Politerno > Україна і світ > “Король Салман витрусив з кишені дріб’язок і дав Порошенкові”

“Король Салман витрусив з кишені дріб’язок і дав Порошенкові”

  • 2 Листопада, 2017
  • 1634 Переглядів
  • 0

Україна могла б отримувати мільярдні інвестиції від багатих країн Перської затоки, але поки все залишається на рівні розмов.

Про це йдеться в статті “Страни“.

Після візиту до Саудівської Аравії, Петро Порошенко, у якого зараз тур по регіону, похвалився багатообіцяючими домовленостями з цією ключовою і самою грошовою країною Близького Сходу, яка володіє шостою частиною світових запасів нафти.

У той же час, експерти кажуть: саудівці вкладають в Україну мізер у порівнянні з іншими країнами через нестабільність і недосконале законодавство.

На зустрічі з королем Салманом Бен Абдель Азіз Аль Саудом в Ер-Ріяді, столиці королівства, Порошенко обговорював співробітництво у військово-технічній сфері та сільському господарстві. Після чого президент заявив про подвійне збільшення прямих інвестицій в Україну від компаній королівства. Сама цифра не називалася. І не дарма. Вона зовсім не вражає.

“За даними Держстату, в минулому році Саудівська Аравія інвестувала в Україну менше $ 2 мільйонів (в 2014 – $ 2,7 млн). Тобто, якщо інвестиції подвояться, то вони складуть менше $ 4 млн. Це мізер для королівства з багатомільярдними доходами, особливо в порівнянні з тим, скільки саудівці вкладають в інші країни. З Росією домовилися про інвестиції в $ 1 млрд, з Америкою уклали угод на $ 380 млрд “, – каже Андрій Бузаров, експерт по країнах Близького Сходу.

“Після візиту Трампа в Саудівську Аравію (до речі, цю країну він відвідав першою на посаді президента, що багато про що говорить, – ред.) тільки на закупівлю американського озброєння королівство витратить $ 110 млрд. Це найбільша угода з постачання озброєння за всю історію Штатів”, – додає Святослав Дубина, керівник проекту по країнам Перської затоки в Українській бізнес-асоціації.

За результатами візиту короля Саудівської Аравії в Москву, нагадує Дубина, прийнято рішення про інвестиції в технологічну сферу РФ на $ 1 млрд.,в інфраструктурні проекти Москви і Санкт-Петербурга близько $ 220 млн., в закупівлю озброєння – $ 3 млрд.

“Крім того Саудівська Аравія в наступному році закупить 2 млн. тонн. зерна в РФ, це приблизно половина потреби королівства в рік”, – говорить експерт.

На цьому фоні сума інвестицій в Україну виглядає зовсім невеликою. І вже стала приводом для сарказму серед експертів.

“Порошенко просто не пощастило. Попередні візитери витрусили з 82-річного короля всі засоби. Зрештою, Салман дістав з кишені дріб’язок і віддав нашому президентові. І сказав – вибач, у мене більше нічого немає”, – жартує Дубина.

“Зате Порошенко королю орден вручив”, – іронізує Ігор Сірий.

А між тим, саудівці зацікавлені вирощувати урожай на українській землі і будувати у нас.

У самій Саудівській Аравії, більшу частину якої займає пустеля, орних угідь катастрофічно не вистачає. Щоб нагодувати свою 28-мільйонну країну, вони вже не перший рік витрачають мільярди доларів на закупівлю родючих земель в Бразилії, Аргентині, Канаді, Судані.

Цього року інвестори із Саудівської Аравії приїжджали до Вінницької області, вони готові поставити там сонячні електростанції, а ще інвестувати $ 1 млрд в наші зрошувальні системи, щоб вирощувати урожай.

“Українська земля дуже приваблива для іноземних інвесторів. Придбати угіддя хочуть також Німеччина, США, Китай, деякі інші країни. Але у нас немає законодавства, яке регулює питання в цій сфері, зокрема, в покупці землі іноземцями”, – пояснює Бузаров.

Країни Перської затоки не бачать стабільного партнера в Україні.

Поки реальним спільним проектом з саудитам, за словами Бузарова, залишається лише продаж літаків заводу “Антонов”. Саудівська Аравія зробила замовлення в українських авіабудівників – хочуть купити у нас літаки для розвідки, пожежогасіння, рятувальних операцій, морський патрульний літак і санітарний літак.

На заводі обіцяють будувати для саудитів 24 літаки на рік, перші апарати будуть готові в другій половині наступного року.

Будуть дві лінії збирання: в Києві і Саудівської Аравії.

“Поки в Саудівській Аравії буде будуватися завод, ми повинні зібрати в Києві і продати перші 20 літаків”, – розповідав влітку цього року представник заводу Олександр Хохлов.

За даними саудівських партнерів, їх силовим відомствам потрібно 80 літаків подібного класу.

“Але це поки теж лише перспективи. В цілому Саудівська Аравія не бачить в Україні стабільного партнера, та й більшість країн Перської затоки вкрай скептично ставляться до розвитку відносин з нашою країною. Причина – відсутність політичної стабільності, гарантій для інвесторів, потрібного законодавства. Хоча Україні необхідно виходити на ринки Близького Сходу і Азії, де зосереджено багато грошей, а не дружити лише з США і Європою. Але українська дипломатія погано працює в цьому напрямку “, – говорить Бузаров.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE