Politerno > Україна і світ > Соболєв про прийнятий в першому читанні проект Виборчого кодексу: “Це велика несподіванка для нас”

Соболєв про прийнятий в першому читанні проект Виборчого кодексу: “Це велика несподіванка для нас”

  • 7 Листопада, 2017
  • 1512 Переглядів
  • 0

Заступник голови фракції “Самопоміч” Єгор Соболєв зізнався, що підтримка в першому читанні проекту Виборчого кодексу частиною парламентської більшості стала повною несподіванкою для опозиції.

Про це політик зазначив в коментарі “Слову і Ділу“.

“Це велика несподіванка для нас. Але думаю, те, що сталося, це також несподіванка і для них самих. А пояснюється таке голосування просто: ледь народ почав потроху ворушитися, виходити на вулицю, і до нього відразу почалися прислухатися. Заговорили про затвердження закону про Антикорупційні суди, схвалили в першому читанні Виборчий кодекс”, – зазначив Соболєв.

Як повідомив Соболєв, під час підготовки до другого читання, фракція “Самопоміч” хоче внести поправку, яка забороняє політичну рекламу на телебаченні, радіо та бордах.

“Сьогодні телебачення і радіо контролюють олігархи, які нав’язують виборцю свою думку. У чесного політика, у якого немає грошей і своїх телеканалів, мало шансів конкурувати зі ставлениками олігархів. Тому таку рекламу треба заборонити. Залишити тільки рекламу в пресі, друковану продукцію. Тому що це кожен кандидат повинен мати можливість доносити свою думку до виборців”, – пояснив Соболєв.

У “Блоці Петра Порошенка” вважають, що розгляду проекту Кодексу у другому читанні можна очікувати вже на наступній сесії Верховної Ради.

Таку думку висловив один з ініціаторів законопроекту, народний депутат Олександр Черненко.

“Комітет із питань правової політики і правосуддя підготує проект до другого читання, але розглянути на цій сесії в другому читанні парламент його навряд чи встигне”, – сказав Черненко.

Як повідомлялось, 7 жовтня Верховна Рада затвердила в першому читанні проект Виборчого кодексу. Документ був поданий в парламент спікером ВР Андрієм Парубієм.

Він передбачає, що вибори до Верховної Ради мають відбуватися за відкритими партійними списками. При цьому з’їзд або конференція партії формують загальнодержавний список кандидатів. Потім цей список розбивається на 27 регіональних списків – за кількістю регіональних округів в країні.

Таким чином, виборці отримають право проголосувати, як за регіональний список партії, так і за конкретного кандидата в цьому списку. Той кандидат, який отримає більше голосів, має більше шансів пройти в парламент за списком партії – якщо вона подолає 4% -й бар’єр.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE