Politerno > Україна і світ > Вінник: Люди на окупованих територіях 5-10 років не повинні брати участь у виборах (Відео)

Вінник: Люди на окупованих територіях 5-10 років не повинні брати участь у виборах (Відео)

  • 30 Серпня, 2017
  • 1447 Переглядів
  • 0

У період 5-10 років люди, які жили чи примусово, чи добровільно на окупованих територіях, не повинні брати участь у виборах президента та парламенту як виборці.

Таку думку висловив народний депутат України Іван Вінник на телеканалі ZIK.

“Законопроект про деокупацію Донбасу безпосередньо не зачіпає питань економічних стосунків з окупованою територією, адже перше, на що робиться наголос – це звільнення окупованих територій. І як тільки вони будуть звільнені, то економічні процеси відбуватимуться там згідно Конституції і законів України”, – розповів нардеп Вінник.

Також він зазначив, що у цьому законопроекті нічого не сказано про амністію. Однак, на думку нардепа, люди, які здійснили злочини на окупованих територіях, повинні відповідати за українськими законами.

“Я як член робочої групи, безумовно, буду дотримуватися позиції й наполягати на тому, щоб Кримінальний Кодекс України працював на всій території України, зокрема і на тій, яка сьогодні є окупованою. Відтак, ті громадяни України, або особи без громадянства чи іноземці, які вчинили злочини, повинні будуть відповідати за це згідно українського законодавства”, – прокоментував народний депутат.

До того ж, щоб після звільнення окупованих території убезпечити українські державні інститути влади від людей, які вороже налаштовані до України, нардеп вважає за потрібне обмежити право виборчого голосу людей, які проживають на окупованих територіях.

“Моя особиста думка полягає в тому, що в період 5-10 років люди, які жили чи примусово, чи добровільно на окупованих територіях, не повинні брати участь у виборах президента та парламенту як виборці. Це моя персональна суб’єктивна думка як українця, патріота і націоналіста цієї держави.

Тому я планую попрацювати над відповідною законодавчою ініціативою. Є досвід країн, наприклад, США, де застосовувалися обмеження щодо права голосу, є досвід й інших країн. Можливо, ми його вивчимо і відповідна правова законодавча ініціатива з’явиться в парламенті, принаймні для обговорення”, – зауважив Іван Вінник.

Натомість місцеве самоврядування, додає нардеп, згідно закону про військово-цивільні адміністрації, повинне бути призначене як тільки території будуть звільнені від окупанта. І зокрема в цьому випадку влада не має права обмежити місцеву громаду в праві голос, оскільки це засади самоврядування в Україні, які передбачені Конституцією.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE