Politerno > Україна і світ > У САП нагадали Луценкові, як зникла “наступальна позиція” прокуратури Києва у справі Довгого

У САП нагадали Луценкові, як зникла “наступальна позиція” прокуратури Києва у справі Довгого

  • 28 Грудня, 2017
  • 1429 Переглядів
  • 0

Спеціалізована антикорупційна прокуратура вважає законним закриття кримінального провадження стосовно народного депутата Олеся Довгого, а реакцію на це рішення генерального прокурора Юрія Луценка “занадто емоційною”.

Про це йдеться в коментарі САП, оприлюдненому 28 грудня в Facebook.

“Нещодавно опублікований пост високоповажного Генерального прокурора про неприйнятність закриття кримінального провадження щодо Довгого О.С. є передчасним та надмірно емоційним”, – йдеться в повідомленні.

У САП зазначають, що такому висновку повинно передувати ґрунтовне дослідження зібраних доказів, вивчення підстав для закриття, аналіз всіх матеріалів кримінального провадження, як тих, що підтверджують вину особи, так і тих, що виправдовують її.

“Досудове розслідування щодо незаконного виділення земельних ділянок сесією Київради 01.10.2007 здійснювалось більше року прокуратурою міста Києва. У подальшому розслідування у червні 2017 року доручено здійснювати спільній групі детективів НАБУ та слідчих прокуратури міста Києва”, – нагадують у САП.

“Водночас варто зазначити, що “наступальна позиція” ініціаторів цього провадження – прокуратури міста Києва зникла після того, як згасли усі камери засобів масової інформації по закінченню засідання комітету Верховної Ради”, – йдеться також у коментарі САП.

“Отримавши свою долю піару у ЗМІ інші правоохоронні органи та їх керівники забули повідомити суспільству про наявність недоліків досудового розслідування“, – наголошують прокурори.

“Саме через це оголошення підозри Довгому О.С. не було здійснено відразу після зняття з нього депутатської недоторканості, а спроби прокурорів САП достукатись до колег-правоохоронців щодо подальшої долі цього провадження були сприйняті без жодного ентузіазму”, – пояснюють в САП.

За словами прокурорів, факт відсутності доказів для оголошення повідомлення про підозру та завершення досудового розслідування шляхом скерування до суду обвинувального акту підтверджено не лише зібраними доказами, але й позицією власне Генеральної прокуратури України.

Там нагадують, що 22 листопада ГПУ надіслала на адресу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури доповідну записку заступника Генерального прокурора Стрижевської А.А, погоджену генеральним прокурором.

У САП  стверджують, що нею фактично було відмовлено в підписанні остаточної підозри, оскільки “…відсутні дані про те, що Довгий О.С., є службовою особою в розумінні примітки до ст. 364 КК, а отже не є суб’єктом вказаного злочину; відсутні відомості, які підтверджували факт зловживання владою, вказували на спільність умислу та розкривали усі елементи складу кримінального правопорушення у його діях; не доведено в чому саме полягало зловживання Довгого О.С., що саме він мав робити і чого не мав права робити; не встановлено в чиїх інтересах він діяв…”.

В Антикорупційній прокуратурі нагадують, що рішення про закриття кримінального провадження прийнято за результатами допитів 41 свідка, у тому числі 35 депутатів Київради, під час яких не здобуто доказів схиляння, тиску чи вказівок з боку Довгого щодо результатів голосування за виділення земельних ділянок.

Більшість депутатів не пригадує подій пленарного засідання 1 жовтня 2007 року.

“З огляду на викладене, прийнято законне рішення про закриття кримінального провадження у зв’язку з тим, що не встановлені достатні докази для доведення винуватості особи в суді і вичерпані можливості їх отримати“, – наголошують В Антикорупційній прокуратурі.

САП підкреслює, що прийняла рішення про закриття лише щодо особи підозрюваного, а не кримінального провадження в цілому, що дозволяє притягнути до відповідальності всіх винних осіб за наявності доказів і законних підстав.

“Крім того, вважаємо неприйнятним подібне висловлювання щодо кримінального переслідування особи в соціальних мережах, а не в форматі прийняття процесуального рішення у провадженні”, – резюмують у САП.

Як відомо, генеральний прокурор Юрій Луценко обурився рішенням САП про закриття кримінального провадження стосовно народного депутата Олеся Довгого і назвав його “неприйнятним”.

Та слід нагадати, що ще в середині грудня Генпрокуратура змінила позицію у справі Довгого і вже не бачила складу злочину.

Зокрема ГПУ повідомила Антикорупційну прокуратуру листом, що у справі Довгого “немає складу злочину”. На цьому листі є й резолюція генпрокурора Юрія Луценка.

За даними ЗМІ, САП надіслала Генпрокуратурі проект остаточної підозри, на що отримала описану вище відповідь.

21 червня генпрокурор Юрій Луценко вніс до Верховної Ради подання про зняття недоторканості з 5 народних депутатів – Андрія Лозового, Євгена Дейдея, Олеся Довгого, Борислава Розенблата та Максима Полякова.

Серед них справи Лозового і Довгого були ініційовані саме ГПУ, решта – НАБУ.

Тоді регламентний комітет Верховної Ради знайшов “істотні недоліки” у поданні на зняття недоторканості з Довгого. Але парламент забрав у нього депутатський імунітет.

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE