Politerno > Тернопільщина > Назарій Наджога про те, як тернопільська поліція розслідує справу про “непридатну” воду

Назарій Наджога про те, як тернопільська поліція розслідує справу про “непридатну” воду

  • 17 Липня, 2017
  • 2040 Переглядів
  • 0

Наприкінці травня Тернопіль сколихнуло повідомлення про начебто непридатну воду, яку реалізовували через автомати. Прес-релізи поліції поширювали як місцеві, так і всеукраїнські ЗМІ.

Поліцією проведені обшуки на території та в приміщенні, де проводився забір та очистка цієї води. Підприємцю-реалізатору інкримінують шахрайство. Але якщо зважувати усі деталі, справа має багато суперечностей.

Ухвала суду: поворот не туди

25 травня на сайті Головного управління Національної поліції в Тернопільській області повідомили:

До оперативників управління захисту економіки Тернопільщини звернувся житель обласного центру із заявою про те, що якість води, яку продають в автоматах, викликає сумніви (…) Рідина не відповідає санітарним вимогам – такий висновок санітарно-епідеміологічної станції.

За тиждень до цього повідомлення, 19 травня, слідчий суддя Тернопільського міськрайонного суду приймає Ухвалу дозволити провести обшуки за місцем фактичного виробництва питної води під назвою «Старий Збараж».  На підставі поданих слідчим документів суддя встановив, що питну воду розливають у підсобному приміщенні, власниками якого є дві особи. Їхні імена, прізвища та по-батькові відомі, з етичних міркувань не вказуються.

З результативної частини Ухвали слідчого судді:

«Надати дозвіл на проведення обшуку за місцем фактичного виробництва питної води під назвою «Старий Збараж», в нежитлових будівлях за адресою: вул. Зелена, 15, село Петриків Тернопільського району Тернопільської області та підсобних до них приміщень, що належать на праві спільної часткової власності «ОСОБІ» (1/2 частки) та «ОСОБІ» (1/2 частки), з метою відшкодування і вилучення ємкостей із неякісною питною водою, хімічних елементів та обладнання за допомогою якого здійснюється видобування та виготовлення води під назвою «Старий Збараж».

Кримінальне провадження базувалося на заяві жителя Тернополя до поліції, начебто, відбувається шахрайське заволодіння грошовими коштами під час продажу неякісної води з автоматів, які знаходяться на території міста Тернополя, в особливо великих розмірах. Заява надійшла до правоохоронців 07.03.2017 року.

Така інформація була подана 16.06.2017 Слідчим управлінням ГУ НПУ Тернопільської області у відповіді на інформаційний запит журналіста.

Також підставою для винесення слідчим суддею Ухвали про проведення обшуків було те, що в клопотанні слідством вказано результат №14 санітарно-мікробіологічного дослідження води, проведене Теребовлянським  міжрайонним відділом Державної установи «Тернопільський ОЛЦ МОЗУ».  За цим результатом, слідство вважає, що вода не відповідає вимогам нормативної документації ДСанПІН 2.2.4-171-10.

Втім, коли саме проводився забір води під назвою «Старий Збараж» для аналізів, такої дати в Ухвалі слідчого судді нема.

Є інша дата, інший документ, яким оперує слідство, мовляв, тут вбачаються ознаки шахрайства, якщо назва води не відповідає місцю фактичного розливу.

З Ухвали слідчого судді:

«Згідно висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи №05.03.02-04/4120 від 31.01.2013 року виробництво питної води під назвою «Старий Збараж» здійснюється за адресою: Тернопільська область, м. Збараж, вул. Данила Галицького, 91, однак, фактично, виробництво вказаної води проводиться із незахищених від біологічного, хімічного та радіаційного забруднення джерел водопостачання, до якої в подальшому додаються небезпечні для здоров’я людини хімічні елементи».

Відтак, суддя приймає до уваги, що фактичне виробництво питної води проводиться в селі Петриків по вул. Зеленій, 15, а не де-інакше в «Старому Збаражі».

Весела вулиця Зелена

Слідство, а як наслідок суддя, роблять помилку. Поліція, щоправда, її не визнає.

Беззаперечним є той факт, що фактичний розлив води проводився в приміщеннях ТОВ «Санаторій «Веселка». Ще донедавна це був досить відомий дитячий санаторій в Петрикові.

Директор ТОВ «Веселка» Володимир Левицький розповів, що в Ухвалі слідчого судді вказана сусідська адреса, а не санаторію.

– Я пояснював поліцейським, коли вони прийшли з обшуком, що адреса  в Ухвалі суду не та. Вони не мали права в мене проводити обшуки, бо в ухвалі суду нас нема. Власниками приміщень і засновниками Товариства є 98 людей, а не двоє. Адреса гаража, які хлопці взяли в оренду: вулиця Зелена, 15Б. По вулиці Зелена, 15, і за тими власниками, які вказуються судом, зовсім інші приміщення і виробництво.

Згідно даних Єдиного державного реєстру ТОВ «Санаторій «Веселка» (кодЄДРПОУ 14043929) зареєстроване в селі Петриків, вул. Зелена, 15Б.  Засновниками є майже сотня тернополян.

У поліції вважають, що їхні дії не вийшли за правові рамки. У відповіді на інформаційний запит щодо конкретної адреси проведення обшуків Слідче управління відмовчується, конкретної адреси у відповіді не зазначають.

– Адреса місця проведення обшуків Тернопільський район, с. Петриків, вказана в ухвалі слідчого судді Тернопільського міськрайонного суду, в протоколі обшуку та відповідає дійсності, – йдеться у відповіді СУ ГУ НП в Тернопільській області.

«Колодязь» глибиною 130 метрів

Це далеко не єдина суперечність в повідомленнях поліції і роботі слідчих чи оперативників. Варто зазначити, інформація від Відділу комунікації ГУНП базується на основі даних Управління захисту економіки Тернопільщини. Тому прес-служба поліції виконує тут лиш рядову роль – оприлюднення тих чи інших даних по справі, наданих оперативниками УЗЕ.

Отож, як зазначається в повідомленні поліції від 25.05.2017р., правоохоронці вважають, що вода під назвою «Старий Збараж» видобувається в селі Петриків з колодязя.

«Слідчі управління поліції та оперативники управління захисту економіки встановили, питну воду набирають не з артезіанських свердловин Збаражчини, як вказано у рекламі товару,  а черпають з колодязя, що знаходиться на території санаторію у Петрикові Тернопільського району».

– Це свердловина, а не колодязь. За період роботи санаторію «Веселка» тут оздоровлювалось 35 тисяч дітей. Ця вода споживалась, як питна, і наповнювались басейни, де діти купались, – каже директор санаторію Володимир Левицький.

Згідно розробленого паспорту свердловини на водопостачання для ТОВ «Санаторій «Веселка», буріння проведене в 1991 році. Глибина свердловини 130 метрів.

У Висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи від 07.12.2016 року №602-123-2-2/2749, затвердженого головою Держпродспоживслужби Володимиром Лапою, зазначається:
«Вода питна артезіанська оброблена».

В інформаційному запиті до поліції ставились питання:

 «Чи встановлено слідством, звідки проводився набір води підприємцем, яку згодом після очистки реалізовували під назвою «Старий Збараж» через резервуари автоматів в місті Тернополі? Зокрема, з колодязя чи зі свердловини 130 метрів глибини?»

Поліція знову ж таки відхилилася від прямої відповіді:

«На даний час встановлюються усі місця забору та розливу води, яка реалізовувалась під маркою «Старий Збараж», – зазначали у відповіді Слідче управління.

Невідома речовина – кухонна сіль

Крім того, під час проведення обшуків оперативниками вилучено чотирнадцять мішків  таблетованих речовин та дві каністри рідкої речовини невідомого походження.  Принаймі, так повідомили на сайті ГУНП в Тернопільській області 25 травня.

Що за мішки таблетованих речовин та каністри рідкої речовини пояснює Ярослав Іваницький, підприємець, який саме орендує приміщення ТОВ «Санаторій «Веселка» та реалізовує цю воду через резервуари в місті Тернополі.

– Ця речовина у каністрах використовується для очистки мембран на фільтрах. Це антисіль. Коли вода попадає на саму мембрану, вона не є пом’якшена і з солями. Фільтр забивається швидко. Коли ми додаємо цю речовину, вона пом’якшує воду, і мембрані легше фільтрувати. На якість води це не впливає. Це іонна смола, антисіль, яка вбирає іони магнію і калію. Щоб очистити в подальшому воду, ми робимо соляний розчин з кухонної солі. Це, як поліція каже, таблетована речовина у мішках. Ми проганяємо через фільтри воду, заповнену у великі бочки, щоб витягнути солі з води, те, що ми називаємо накипом у чайнику. Соляний розчин вбирає в себе це все.

При підготовці матеріалу поліція відмовила надати для ознайомлення результати експертиз щодо «таблетованої речовини» та «речовині в каністрах», мотивуючи таємницею слідства із врахуванням того, що наразі рішення по кримінальному проваджені не прийнято.

– У поліції кажуть, що вони ще досліджують те, що вилучили, – запевняє Ярослав Іваницький, який нещодавно побував на допиті.

Разом з тим, він каже, що мав змогу у слідчого ознайомитись з результатом №14 санітарно-мікробіологічного дослідження води, проведеного в теребовлянській лабораторії, і який був підставою для судді дозволити проведення обшуків.

– У тому документі написані показники і вкінці під ними пише одним словом «не відповідає». А що не відповідає? Не описано чи вода, чи не вода не відповідає, чи може якісь інші речовини. Та найцікавіше не те.  Знизу мало би писати прізвище лікаря, тобто того, хто робив цей аналіз в Теребовлі. Ім’я і прізвища в цьому документі немає, є лише підпис чийсь. А чий? Лікар побоявся поставити своє прізвище? – роздумує підприємець.

Вода і чудо в апаратах

Це не єдиний цікавий аналіз по суті справи.

28 червня на сайті інтернет-видання «Досьє102», який інформує про надзвичайні події і факти, появилося повідомлення про те, що правоохоронці перевірили якість води у деяких автоматах Тернополя. Новина стосувалася  видобування, розливу та реалізації води з колодязя у Петрикові для продажу в обласному центрі.

Видання нагадувало, що наприкінці травня до оперативників управління захисту економіки Тернопільщини звернувся житель обласного центру із заявою про те, що якість води, яку продають в автоматах, викликає сумніви. Як деталь, у відповіді на інформаційний запит, поданий в червні,  вказано: житель Тернополя звернувся до поліції в березні цього року.

Крім того, «Досьє 102» інформує:

« Відповідно до результатів санітарно-епідеміологічної служби, якість питної води за бактеріологічними показниками, відібраними з цеху по розливу води підприємця на території села Петриків та з автомату на вулиці Львівська не відповідає вимогам ДСанПіНу 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною”. У воді виявили колі-формні бактерії та цитробактер.

У апаратах на вулицях Карпенка та Винниченка вода у нормі».

Цей зазначений виданням результат наданий правоохоронцям Тернопільським міським відділом ДУ Тернопільський ОЛЦ МОЗУ.

–  Ну як це? В місці забору води в Петрикові вода не придатна, а в апаратах на Карпенка і Винниченка раптом вода стає придатною? Не знаю, не хочу про це думати, проблем таких ніколи раніше не було, скільки років вже воду реалізую. Але виглядає, що поліція чимось зацікавлена дискредитувати наш продукт, – дивується Ярослав Іваницький.

Крім результатів тернопільській поліції, той самий Тернопільський міський відділ колишньої СЕС провів у червні експертизу води в Петрикові на замовлення підприємця. Згідно цього аналізу, вода зі свердловини відповідає санітарно-мікробіологічним вимогам.  (див. копію документу).

А також експертизу проводили у Випробувальному центрі харчової та сільськогосподарської продукції Тернопільської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини.  Там група співробітників разом з директором Центру підписали висновок, де вказали, що вода питна свердловинна у Петрикові відповідає стандартам ДСанПІН 2.2.4-171-10. Хоча за цими ж самими стандартами у Теребовлянському міськрайонному відділі  Державної установи «Тернопільський ОЛЦ МОЗУ» вважають інакше.

Втім, слідство ще триває.

 

Система очистки води під назвою «Старий Збараж» в селі Петриків Тернопільського району.

Висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи, проведеної Держпродспоживслужбою.

На фото результату №85 санітарно-мікробіологічного дослідження, проведеного Тернопільським міським відділом ДУ «Тернопільський ОЛЦ МОЗУ», на замовлення підприємця.

На фото копія експертного висновку Випробувального центру харчової та сільськогосподарської продукції Тернопільської регіональної державної лабораторії ветеринарної медицини.

На фото копія висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи на таблетовану сіль

На фото копія висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи на реагенти  (антисіль) для очистки фільтрів. У поліції реагенти назвала «невідомою речовиною в каністрах».

 Замість довідки

У процесі підготовки матеріалу, один з підприємців Тернополя, який побажав не вказувати своє ім’я, оцінює ринок питної води у Тернополі в значну суму. На його думку, в один місяць продаж бутильованої води по місту оцінюється від 800 тис. до 1 млн. гривень.

У цей грошовий об’єм  ринку питної води входить реалізація продукту з вуличних апаратів, продаж в дворах з машин, розвезення бутилів по офісах. Щодня у тернопільські двори їздить до восьми машин. По місту розставленні близько 150 апаратів з реалізації питної води.

Відтак, у боротьбі між конкурентами за ринок може бути задіяна поліція. У такому розвитку подій закрадаються підозри і в директора санаторію «Веселка».

______________________________________

Новина на сайті ГУ НПУ в Тернопільській області від 25.05.2017 р.
АРТЕЗІАНСЬКУ ВОДУ, ЯКУ ПРОДАВАЛИ В ТЕРНОПОЛІ, ВИДОБУВАЛИ З КОЛОДЯЗЯ БЕЗ ДОТРИМАННЯ САНІТАРНИХ НОРМ (ФОТО)

Новина на сайті інтернет-видання «Досьє 102»
Правоохоронці перевірили якість води в деяких автоматах Тернополя

Назарій Наджога

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE