніхто уваги не звернув. Politerno теж спочатку не надало новим даним належної уваги, але, після того, як стало відомо про Porsche Cayenne, ми все ж перепитали у кількох підприємців, чи відомо їм щось про місце проживання народного обранця. Саме там ми розраховували побачити незадеклароване авто.

Один з наших співрозмовників для початку підтвердив, що Гевко на постійній основі проживає саме у Смиківцях. А от інший, більш обізнаний, додав один вагомий нюанс відносно помешкання сім’ї нардепа – на території садиби є басейн, його встановлював сам нардеп, адже вона йому і належить. Підприємець підкреслив, що помешкання знаходиться на в’їзді у село з боку Тернополя.

Відкривши Google maps, ми без проблем знайшли садибу з басейном на в’їзді в Смиківці – вона там одна. Ділянка, на якій знаходиться будинок Володимира Гевка, досить велика, басейн теж вражає своїми розмірами.

Не довго думаючи, ми вирушаємо у село й переконуємося, що за адресою вул. Незалежності, 34 у Смиківцях справді живе сім’я народного депутата від «Слуги народу» Володимира Гевка. У день, коли ми навідалися до маєтку, туди приїхала Ольга Гевко на Ауді Q5 білого кольору, яке, власне, і вказане у декларації нардепа за 2022 рік. У минулорічній звітності цієї автівки немає, але саме на ній продовжує їздити дружина нардепа. Автомобіль Ольги Гевко відомий в Тернополі своєю київською «пропискою», номер КА 5159 СТ нам підтвердили знайомі сім’ї політика. Ось зроблена нами фотографія цього автомобіля в гаражі будинку на вул. Незалежності, 34:

Коли ж ми почали досліджувати реєстри відносно вказаного будинку та земельної ділянки під ним, то наштовхнулися на справжню конспірологію рівня детективного роману. Спробуємо викласти хронологію пошуку.

Як зазначалося, згідно із декларацією, у вересні 2022 року сім’я Гевків узяла в оренду будинок в Смиківцях у Будзанівського Петра Ярославовича. 30 березня 2023 року право оренди на маєток з Гевками оформляв уже новий власник – Гоц Юрій Петрович. Вбиваємо дані цієї людини у реєстрі нерухомості і розводимо руками – чоловік з таким прізвищем, ім’ям та по-батькові володіє лише двома квартирами у Львові. І все, більше в Україні людей з таким ПІБ немає. Вбиваємо просто прізвище «Гоц» і у великому переліку майна знаходимо власність на ділянку в Смиківцях за адресою Незалежності, але навпроти будинку, який орендує Володимир та Ольга Гевки. Належить ця ділянка Гоц Ірині Олександрівні.

Далі нас чекає сюрприз – ця жінка є співвласницею квіткової фірми ТОВ «Фреш Флаверс» разом з Уляною Захарків, дружиною зниклого в Нідерландах депутата Тернопільської обласної ради від «Слуги народу» Ярослава Захарківа. Як відомо, у Захарківих є ще одна квіткова компанія, про яку ми згадували раніше у розслідуванні щодо втечі облдепа за кордон.

Також раніше ми згадували, що Ярослав Захарків є кумом Володимира Гевка і його близьким другом. В Тернопільській обласній раді біглого «слугу народу» називали не інакше, як «людиною Гевка». Рівень довіри підкреслювався головуванням Ярослава Петровича у фракції «Слуга народу» в облраді.

Продовжуємо досліджувати персону Юрія Гоца і знаходимо згадку про нього у реєстрі імпорту-експерту Importgenius – протягом 2020-21 років він ввіз в Україну три досить коштовні автомобілі. Його паспорт виданий Теребовлянським РВ УМВС, а місцем реєстрації, принаймні у 2021 році, вказувалося селище Дружба.

Повертаючись до Ярослава Захарківа, згадуємо, що цей депутат облради теж родом з Дружби.

Починаємо приглядатися до соцмереж Захарківа та його дружини. У Facebook під фотографіями в профілі Уляни Захарків помічаємо «лайки» Ірини Гоц:

Своєю чергою, на сторінці пані Ірини бачимо «вподобайки» Юрія Гоца. З фотографій на стіні пані Ірини переконуємося, що вони – подружжя. Щоправда Юрій Гоц вказує, що проживає у Варшаві.

Знаходимо Ірину Гоц в мережі Instagram і з’ясовуємо, що вона, окрім квіткового бізнесу із Захарківими, займається косметологією та володіє салоном Flawless Body у Тернополі, який чомусь пов’язує з Варшавою. Ірина Олександрівна закінчувала ТДМУ ім. І. Я. Горбачевського.

Те, що Ірина Гоц з чоловіком є добрими друзями родини Захарківих доводить той факт, що фотографії пані Ірини вподобує мати Ярослава Захарківа, в профілі якої є дуже багато фотографій з онуками.

А ось Уляна Захарків рекламує салон Ірини Гоц:

Паралельно ми знаходимо ще одну родину Гоців у Теребовлі – голову сімейства, його дружину, сина і двох доньок. І тут на нас чекає сюрприз – на сторінці сина Гоців ми помічаємо його дружину, з якою він одружився у 2022 році. І о диво, її прізвище Будзанівська.

А ще Ірина Степанівна працює у медичному центрі лікарем-дерматологом та косметологом. Закінчувала вона, як і Ірина Гоц, ТДМУ ім. І. Я. Горбачевського.

Читачі уже напевно пригадали це прізвище – воно зустрічалося у декларації Володимира Гевка за 2022 рік, він нібито орендував у Петра Будзанівського будинок в Смиківцях, який у депутатській декларації за 2023 рік вказаний власністю Юрія Гоца.

Петро Будзанівський, вочевидь, є дядьком, або дідусем пані Ірини. Він, як і Юрій Гоц – підставна особа, на яку народний депутат Гевко на короткий термін оформив згаданий будинок, щоб не звітувати перед НАЗК щодо походження коштів на його придбання. Петро Ярославович теж проживає у селищі Дружба, ще й на одній вулиці з Юрієм Гоцом, через будинок. В 2019 році він ввозив в Україну старенький Seat Toledo 2006 року випуску. Ось такий цікавий власник маєтку з басейном під Тернополем.

А тепер починається найцікавіше. Ми звернулися до наших друзів в силових органах і дослідили історію власності на будинок за адресою Смиківці, Незалежності, 34.

Першим власником маєтку з листопада 2019 року вказана Демборинська Надія Леонідівна, саме вона здавала його в експлуатацію. Будзанівського Петра Ярославивоча ми не бачимо, але припускаємо, що він справді кілька місяців значився власником цього майна. Наступним «видимим» у реєстрах власником будинку став згаданий вище Юрій Петрович Гоц.

15 січня 2024 року Юрій Гоц, який проживає у Варшаві, видав довіреність на продаж будинку у Смиківцях на Незалежності, 34 юристу Ходневичу Олександру Олександровичу. Ходневич вірогідно контактував саме з дружиною пана Юрія – Іриною, адже вона підписана на його сторінку у Facebook.

Далі Олександр Ходневич продає будинок на 309 кв.м. з басейном в 4 кілометрах від Тернополя за 3 845 000 гривень, УВАГА, компанії Ольги Гевко «Навчально-консалтингова компанія «Профі-центр», яка надає послуги з вивчення англійської мови. Це близько 100 тисяч доларів, що тягне на посередню трикімнатну квартиру у Тернополі. За оцінками експертів на ринку нерухомості, з якими ми поспілкувалися, маєток Гевків коштує не менше ніж 250 тисяч доларів.

Ми не публікуємо документальне підтвердження купівлі-продажу із зрозумілих причин, але правоохоронці з легкістю можуть переконатися у достовірності наших даних. Ось виписка з відкритого реєстру речових прав, що засвідчує власність фірми Володимира Гевка на згаданий будинок:

Іншими словами, заповнюючи декларації у 2024 році за 2022 та 2023 звітні роки, Володимр Гевко приховав будинок у Смиківцях на 309 кв. м., вказавши його власниками підставних осіб, які пов’язані з його другом Ярославом Захарківим. А вже цього року, через оборудку з купівлею за значно заниженою ціною, оформив будинок на компанію дружини, не прозвітувавши про зміни у майновому стані.

За даними Politerno, Володимир Гевко не даремно вирішив «перемістити» власність на будинок, що називається, на відстань досяжності, щоб кошти від продажу, коли такий час настане, уже напряму й офіційно покласти у кишеню.

По-перше, якщо все буде добре, то, на його думку, про маєток потрібно буде звітувати лише у 2025 році. Хоча, на думку юристів, він мав би це зробити у 10-денний строк після набуття у власність майна компанією його дружини.

По-друге, можливо необхідність звітувати відпаде взагалі, адже Володимир Гевко планує вивести свій капітал, а це кілька мільйонів доларів, зароблених за п’ять років депутатства – до Британії. Звісно, якщо такий сценарій буде реалізовано, то вслід за грошима з України виїде і сам нардеп з сім’єю. У цьому нас переконує співрозмовник з бізнес-кіл Тернополя. Каже, тут простежується як фактор відсутності політичних перспектив для більшості “слуг народу”, так і банальне бажання зберегти нажиті статки.

Саме до Лондона Володимир і Ольга Гевки навідуються досить часто в рамках діяльності «Профі-Центру».

Саме туди, за даними наших джерел, перебрався з Нідерландів і Ярослав Захарків. Саме у столиці Туманного Альбіону, якщо читач помітив на скріншоті вище, буває й друг обох депутатських родин – житель Варшави Юрій Гоц.

Закликаємо правоохоронні органи вважати цей матеріал заявою про злочин відносно внесення народним депутатом від «Слуги народу» Володимиром Гевком недостовірних відомостей до декларації. Певні дії народного обранця тягнуть і на шахрайство.


Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE