Politerno > Україна і світ > Продаж сім-карток за паспортом може допомогти у протидії тероризму, – Шкіряк (Відео)

Продаж сім-карток за паспортом може допомогти у протидії тероризму, – Шкіряк (Відео)

  • 11 Серпня, 2017
  • 2001 Переглядів
  • 0

Пропозиція Держспецзв‘язку щодо реєстрації усіх мобільних абонентів – дискусійне питання. Однак слід враховувати, що сьогодні досить велика кількість злочинів здійснюється за допомогою мобільних телефонів. До того ж така практика б допомогла у протидії тероризму.

Таку думку на телеканалі ZIK висловив радник Міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

Аналітик Інформаційно-аналітичного центру – національної безпеки України Володимир Полевой прокоментував пропозицію Держспецзв‘язку щодо обов‘язкової реєстрації усіх абонентів мобільного зв’язку в Україні. Він наголосив, що контроль за мобільними абонентами спрощує роботу правоохоронній системі України, однак ідентифікація мобільних абонентів і без цього не складна процедура.

“Що заважає нинішній правоохоронній системі із сьогодні чинними повноваженнями ефективно виконувати свої функції? Адже ідентифікація особи, яка користується певним мобільним пристроєм не є надскладною процедурою”, – переконаний Полевой.

Та на сьогодні на такі дії потрібна ухвала суду. У іншому випадку це зможе спричинити до обмеження свобод громадян.

“У випадку, якщо ідентифікація проходитиме за сім-карткою та імеями без ухвали суду, це дозволить робити персоналізацію особи, яка може і не підозрюватись у вчинені злочину, а лише бути у списку контактів абонента. Звичайно, що це звужує об‘єм наших прав і свобод”,– наголосив експерт.

У свою чергу радник міністра МВС Зорян Шкіряк зазначив, що продаж сім-карток за паспортом – дискусійне питання. До того ж, він зізнався: “Поки що не бачив усіх нововведень”. І йому важко говорити про ці законопроекти. Та така практика існує у багатьох цивілізованих країнах. До того ж, в Україні ця процедура допомогла б покращити протидію тероризму.

“Про це потрібно говорити відверто. Та мені складно сказати, чи є тут обмеження прав і свобод громадян. Адже вважаю: поки ми перебуваємо у стані війни та терористичної загрози, будь-які заходи безпеки, що допоможуть державі ефективніше боротись із ворогом, є необхідними”, – зазначив Шкіряк.

Та часто злочинці, замітаючи сліди, викидають сім-картки, тож жодної ідентифікації провести неможливо.

“Сьогодні достатньо злочинів вчинюються за допомогою мобільних телефонів, які використовують протягом одного дня чи кількох годин. Сім-картки викидають. Здійснюється злочин і знайти винних досить складно. Тому я не хочу говорити, що абсолютно підтримую це нововведення чи є проти нього. Я – за те, щоб держава здійснювала усі необхідні заходи щодо протидії тероризму. Потрібно зробити все, аби убезпечитись від зовнішніх та внутрішніх загроз”, – зазначив Зорян Шкіряк.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE