Politerno > Україна і світ > Бортник про атаку на Авакова: сутичка буде смертельною але підкилимною

Бортник про атаку на Авакова: сутичка буде смертельною але підкилимною

  • 2 Листопада, 2017
  • 1482 Переглядів
  • 0

У вівторок, 31 жовтня, Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) повідомило про затримання колишнього заступника міністра внутрішніх справ і ще двох осіб у справі про розтрату близько 520 тисяч доларів під час закупівлі МВС рюкзаків в 2015 році. Пізніше стало відомо, що серед затриманих був син Авакова Олександр. У МВС назвали цю справу політичним і спрямованим на дискредитацію міністра і його сім’ї. Аваков висловив упевненість, що його син в суді доведе свою невинність.

Політолог, директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник вважає, що подальші дії міністра МВС Арсена Авакова будуть залежати від того, кого він визначить ініціаторами атаки – американців чи президента і з його оточенням. І від цього буде залежати, наскільки швидко конфлікт перейде в публічну площину.

“Публічний розрив межу БПП і “Народним фронтом” трапиться влітку-восени 2018 року, якщо Аваков повірить, що за атакою на нього стоїть Порошенко. Якщо Аваков буде думати, що це Держдеп, розрив станеться ближче до виборів – взимку-весною 2019 року”, – сказав Руслан Бортник в коментарі РИА Новости Украина.

Як вважає політолог, в будь-якому випадку підкилимна боротьба між Аваковим і оточенням президента дуже серйозно загостриться.

“Але в той же час сьогодні ні “Народний фронт”, ні Аваков, ні Порошенко друг без друга існувати не можуть. І тому ця сутичка під килимом стане абсолютно смертельною, але поки що в публічну площину переходити не буде. Думаю, що все це буде вибухати вже ближче до виборів 2019 року. Поки, все перейде в хронічну форму, тобто сутичка в суді навколо справи сина Авакова і протистояння під килимом. І спроби один одного підставити, викликати один у одного кризу, елементи інформаційної атаки, зняття охорони з Верховної Ради – це лише невелика частина елементів боротьби, і лише публічної її частини. Сторони тепер – люті закляті вороги, тому що оточення Авакова вважає, що за атакою на нього може і стоїть президент, і довіри між сторонами немає, навіть якщо президент і намагається переконати, що за цим стоять американці. Не вірять, тому що раніше була атака на Миколу Мартиненка, на Ігоря Котвицького, ще раніше – на Максима Полякова, на Євгена Дейдея, і маючи приклад ситуації з Яценюком і заяву Онищенка, що саме Банкова фінансувала дискредитацію Яценюка” , – пояснив Бортник.

На його думку, процес над сином Авакова буде розвалюватися і заморожуватись на судових стадіях. При цьому не варто очікувати, що “війна” між силовими структурами виллється на вулиці міст.

“На це дуже погано дивляться західні партнери. І перший, хто викопає сокиру війни публічно, відразу ж стане жертвою за рахунок іноземного, перш за все, американського втручання. Приклад Коломойського всім очевидний. Тому будуть люто один одного знищувати, але під килимом, з-за рогу, а в публічну площину ніхто переходити не буде”, – додав Бортник.

При цьому експерт вважає, що відставка з посади міністра внутрішніх справ Авакову не загрожує.

“Без цього балансу влада не може існувати. Хоча “Народний фронт” потенційно міг би і давно був би зобов’язаний делегувати іншого свого представника на посаду міністра МВС. Але оскільки Аваков захопив значний силовий, фінансовий ресурс всередині “Народного фронту”, і ця політична сила так і не перетворилася в партію, а залишилася клубом співучасників, то, на жаль, цього не трапиться. Це вбиває “Народний фронт”, вбиває будь-які їхні перспективи. Поки що Аваков залишиться на своїй посаді, але це вилізе їм боком в 2019 році під час виборів, коли Аваков, припустимо, може перекинутися до Тимошенко, і “Народний фронт” може перестати бути абсолютно лояльним до президента”, – вважає Бортник.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE