Politerno > Україна і світ > Уряд збирається ліквідувати майже 1300 держпідприємств України

Уряд збирається ліквідувати майже 1300 держпідприємств України

  • 23 Липня, 2017
  • 1594 Переглядів
  • 0

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) оприлюднило перелік державних підприємств, організацій і установ, які надалі або залишаться у власності держави, або будуть передані в концесію, або приватизовані, або ліквідовані.

Відповідні документи, які сукупно представляють стратегічне бачення подальшого розпорядження державними підприємствами, що перебувають у підпорядкуванні органів центральній владі, Кабінет Міністрів ухвалив 4 липня, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Згідно з опублікованими документами, з 3,444 тис. держпідприємств загального списку 893 підлягають приватизації у 2017-2020 рр. або можуть бути приватизовані в цей період після внесення змін до законодавчих актів, а також до актів передання в комунальну власність.

Найбільшими за об’ємом активів є Державна продовольчо-зернова корпорація України (ДПЗКУ), Ощадбанк, Приватбанк, Державний експортно-імпортний банк України (Укрексімбанк), “Центренерго”, “Аграрний фонд”, Укргазбанк і “Турбоатом”.

Як зазначає МЕРТ, розмір активів, чистий прибуток, інші фінансові показники не були критерієм розподілу цих об’єктів. При цьому зазначається, що перелік і розподіл за групами оновлюватимуть.

Крім того, 359 підприємств із цього списку передбачається передати в концесію. Серед них – міжнародні аеропорти “Бориспіль” і “Львів” ім. Данила Галицького, лісгоспи і кілька інших підприємств під контролем Державного агентства лісових ресурсів, регіональні служби автомобільних доріг.

У переліку підприємств, які передбачається залишити в державній власності, – 378 компаній, серед них – НАК “Нафтогаз України”, “Укрзалізниця”, “Енергоатом”, “Енергоринок”, Чорнобильська АЕС, “Укргідроенерго”.

Ще 1,255 тис. підприємств заплановано ліквідовувати, 364 розташовані на території проведення АТО, 195 – в Криму.

Як повідомлялося, затверджена урядом 4 липня 2017 року Концепція стратегічного бачення управління державними підприємствами є однією з умов програми співпраці України з МВФ. Вона визначає, які держпідприємства в довгостроковому періоді залишаться в держвласності, які будуть передані в концесію, приватизовані або ліквідовані.

За словами першого заступника міністра економічного розвитку і торгівлі Максима Нефьодова, держава планує залишити у своїй власності лише 15 особливо важливих підприємств з 363 об’єктів, що забезпечують виконання державою своїх функцій.

До таких належать “Нафтогаз України”, “Укрзалізниця”, КБ “Південне”, “Південмаш”, “Антонов”, “Енергоатом”, “Укргідроенерго” та ін. Їхні загальні активи становлять 1,175 трлн грн, або 69% вартості усіх активів, зазначав М.Нефьодов.

Раніше Європейська бізнес асоціація(ЕБА) зверталася до президента України, прем’єр-міністра і голови Верховної Ради з проханням не допустити передання в концесію державних лісових господарств.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE