Politerno > Україна і світ > Росія витрачає на війну на Донбасі 7,4% ВВП, виснажуючи економіку, медицину та освіту

Росія витрачає на війну на Донбасі 7,4% ВВП, виснажуючи економіку, медицину та освіту

  • 17 Червня, 2017
  • 1617 Переглядів
  • 0

Попри введення санкцій, падіння рубля та спад економіки, Росія тримається в трійці країн світу за військовими видатками, які становлять близько 7,4% ВВП країни.

Величезні військові витрати виснажують російський бюджет, а кардинальної модернізації армії не відбувається. Бойові дії на Донбасі, де Росія підтримує угруповання “ДНР” та “ЛНР”, які в Україні визнані терористичними, та участь у війні в Сирії, де Росія підтримує сили президента Башара Асада, вплинули на коригування та перегляд програми переозброєння Росії. Через санкції за окупацію Росією українського Криму, наприклад, Росія втратила можливість закуповувати техніку, аналогів якої у неї немає, купувати електроніку для військових потреб, комплектуючі для власних систем озброєння, які в самій Росії не виробляють. Але особливо сильно вдарив по програмі переозброєння авіації і флоту Росії розрив військових зв’язків з Україною.

Про це йдеться у журналістському розслідуванні “Радіо Свобода“.

“Але ось тільки, відстаючи від США майже в 9 разів за офіційною цифрою військових витрат (а за версією міністра оборони РФ Сергія Шойгу, який виступив 24 травня 2017 року в Раді Федерації, в 11 разів), а від Китаю – більш ніж у 3 рази, насправді Росія просто вимотує, виснажує свою економіку, оскільки витрачає на озброєння до 7,4% свого ВВП. У той час як США – не більше ніж 3,1% свого ВВП, а Китай і зовсім – 1,68%”, – йдеться у матеріалі.

Зокрема вказується, що російський ВВП менший за американський майже в 15,5 разів, за китайський – в 9,5 разів (за іншими оцінками, в 14 разів). А частка Росії у світовій економіці не дотягує і до 2% (1,77 відсотка), продовжуючи падати, зате російська частка в світових військових витратах – 4%.

За інформацією видання, війни на Донбасі та в Сирії лише збільшили ці витрати, які компенсуються за рахунок зменшення асигнувань на економіку, ЖКГ, освіту, охорону здоров’я.

У розслідуванні йдеться:

“Виходить, що країна витрачає на військові зусилля набагато більше, ніж реально може собі дозволити? Але за рахунок чого: адже якщо у військових і виробників зброї прибуло, то десь, зрозуміло, вибуло? А вибуло, судячи з бюджету на 2017-2019 роки, багато де: тільки в цього року асигнування на економіку знижені на 366 млрд рублів, а до 2019 року – більш ніж на 500 млрд. Фінансування ЖКГ скорочене катастрофічно – із 61 до 27 млрд рублів, освіта “схудла” на 77 млрд, охорону здоров’я “обрізали” майже на чверть, вилучивши у медиків понад 100 млрд рублів”, – зазначається у розслідуванні.

Разом з тим, за інформацією видання, в РФ ще є графа “безпека і правоохоронна діяльність”: “цифра там цілком відповідає офіційним витратам на оборону…”.

Як підкреслюють в “Радіо Свобода”, останні кілька років військові витрати РФ зростали рекордними темпами, “незважаючи ні на яку кризу, санкції, катастрофічне падіння цін на нафту, падіння рубля, падіння ВВП, колосальний бюджетний дефіцит та інші “дрібниці життя”: “Не випадково ж Росія посіла третє місце в світовій першості з військових витрат.

У журналістському розслідуванні наголошується: “Колосальні військові видатки виснажують російський бюджет, а кардинальної модернізації армії не відбувається. Події на сході України, де Росія підтримує бойовиків угруповань “ДНР” та “ЛНР”, які в Україні визнані терористичними, та участь у війні в Сирії, де Росія підтримує сили президента Башара Асада, вплинули на коригування та перегляд програми переозброєння Росії. Через санкції за окупацію Росією українського Криму, наприклад, Росія втратила можливість закуповувати техніку, аналогів якої у неї немає, купувати електроніку для військових потреб, комплектуючі для власних систем озброєння, які в самій Росії не виробляють. Але особливо сильно вдарив по програмі переозброєння авіації і флоту Росії розрив військових зв’язків з Україною”.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE