Politerno > Україна і світ > Міхо проривається в Україну. Онлайн-хроніка подій (Фото/Відео)

Міхо проривається в Україну. Онлайн-хроніка подій (Фото/Відео)

  • 10 Вересня, 2017
  • 2694 Переглядів
  • 0

“Міхо-бус” у Львові чекає відправлення на Краковець. Фото – Strana.ua

У неділю 10 вересня позбавлений українського громадянства Михайло Саакашвілі збирається перетнути польсько-український кордон. На пункті пропуску “Краковець” (Львівська область) його вже готуються зустрічати – як противники, так і прихильники.

Кореспонденти “Країни” знаходяться по обидва боки кордону. Разом з командою Міхо ми проїдемо по польській території і спробуємо заїхати в Україну. І одночасно розповімо, що відбувається по наш бік кордону.

Хроніка повернення Саакашівіі в Україні. ОНОВЛЮЄТЬСЯ

10 вересня

20:05 Активісти прорвалися через український кордон і вивели Саакашвілі і його делегацію на територію України.

19:49 Звернення Саакашвілі. Звертається до солдатів: “Я закликаю вас хлопці, я вас дуже люблю. Не підкорятися злочинним наказам. Барига президент та інші бариги заробляють мільярди, поки ви проливаєте кров. Там всі злочинці. І ви це прекрасно знаєте”.

Погрожує конфіскувати дачі і статки генералів-прикордонників і все роздати “звичайним солдатам”.

“Хлопці, Порошенко і ваші генерали більше не будуть вами командувати і принижувати. Тому що ми їх переможемо”, – заявив Міхо.

У відповідь прикордонник сказав Саакашвілі, щоб він повернувся до Польщі, поки КПП не перевірять на мінування.

19:44 Поки на КПП грають в мінування, з української сторони утворилася черга.

19:32 Міхо подзвонив активістам по цей бік кордону і тепер звертається до них через гучний зв’язок, посиленей мікрофоном.

19:26 Саакашвілі вийшов з автобуса і разом з Тимошенко, прямо перед живим ланцюгом солдат, почав давати коментарі.

19:20 А в цей час на нейтралці. Як пасажири автобуса Міхо спілкувалися з начальником прикордонного пункту. Він готовий пропустити депутатів з український боку, додають наші кореспонденти.

19:15 Інший полковник КПП оголошує активістам, що пункт пропуску замінований. Це викликало сміх і крики “Ганьба”. Потім активісти разом з прикордонниками починають співати гімн.

19:10 Пасажири Міхо-буса спілкуються з начальником українського КПП, який вийшов до них на нейтральну смугу.

19:04 Як передає наш кореспондент, пункт пропуску повністю перекритий – в обидва боки. Мотивують нібито тим, що КПП замінований, і тепер чекають саперів. Активісти пропонують допомогти в розмінуванні. Сам же Міхо, виходить, застряг між двох кордонів.

19:02 Активісти на українському кордоні заспівали гімн. Після цього почали кричати “Ганьба”, протестуючи проти закриття кордону від Міхо.

Вигуки “Ганьба!” адресовані українським силовикам.

Мустафа Найєм поділився інформацією. Він – на польській стороні.

18:50 Вигляд з переднього вікна автобуса Саакашвілі. Попереду – український кордон.

Гумор від екс-начальника ГУ МВС України в Луганській області.

 

 

18:48 На українській стороні міні-віче на підтримку Міхо.

18:45 Саакашвілі підтвердив NewsONE, що буде продовжувати переходити кордон саме в Шегинях.

18:39 Так готуються зустрічати Саакашвілі на кордоні. фото Strana.ua

18:34 Процесія почала рух в сторону українського кордону. Ось, як він виглядає з нашого боку.

18:32 Польські прикордонники повернули українській делегації паспорти. Але попередили Міхо, що його паспорт недійсний і у нього будуть проблеми на території України.

18:25 А в цей час з української сторони переходу на Шегинях Міхо чекають у всеозброєнні. Дорога перекрита спецназом і шипами.

 

18:13 Михаїл Саакашвілі та його автобус на КПП в Шегинях – ще доки з польської сторони. Але він вже проходить контроль.

Як повідомляє наш кореспондент, який знаходиться з ним в автобусі, всі пасажири вже передали паспорти польським пограничникам.

В автобусі радять, що робити дальше:

18:09 Народний депутат Светлана Заліщук заявила, що в Шегинях пограничники переписують номери машин активістів.

17:45 В автобусі всі сідають по зоні комфорту. Наливайченко з Лубківським. Тимошенко з Власенко. Саакашвили сидит один, через одну місце від нього.

В автобусі пахне піцею. Саакашвілі уважно вивчає пости в фейсбуці. Перемикається з одного айфона на інший. Другий – з тріснутим екраном.

Коли автобус заповнився, Саакашвілі промовив: “А що ми чекаємо?”. Поговорив з Лубівським, він так і не зрозумів, чому їдуть не на Краківець а в Шегині. “Та поїхали на Краковець вже”, – запропонував Саакашвілі.

17:32 Знову не їдуть на Краковець? За інформацією “Країни” вибрали інший пункт пропуску. Ідею їхати на пункт Шегині запропонувала Тимошенко. Змучений Саакашвили сів на крісло. Позіхнув і спокійно так запитав: “Куди їдемо?”

“Єдине, що залишається – вступити в контакт з українськими пограничниками. Вони сподіваються, що я не доїду до України, і проблем не буде … Але ми пропонуємо разом їздити на автобусі до Краківця ще раз. По дорозі ми можемо зупинитися на каву і

після поїхати на Краковець”.

17:14 Саакашвілі вже не в поїзді – він в оточенні своєї команди знаходиться на вокзалі.

17:09 Тим часом в Польщі Тимошенко оголосила, що вся делегація пересідає в новий поїзд. Всі вийшли, проте в новий поїзд не зайшли. Тому що вхід до проходу на колію перекрили. Через неузгодженість позицій почалася плутанина.

17:05 Колона прихильників Міхо, “чоловіків з бойовим досвідом”, рушила в бік Польщі, передає кореспондент “Країни” з української сторони. До кордону йти годину. Під час поїздки знайшли три мікроавтобуси, де нібито перевозили “тітушок”. Активісти почали моральний тиск на водіїв, щоб дізнатися, де “ТІТУШКИ”. В результаті автобусам пробили колеса і вирушили далі.

17:00 Ще один український стрім з Перемишля.

16:52 Активісти на Мостиській – 2 дивляться онлайн-стрім з Перемишля, де сидить Міхо. Люди жартують “А він не замахав? Ми тепер будемо і другий поїзд чекати?

16:45 Журналісти “Країни” виїхали в сторону Польщі: там, подейкують, кілька автобусів Нацгвардії готуються знімати Саакашвілі з поїзда.

16:27 Поліцейський кордон на пункті перетину Мостиська-2.

16:20 за інформацією депутата Віктора Чумака, яку він розповів “Країні”, наказ про затримку поїзда віддала чиновниця Львівської залізниці Оксана Верхоляк, чергова по станції Броди.

Відео від нардепа Івана Крулька

16:27
Журналіст Сергій Гришин розповідає, що обіцяні автобуси, які повинні були відвезти пасажирів цього поїзда в Україну, не приїхали. Зараз на перон приходять люди з квитками на наступний “Інтерсіті”, але його, як ви розумієте, теж немає. Колія зайнята “поїздом Саакашвілі”.

16:17 Тим часом на станції Мостиська-2 веселощі активістів змінилися роздратуванням.

“Треба щось вирішувати, не можна просто сидіти і чекати. Пропоную всім, у кого є можливість, їхати в Польщу, а іншим чекати в наметовому містечку”, – подав ідею запальний хлопець років двадцяти. Натовп не підтримав, але замислився. “А що скаже Сакварелідзе?” – сказав хтось.

У будівлі вокзалу йде “військова нарада що робити далі.

16:14 Мустафа Найєм заснув в стоячому Інтерсіті.

16:07 Пасажир “Інтерсіті” в інтерв’ю ТСН заявив, що обіцяних автобусів на вокзалі немає. Інші пасажири накинулися на начальницю поїзда і загрожують їй розправою.

16:02 Жіночий голос в гучномовець оголосив: “Шановні пасажири, у зв’язку з ситуацією, яка склалася, наш поїзд затримується. Потрібно звернутися до чергового по вокзалу. Вас чекатимуть автобуси. Вартість квитка за поїзд повернуть на території України.

15:54 Міністр інфраструктури Володимир Омелян, який зараз перебуває у Відні, завуальовано закликав Укрзалізницю почати рух Інтерсіті, який застряг в Перемишлі, і завезти Міхо в Україну.

“Закликаю керівництво УЗ залишатися в правовому полі, зосередитися на своїх прямих обов’язках, зайнятися виключно перевезенням пасажирів і вантажу, всі інші функції повинні виконувати відповідні органи влади і громадяни.

15:50 Деякі пасажири починають розходитися, критикуючи обидві сторони конфлікту.

15:44 За інформацією нардепа Мустафи Найєма, польський МЗС подзвонив до Києва і запропонував впустити поїзд в Україні і вже там розбиратися з Міхо. Пасажирам, говорить Найєм, пропонують поїхати автобусом. Витрати обіцяють компенсувати.

15:40 Кореспондент УП в Інтерсіті повідомляє

Віктор Чумак вважає, що тримаючи потяг з Саакашвілі у Перемишлі, влада намагається виграти час, що перекинути посилені загони правоохоронців до Мостиської. Якщо потяг рушиться, то саме в цьому місці Саакашвілі проходитиме прикордонний контроль.

Також нардеп заявляє, що після повернення до Києва соратники Саакашвілі подадуть скарги на дії бригади потягу. Зокрема, на блокування потягу, а і в разі, якщо потяг буде стояти ще кілька годин, то поскаржаться ще й на тортури.

Також депутати чекають, щоб польська влада дала чітку вказівку – вирушати потягу. але поліцейські неофіційно пояснюють, що вони вплинути на ситуацію жодним чином не можуть.

15:38 Міністр інфраструктури  Володимир Омелян певно відреагував на посіпаку Порошенка.

15:30  Депутати прорвалися в кабіну машиніста і продовжують вимагати від начальниці поїзда почати рух. Вона відмовляється пред’явити наказ керівництва не пускати поїзд. І попереджає депутатів, що зараз на той же шлях приїде ще один Інтерсіті – значить, стояти будуть вже два потяги.

15:23 Рефрен сьогоднішнього дня – фраза “цей диктатор переплюнув попереднього”

15:19 Потяг, в якому знаходиться Саакашвілі нікуди  не їде. Юлія Тимошенко пропонує  збирати прихильників під АП, щоб вплинути на ситуацію.

Фото Олексій Братущак, УП

15:08 Журналісти “Країни” прибули на залізничну станцію “Мостиська 2”. Тут вже зібралося близько 300 активістів з прапорами, що чекають Саакашвілі. Вони стоять на пероні, але від рейок їх відокремлює ланцюг з поліцейських. Підтягнувся на станцію і батальйон “Донбас.

15:02 Тим часом на Краковці поліція затримала сто чоловік у камуфляжній формі. Причина не названа – йдеться лише, що ніби “для перевірки”.

14:54 Саакашвілі активно коментує журналістам на різних мовах ситуацію. “Януковичу б таке і в голову б не прийшло, він (Порошенко – ред.), По-моєму, реально з глузду з’їхав”, “Зараз вся Польща буде над нами сміятися, що це таке – взяти весь поїзд в заручники !?”

14:45 Мотори поїзда, в якому сидить Міхо, знову заглушили. Диктор повторила в гучномовець той же текст – Інтерсіті не поїде, оскільки на поїзді людина без громадянства.

14:39 Спілкування Юлії Тимошенко і співробітниці поїзда, яка пояснює позицію свого керівництва.

14:36 У поїзді закрилися двері і завівся двигун.

14:31 Міхо зараз знаходиться в вагоні №5 і відпочиває у товаристві двох смартфонів.

14:20 Нардеп Юрій Дерев’янко в поїзді Інтерсіті заявив NewsONE, що жоден прикордонник або інспектор не приходив до Саакашвілі і не пред’являв ніяких документів, які б забороняли виїзд.

14:03 Тим часом в Перемишлі почався скандал. Міхо і його група підтримки вже в поїзді Інтерсіті, який не рушає. За словами Юлії Тимошенко, поїзд не відправляють, поки з нього не зійде Саакашвілі. Вона каже, що це зроблено за прямим розпорядженням президента Петра Порошенка. “Диктатура в чистому вигляді”.

“Порошенко фактично взяв у заручники всіх пасажирів поїзда. Це не президент, а барига”, – сказав Саакашвілі

13:59 Від Краковця до залізничного пункту перевірки Мостиська, який ближче до Львова – 30 кілометрів. Це приблизно 40 хвилин їзди, якщо вірити Google-картам.

13:56 А тим часом першу леді України, яка любить запросто з’являтися в людних місцях, “помітили” на пункті пропуску Краковець, за яким сьогодні стежить вся Україна.

13:54 Активісти і журналісти знімаються з Краковця і їдуть на залізничний пункт пропуску “Мостиська”.

13:25 Автобус Міхо прибув на залізничний вокзал в польський Перемишль. “На цьому моя робота закінчена”, – сказав водій. Пізніше на брифінгу Міхо заявив, що далі поїдуть поїздом Інтерсіті.

Тобто, рух Міхо буде не через Краковець, як планувалося раніше, а поїздом Перемишль-Київ. Виїзд о 14.07 (за київським часом).

“На Краковці є ТІТУШКИ, озброєні ТІТУШКИ. Щоб уникнути провокацій, ми порадилися … що ми можемо поїхати зараз на Інтерсіті”, – заявив Саакашвілі на брифінгу в Перемишлі.

13:05 У наметове містечко прибули нардеп Володимир Парасюк і екс-міністр оброни Анатолій Гриценко.

12:51 На питання “Країни” про те, які олігархи підтримують Саакашвілі, він відповів: “Ви бачите, в якому автобусі ми їдемо? Де тут олігархи?”

Нагадаємо, разом з Міхо в автобусі їде Юлія Тимошенко і ряд народних депутатів.

12:40 Місцеві активісти повідомили про проблеми зі зв’язком на Краковці.

“Мій” Інтертелеком “пішов в інший світ, у МТС інтернету немає, у лайфа ніби як теж. Інтернет знайшовся в прикордонній кафешці, і то майже всі сайти там зараз заблоковані – лажу через ВПН. Мило”, – пише блогер Максим Войтенко.

12:36 Прихильники Саакашвілі заявляють, що їм приходять провокаційні смс з пропозицією покинути Краковець.

12:32 Вже через 40 хвилин Міхо буде на кордоні. Їхати йому залишилося приблизно 60 кілометрів.

12:18 Саакашвілі тим часом їде по Польщі в сторону України. Журналістів він просить звертатися до свого сина англійською: ні російської, ні української він не знає. 

Саакашвілі та політики, що приїхали його підтримати виїзжджають на кордон

11:50 На Краковці поліцейські грубо скрутили активістку Femen. Вона провела акцію на дорозі перед КПП – оголила груди і підняла портрети Порошенко і Саакашвілі з написом на грудях “Fools without borders” (“Дурні без кордонів”). Той же слоган вона почала викрикувати.

12:08 Наше відео з прикордонного перфомансу Femen.

12:01 Міхо вже в автобусі і спілкується з пресою. Хоче до Львівської шоколадниці. 

Кілька десятків українських поліцейських кинулися на її затримання, але активістка кинулась бігти, перелізла через паркан і побігла по полю в бік України.

Через 150 метрів поліцейські її наздогнали, повалили на землю, після чого спробували перетягнути назад через паркан. За даними нашого кореспондента, з нею обходилися дуже грубо – тягли за волосся, руки і ноги.

Присутні в наметовому містечку кинулися на її захист, виникла бійка, проте поліція відтіснила людей, перенесла активістку на дорогу і взяла її в “коробку” – оточення.

Деякі зіткнення тривали на дорозі – журналістка “Країни” отримала кілька ударів в груди і живіт. Потім Femen відвезли в поліцейській машині.

11:40 Юлія Тимошенко в компанії соратників. Польща, Жешув.

11:25 Відео Михайла Саакашвілі з дружиною і сином.

11:15 Поки немає брифінгу для преси, Михайло Саакашвілі гуляє вулицями Жешува.

11:05 Молодь, схожа на “тітушок”, вітає журналіста “Країни” на Краковці.

11:03 Поки Саакашвілі пішов у готель, його сім’я сіла в автобус. 

10:59 Міхо з дружиною і сином з’явився на вході до готелю Metropolitan (Жешув, Польща). Напевно, зараз почнеться його прес-конференція.

10:42 Соратник Юлії Тимошенко Сергій Власенко вийшов поснідати в польській готель міста Жешув, де зібралися vip-українці, які приїхали супроводжувати Міхо. Час прес-конференції весь час переноситься.

Сергій Власенко. Фото – Strana.ua

10:40 Автомобільна колона соратників Саакашвілі приїхала на кордон. Її довжина склала шість кілометрів, передає кореспондент “Країни”. Зустріла колону сотня поліцейських.

10:30 на українській стороні кордону – перша сутичка. Близько 50 активістів наметового містечка ледь не вступили в бійку з людьми, яких вони вважають “ТІТУШКАМИ”. Поліція взяла останніх в півкільце, відтіснила до паркану і не дає ситуації перерости в зіткнення.

 

10:16   Онлайн КПП Краковець

10:12 Стрим з наметового містечка.

10:02 МВС повідомляє, що порушень за ніч не було. На Краковці – усе керівництво львівської поліції.

9:42 Семен Семенченко (приїхав підтримувати Саакашвілі) в наметовому містечку під КПП Краківець.

9:55 Батальйон “Донбас”, що підтримує Міхо, проходить інструктаж в наметовому містечку.

А ось і червоні стрічки прихильників Міхо

9:37 Готель Metropolitan в польському Жешуві – найімовірніше місце прес-конференції Саакашвілі. Крім людей Тимошенко і Наливайченко, тут помічений позафракційний нардеп Віктор Чумак.

9:30 Прихильники Міхо нарешті виїхали зі Львова. Більше десятка мікроавтобусів і поліцейська машина супроводу.

9:22 Наметове містечко на кордоні тим часом прокидається. Активісти, які підтримують Міхо, пов’язують один одному червоні стрічки і скаржаться, що сьогодні в таборі різко зник швидкісний мобільний інтернет.

Наметове містечко

9:15 у готелі міста Жешува (Польща) журналіст “Країни” помітив цілий десант з Батьківщини на чолі з Юлією Тимошенко. Там же її соратник Сергій Власенко. Також помічені нардепи Сергій Євтушок, Іван Крулько, Дмитро Добродомов, Наталія Новак.

Є і екс-глава СБУ Валентин Наливайченко та його соратник Маркіян Лубківський.

Швидше за все, вони все разом з Саакашвілі і будуть переходити кордон.

9:14 Автобус зі львівськими фанатами Міхо все ніяк не може відправитися на кордон. Поки виїхали тільки близько тридцяти автомобілів з символікою партії Наливайченко.

9:07 Ось такі нашивки у батальйону “Донбас” (підтримує Саакашвілі) по наш бік кордону. “Вовки свободи. Перемога або смерть”.

9:01 Міхо-бус в Жешуві. Саме тут Саакашвілі по ідеї приєднається до процесії, яка від самої Варшави їхала без нього. Тут, а не в Перемишлі, як передбачалося спочатку, скоріш за все і пройде прес-конференція.

8:50 У Польщі автобус Міхо їхав чотири години і зробив зупинку, повідомляє кореспондент “Країни”. Організатори просять витримати паузу і не повідомляти місце локації в цілях безпеки.

“Вже зрозуміло, що місце прес-конференції перенесено, і стартувати автобус буде звідти (раніше планувалося дати конференцію в польському Перемишлі – ред.)”, – передає наш журналіст.

По геолокації, яку встановила редакція, щоб зрозуміти, де знаходиться журналіст “Країни”, стало ясно, що місце зупинки – Жешув (Rzeszow). Це приблизно в 100 кілометрах від українського кордону.

8:34 Наметове містечко коло Краковця. Народ, що чекає Міхо, розташувався прямо біля колючого дроту. “Є і айдаровці, і оунівці”, – зазначає кореспондент.

8:26 У львівського Епіцентру на Городоцькій вулиці збираються прихильники Саакашвілі – готуються висуватися на Краковець. Якщо виїдуть прямо зараз, на місці будуть години через півтори-дві.

“З Києва їхало 15 мікроавтобусів. Нас зупинила поліція, оглядали на предмет заборонених речовин, зброї. Але нічого, перевірили і відпустили”, – розповіла Юлія, яка допомагає в координації поїздки.

Прихильники Міхо збираються у Львові для поїздки на Краковець

3:12 Давид Сакварелізде на своїй сторінці в Фейсбук прокоментував інформацію про те, що з Білої Церкви в Краковець направляються десять автобусів з проплаченими по 300 USD “ТІТУШКАМИ”.

“Ми на своїй ділянці території з усіма нашими друзями, включаючи АТОшників, УНСО, батальйон” Донбас “,” Айдар “гарантуємо, що з нашого боку не буде ніяких агресивних дій і чекаємо від влади посилення безпеки території, щоб Львівська область не постраждала від провокацій Порошенко, Авакова та їх тітушок. На нашій території немає озброєних людей і всі наші дії будуть спрямовані виключно на самозахист і підтримку правопорядку на мирній акції для зустрічі Михайла Саакашвілі на пункті пропуску Краковець”, – написав Сакварелідзе.

3:07. Тим часом близький соратник Саакашвілі Давид Сакварелідзе виклав в Фейсбук фото “в очікуванні Міхо” разом з Павлом Костенком, Єгором Соболєвим та Сім’ям Семенченко.

3:02. У Варшаві соратники Саакашвілі і група журналістів стягуються до великого білому автобусу. Між собою цей транспортний засіб вже жартівливо прозвали “Міхо-бас”. Як передає кореспондент “Країни”, самого Михайла Саакашвілі в автобусі поки немає.

2:41 Своїми роздумами по дорозі на Краковець ділиться блогер Віктор Міллер: “Це не просто перехід кордону, повернення в Україну опального політика, це тест на демократію, який належить пройти всім нам, але особливо владі, яка в повний зріст використовує весь арсенал періоду Януковича, тільки з більшим цинізмом і нахабністю”.

2:24 В Краковці всю ніч чергуватимуть наряди патрульної поліції. Про це повідомила прес-служба патрульної поліції України. Разом з ними там будуть нести службу працівники Яворівського відділу поліції. За попередньою інформацією, завтра поблизу пункту “Краковець” очікується перебування близько трьох тисяч чоловік.

2.12 Варшава. Будинок “Культури і науки” (пол. Pałac Kultury i Nauki), часто скорочують як PKiN. Саме тут, на парковці найвищої будівлі Варшави, група журналістів і соратників Саакашвілі менш ніж через годину сядуть в автобус, щоб почати свою поїздку до кінцевого пункту призначення, передає кореспондент “Країни” з Варшави. За місцевим часом там зараз 01.12 – час на годину відстає від київського.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE