Politerno > Україна і світ > Гайдай: Порошенко скористався “справою рюкзаків”, він зацікавлений у послаблені Авакова

Гайдай: Порошенко скористався “справою рюкзаків”, він зацікавлений у послаблені Авакова

  • 2 Листопада, 2017
  • 1453 Переглядів
  • 0

Якщо залишити за дужками юридичну складову так званої “справи рюкзаків”, як зауважують деякі експерти, в Україні склалася незвична ситуація. Президент Петро Порошенко так чи інакше контролює або має суттєвий вплив на всі без винятку гілки влади й на всі силові структури, крім Міністерства внутрішніх справ. Це, з одного боку. А з іншого – українська правляча коаліція тримається на “Блоку Петра Порошенка” і партії “Народний фронт”, до якої належить Арсен Аваков. Якщо ж коаліція розпадеться (якщо справді допустити такий варіант розвитку подій), то будуть дострокові вибори до Верховної Ради.

Відповідаючи на запитання ведучого передачі “Ваша Свобода” Олександра Лащенка щодо політичної складової “справи рюкзаків”, політтехнолог Сергій Гайдай зазначив:

Я впевнений, що Саакашвілі не має ніякого впливу на Углаву. Углава – дуже технічна людина, не політична. Я взагалі вважаю, що на Ситника ніякого впливу немає. Це дійсно є проблема для влади. Ситник – слідчий. НАБУ – організація, яка повинна розслідувати, затримати. І друга частина – антикорупційна прокуратура. І є Назар Холодницький. А тут не все так, як про нього не казали б.

НАБУ розслідувала дев’ять місяців тому, але не вони були драйвером цього процесу. Холодницький подав і запустив тільки через дев’ять місяців. Холодницький – дуже підозрюють, що вплив президента на нього максимальний. Не може собі дозволити антикорупційний прокурор, який повинен бути незалежним від президента особисто, мати таке спілкування і приймати з рук президента таку кількість нагород, грамот. Я вважаю, що це ініціатива президента.

Я був тією людиною, яка була так чи інакше причетна до проекту “Народний фронт”. Президент, який мріяв восени 2014 року, що у парламенті буде остаточна його більшість, був дуже незадоволений і дуже здивований, це була несподіванка для БПП, що “Народний фронт” візьме більшість. Всі ці три роки президентська команда вирішувала одну проблему, як нейтралізувати “Народний фронт”. Аваков залишався останньою фігурою, яку треба було прибрати. Сьогодні будь-які гілки влади взагалі не працюють. Сьогодні немає серед силовиків тих, хто кластиме своє життя. Силовики тримали-тримали кордон, але розступилися, розуміючи, що прийматимуть участі в діях, які їм незрозумілі.

Саакашвілі під Верховною Радою – величезна президентська помилка. Аваков тут ні до чого. Я бачив, що обов’язково буде конфлікт. Президент у нас реформи імітує, а Саакашвілі – все ж таки людина, яка має бекграунд зробити «нову Грузію». Є така технологія “скористатися ситуацією”. Петро Порошенко ситуацією зараз скористався.

Президент не зацікавлений у дострокових виборах, але зацікавлений у послаблені Авакова. Він дійсно хоче взяти під контроль всі гілки влади, що і робить системно всі ці три роки президентства. Не хоче конфлікту, хоче послаблення, як максимум, поставити там свою людину. Тобто, чи може бути міністром МВС людина, чий син під слідством? У президента, я думаю, є кандидатури. Це нормальна політична гра.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE