Politerno > Україна і світ > В СБУ переконані у причетності спецслужб РФ до атаки вірусу-вимагача Petya.A

В СБУ переконані у причетності спецслужб РФ до атаки вірусу-вимагача Petya.A

  • 1 Липня, 2017
  • 1557 Переглядів
  • 0

Служба безпеки України встановила причетність спецслужб РФ до атаки вірусу Petya.A, що відбулася 27 червня.

Про це інформує прес-центр СБУ.

“Наявні дані, у тому числі отримані у рамках взаємодії з міжнародними антивірусними компаніями, дають підстави вважати, що до вказаних атак причетні ті ж самі хакерські угрупування, що здійснювали атаки з використанням ШПЗ “TeleBots” та “Blackenergy” у грудні 2016 року на фінансову систему, об’єкти транспорту та енергетики України. Це свідчить про причетність до цієї атаки спецслужб РФ”, – йдеться у заяві.

Також зазначається, що кібератака мала на меті цілеспрямовану дестабілізацію суспільно-політичної ситуації в країні.

“Основним призначенням вірусу було знищення важливих даних та порушення роботи державних і приватних установ України для поширення панічних настроїв серед населення”, – стверджують у СБУ.

За оцінками фахівців спецслужби, зараження було сплановане та здійснено заздалегідь. Воно відбувалось у декілька етапів та стартувало напередодні національного державного свята.

“Попри те, що кібератака справляє враження звичайного вірусу типу ransomeware (програмне забезпечення для вимагання грошей), створеного для збагачення зловмисників, насправді вірус є прикриттям масштабної атаки, спрямованої на Україну. Про це свідчить відсутність реального механізму заволодіння коштами, примітивність якого лише підтверджує думку про те, що збагачення не було ціллю атаки”, – йдеться в повідомленні.

У спецслужбі відзначили “оригінальність та специфічність масштабного вектору зараження”, пов’язаного з використанням прикладного бухгалтерського програмного забезпечення. За даними джерел СБУ, за останні роки він зустрічався лише раз під час кібератаки з боку Північної Кореї.

Повідомляється, що Служба безпеки у взаємодії з Національною поліцією, Держспецзв’язку, партнерськими правоохоронними органами, міжнародними антивірусними компаніями та провідними виробниками телекомунікаційного і програмного забезпечення продовжує здійснювати заходи, спрямовані на локалізацію наслідків кібератаки.

Як повідомялось, на Україну обрушилася масштабна хакерська атака. Комп’ютерні системи масово виходять з ладу в банках, системі енергопостачання і редакціях газет.

Раніше стало відомо, що вірус заблокував роботу сайту Кабінету міністрів України. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив міністр віце-прем’єр-міністр Павло Розенко.

Масштабна кібератака вірусу-шифрувальника Petya на 80 компаній в Україні і Росії була зафіксована у вівторок. Petya поширюється по локальній мережі так само, як вірус-шифрувальник WannaCry, блокує комп’ютери, а за відновлення роботи і розшифровку файлів вимагає $ 300 в біткоіни.

Згодом у поліції дізнались, що зараження комп’ютера вірусом-здирником сталося через оновлення бухгалтерської програми M.E.doc.

Також читайте: Дайджест новин щодо поширення вірусу “Petya.A”, а також рекомендації СБУ

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE