Politerno > Україна і світ > У США пригрозили покарати Туреччину за співпрацю з Росією щодо С-400

У США пригрозили покарати Туреччину за співпрацю з Росією щодо С-400

  • 18 Листопада, 2017
  • 1519 Переглядів
  • 0

У разі реалізації контракту між Росією і Туреччиною з постачання турецької армії російських зенітно-ракетних систем С-400, цей член НАТО позбудеться доступу до технологій військового блоку.

Про це з посиланням на заяву заступника помічника міністра ВПС США Хейді Грант повідомив в п’ятницю тижневик Defense News.

Також, закупівля С-400 спричинить ухвалення відносно Туреччини й “інших заходів, що обмежують її можливості закупівлі і використання американських багатофункціональних винищувачів-бомбардувальників п’ятого покоління F-35”.

За словами Грант, якщо останні повідомлення про фактичне досягнення домовленості між Москвою і Анкарою з приводу С-400 підтвердяться, це завдасть серйозного впливу на подальше військове співробітництво Туреччини з НАТО.

Чиновниця Пентагону додала, що досі США не піддавали цю угоду серйозному аналізу з позицій впливового члена НАТО.

“Ми маємо намір приступити до розгляду того, якщо вони (турки – ред.) будуть це (С-400) реалізовувати, як ми зможемо забезпечувати взаємодію (з Туреччиною) в майбутньому, – заявила представник ВПС США в інтерв’ю тижневику.

“Але вже зараз я можу вам сказати, що наша стратегія не дозволяє нам взаємодіяти з цією системою (с-400)”, – додала вона.

Грант підкреслила, що згадані наміри Туреччини істотно ускладнять заплановане на 2018 рік перекидання в цю країну літаків F-35.

За даними Defense News, американські експерти побоюються того, що спроби “суміщення” F-35 і С-400 поставлять під загрозу безпеку винищувачів п’ятого покоління, так як будь-які відомості про ці літаки, передані системам протиракетної оборони (ПРО), можуть потім потрапити в розпорядження Росії, що, як вказали в тижневику, “загрожує катастрофічними наслідками”.

“Це викликає серйозну заклопотаність не тільки у Сполучених Штатів, так як ми повинні забезпечувати збереження високих технологій (використовуваних при створенні F-35 – ред.), а й у всіх наших партнерів і союзників, які уже придбали F-35”.

Читайте також: Туреччина розслідує зв’язки сенатора США і екс-глави ЦРУ з Гюленом

На початку поточного тижня (13 – 19 листопада 2017 року) міністр оборони США Джеймс Меттіс більш стримано відреагував на плани Туреччини щодо С-400. У бесіді з журналістами в понеділок він залишив за Анкарою право на самостійне прийняття подібних рішень, хоча і зазначив неминучість певних наслідків такого кроку.

“Це суверенне рішення Туреччини. Зрозуміло, що не буде оперативної сумісності в рамках НАТО”, – Меттіс запропонував Анкарі все гарно обміркувати, “перш ніж рухатися далі”.

12 вересня Президент Туреччини Тайіп Ердоган повідомив про підписання угоди з Росією про придбання систем С-400 і внесення завдатку за них.

2 листопада генеральний директор російської держкорпорації “Ростех” Сергій Чемезов повідомив журналістам про те, що сума контракту з Туреччиною на поставку С-400 перевищує $ 2 млрд.

11 листопада міністр оборони Туреччини Нуреттін Джаніклі офіційно заявив, що питання з придбанням російських С-400 вирішено. За словами заступника начальника секретаріату оборонної промисловості Туреччини Ісмаїла Деміра, поставки російських високотехнологічних систем ППО почнуться протягом двох років.

Турецький політик і експерт в області міжнародних відносин, колишній міністр закордонних справ Туреччини Яшар Якиш вважає, що рішення про військово-технічне співробітництво з Росією стало реакцією властей Туреччини на ставлення до неї з боку інших членів НАТО.

“Прийнявши рішення придбати у Росії системи С-400 “Тріумф”, Туреччина показала свою реакцію на ставлення країн НАТО”, – сказав він журналістам під час 10-го засідання Міжнародного дискусійного форуму MEDays, що пройшов у марокканському місті Танжер.

“Північноатлантичний альянс на самому початку, коли мова йшла про перспективу продажу ракетних систем Туреччині, висунув ряд неприйнятних для Анкари умов, що стосуються цілей використання цих систем”, – повідомив екс-дипломат.

“Крім того, ціна за ракети, яку запитували країни НАТО, була дуже високою. Нарешті, НАТО відмовилось передавати Туреччині технології виготовлення деяких компонентів ракетних систем. В результаті Туреччина прийняла рішення зробити жест по відношенню до країн НАТО, показавши їм, що вона може звернутися до Росії в даному питанні”, – резюмував Якиш.

У квітні замглавкома ВКС Росії Віктор Гуменний повідомив, що на озброєння російської армії почали надходити ракети для С- 400, здатні знищувати цілі у ближньому космосі.

С-400 “Тріумф” – російська зенітна ракетна система великої дальності, прийнята на озброєння в 2007 році. Вона призначена для знищення авіації, крилатих і балістичних ракет, у тому числі середнього радіусу дії . Також може застосовуватися проти наземних об’єктів.

Як пвідомо, в НАТО вибачилися за навчальний стенд “з ворогом Реджепом Ердоганом”. Також на стенді ворогів військового блоку виявився засновник сучасної Турецької республіки Мустафа Кемаль Ататюрк.

Читайте також: Туреччина стала на бік Катару в конфлікті з арабськими країнами

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE