Politerno > Україна і світ > Експерт: В Україні воювати з кумівством у політиці і владі – марно!

Експерт: В Україні воювати з кумівством у політиці і владі – марно!

  • 6 Серпня, 2017
  • 1562 Переглядів
  • 0

А ось парламент Франції остаточно схвалив закон, який забороняє парламентаріям брати на роботу родичів.

Закон “Про моралізацію політичного життя” відтепер забороняє працевлаштовувати в парламенті членів сімей французьких депутатів і встановлює нову систему витрат парламентаріїв.

Поштовхом для прийняття цього закону став скандал під час президентської виборчої кампанії з одним з кандидатів на пост президента Франції Франсуа Фійоном. За даними французьких ЗМІ, члени його сім’ї, ймовірно, були працевлаштовані за державний рахунок, а насправді не працювали.

Це призвело до того, що Фійон, який на той момент володів найвищим рейтингом, був дискредитований і програв виборчу кампанію. А її переможець Еммануель Макрон пообіцяв прийняти відповідний закон, і цю обіцянку виконав французький парламент. Хоча справедливості заради, потрібно відзначити, що масштаби непотизму (або кумівства) у французькому парламенті непорівнянні з тим, що спостерігається в українській владі.

У Верховній Раді було зроблено кілька спроб провести закон, який забороняв би народним депутатам і чиновникам влаштовувати своїх родичів на прибуткові і хлібні посади. Так, наприклад, під час перебування президентом Віктора Ющенка, який був дуже широко відомий своїми численними кумами, в парламенті були спроби зареєструвати закон про заборону непотизму. І зараз, наприклад, закон про держслужбу забороняє чиновникам влаштовувати на роботу своїх родичів.

Що ж стосується парламенту, то тут таких обмежень немає, тому українські депутати не соромляться влаштовувати рідних і близьких своїми ж помічниками.

Так, наприклад, помічниками депутата Михайла Ланьо працюють його діти – син Михайло і дочка Павла-Ніколетта. Сам депутат одного разу заявив, що не бачить в цьому нічого поганого.

Депутат Володимир Парасюк зробив своїм помічником-консультантом рідну сестру – Ірину Голуб.

У депутата Дмитра Святаша в помічники зараховані Святаш Анжеліка Левонівна і Святаш Володимир. Нардепу Ігорю Шкірі також допомагають двоє близьких родичів – син Дмитро і Діна Юріївна Шкіря. А у позафракційного депутата Олександра Фельдмана в помічниках числяться його батько – 80-річний Борис Якович і син Олександр.

Крім них в парламенті є ще з десяток депутатів, які влаштували своїх родичів своїми ж помічниками. Але, вони, як правило, є помічниками на громадських засадах і не отримують зарплату. Але і це ніяк не зменшує значущість “корочки” помічника, яка дає її власникам непогані бонуси в рішенні різноманітних питань.

Також посвідчення помічників депутатів отримали і родичі діючих і колишніх високопоставлених чиновників. Наприклад, син нинішнього віце-прем’єра Геннадія Зубка – Сергій, працює помічником депутата від БПП Андрія Павелко. А депутат Андрій Деркач взяв в помічники сина колишнього прем’єр-міністра Валерія Пустовойтенка В’ячеслава.

До речі, спостерігається і зворотний процес працевлаштування родичів нардепів в державні структури. Рідна сестра нинішнього спікера Верховної Ради України Андрія Парубія Олена призначена заступником начальника Головного управління ДФС (податкової) у Львівській області.

Син впливового депутата від Народного фронту Сергія Пашинського Антон був призначений керівником департаменту підприємства “Спецтехноекспорт”, яке займається військовими контрактами України. А сам Сергій Пашинський є главою наглядової ради “Укроборонпрому”. З цього приводу він заявив, що не бачить нічого дивного в такому призначенні і зі своєю політичною діяльністю це ніяк не пов’язує.

А ось син колишнього генпрокурора Віталія Яреми Валерій очолює Департамент реєстрації майнових прав на нерухомість в Державній реєстраційній службі.

А як у них

Було б неправильно вважати, що кумівство розвинене тільки в Україні. Так, наприклад, в США вже давно діє Закон про боротьбу з непотизмом, який забороняє американським федеральним чиновникам наймати родичів на роботу. Але це не завадило Дональду Трампу призначити своїм радником свого зятя Джареда Кушнера.

Думка експерта

– В Україні перемогти непотизм, або як ми говоримо, “кумівство” в політиці і владі неможливо з двох причин. Перша – ментальна, тобто “кумівство” – це глибока і народна традиція. Довіра до родичів, до кума в Україні набагато сильніше, ніж в інших країнах. Ось в Росії чомусь непотизм, тобто прилаштовуванням своїх родичів на хлібні місця – є, а кумівства, тобто сприйняття кума як близького родича – немає. Це чисто наш феномен, це “наше все” і глибока народна традиція.

А друга причина полягає в тому, що в українців дуже високий рівень недовіри не тільки до влади і політиків, а й один до одного. Соціологи так і кажуть, що українці – одна з найбільш недовірливих націй в Європі. І в цих умовах, коли не довіряють владі, політикам, державним інститутам, єдиною близькою людиною стає родич.

І це проявляється в політиці і владі. До речі, в народній свідомості кумівство не дуже-то сильно і засуджується. Адже у всіх є куми.

Так що боротися з цим явищем в Україні марно!

Віктор Тимофєєв

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE