Politerno > Україна і світ > Саша Дрік залишає громадську раду при НАЗК: “Цю раду треба переобирати разом із переобранням керівництва НАЗК”

Саша Дрік залишає громадську раду при НАЗК: “Цю раду треба переобирати разом із переобранням керівництва НАЗК”

  • 17 Листопада, 2017
  • 1848 Переглядів
  • 0

На моє глибоке переконання, цінність громадянського суспільства в тому, щоби називати речі своїми іменами. Якщо не ми — то хто?

Те саме стосується контролю за діяльністю органів державної влади в громадських радах. Якщо очевидно, що керівництво органу не просто не справляється зі своїми функціями, а явно виконує політичні замовлення, і будь-які спроби вплинути на цю ситуацію зсередини не дають результату, то громадська рада має бути найпершою, хто про це говорить. Інакше це означає, що її члени переслідують якісь інші, власні інтереси.

Ще на початку року я сформулювала ключові проблеми, вирішити які необхідно для роботи системи е-декларування і перевірки декларацій (детальніше, тут: https://goo.gl/xZ1r48 і тут: https://goo.gl/cmDwV9) і послідовно працювала над адвокатуванням їх вирішення (детальніше в блозі на УП: https://blogs.pravda.com.ua/authors/drik/, в блозі на 24 каналі: https://24tv.ua/antikoruptsiyniy_maydan_tag5653/, на сайті і в фб Громадського люстраційного комітету та моєму).

Громадську раду завжди розглядала як один із багатьох інструментів. Вона однак від початку формувалась якимись кулуарними домовленостями, про які пан Віктор Таран певно розкаже детальніше. Після виборів він же в найкращих традиціях як колишньої, так і нинішньої влади сформував собі більшість, яка прийняла зручний для нього регламент, призначив свій секретаріат і перетворив її на складну бюрократичну систему. Такі системи владою завжди використовуються, щоб зупиняти і блокувати незручні пропозиції чи рішення, а тим часом займатись вирішенням власних питань. Одним словом, людина вклала дуже багато зусиль, щоб очолити громадську раду, в якої практично немає повноважень, окрім публічності, але не використовує навіть цю публічність, щоб вирішити стратегічні проблеми в роботі органу. При цьому для чогось дуже хоче ці повноваження зберегти.

Я не хочу санкціонувати своєю присутністю в цій раді якісь кон’юнктурні вирішення питань його голови та та/або окремих членів. Цю громадську раду треба переобирати разом із переобранням керівництва НАЗК. Тому я виходжу з громадської ради і продовжую боротись за ефективне НАЗК і ефективну перевірку декларацій.

Наше найперше завдання зараз — ухвалити законопроект 6387, який дасть шанс на вирішення кризи НАЗК.

Саша Дрік
Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE