Politerno > Україна і світ > СБУ проводить масові обшуки в “агентів” Росії у “справі Рубана” – завітали й до журналістів

СБУ проводить масові обшуки в “агентів” Росії у “справі Рубана” – завітали й до журналістів

  • 12 Березня, 2018
  • 1597 Переглядів
  • 0

Сьогодні, 12 березня, СБУ проводить понад 25 санкціонованих обшуків у різних регіонах України в осіб, які сприяють Росії в проведені антиукраїнських акцій.

Про це повідомляє у Facebook речниця спецслужби Олена Гітлянська.

За її словами, під час обшуків вже вилучено пропагандистські матеріали, зброя, вибухівка та багато інших доказів підривної роботи проти України.

“На жаль, серед цих громадян є ті, хто має відношення до журналістського цеху, але приналежність до професії не може бути індульгенцією від законної відповідальності за антидержавницькі дії. Тому просимо вас не давати передчасні оцінки до оприлюднення всіх матеріалів”, – пише Гітлянська.

Вона пообіцяла, що більш детальна інформація про це з’явиться на сайті СБУ після завершення всіх необхідних процесуальних дій.

За інформацією УП, обшуки, зокрема, проходять у Києві, Дніпрі, Харкові та Одесі. У столиці СБУ прийшла до журналіста Юрія Лукашина.

Про це також у соцмережах повідомив колишній колега Лукашина Дмитро Скворцов.

За  його словами, співробітники СБУ увірвалися в квартиру ще до того, як приїхав адвокат Юрія Лукашина.

Судячи з першої сторінки рішення суду, обшук здійснюють у рамках кримінального провадження про «інформаційної агресії» проти України з боку «невстановлених представників Російської Федерації та окупаційної влади Криму», порушеної ще 25.12.2014-го року. Розслідуванням справи займається прокуратура Автономної республіки Крим.

Журналіст Дмитро Скворцов, який працював з Юрієм Лукашиним в газеті «2000», зазначив, що журналіста могли затримати через те, що він бував в Криму після анексії півострова.

Друзі Юрія також зазначають, що протягом останніх місяців співробітники СБУ неодноразово дзвонили Лукашину телефоном і пропонували «зустрітися і поговорити».

Юрій Лукашин працював у газетах “Дело”, “2000” та інших ЗМІ.

Як повідомлялось, керівника Центру звільнення полонених “Офіцерський корпус” Володимира Рубана було затримано 8 березня на КПВВ з арсеналом зброї. Інформацію про його затримання підтвердив генпрокурор Юрій Луценко.  Рубан перебував у СІЗО у Маріуполі.

9 березня Рубану було повідомлено про підозру за ч.1 ст. 263 КК “Незаконне поводження зі зброєю”, та ч.1 ст.14 “Готування до злочину”,  ч.3 ст.258 “Терористичний акт”.

Рубана підозрюють у підготовці теракту в урядовому кварталі, атаки на Верховну Раду та вбивствадепутатів і інших державних діячів з використанням гранатометів і мінометів. Серед людей, які могли бути цілями Рубана – прізвища Порошенко, Аваков, Яценюк, Турчинов.

Також сьогодні суддя оголосив рішення, згідно якого Володимира Рубана, якого вчора затримали при перетині одного з КПВВ на Донбасі, взято під варту на 60 діб без визначення розміру застави.

Під час засідання суду, Володимир Рубан відкинув усі пред’явлені йому обвинувачення та заявив, що під час затримання на КПВВ був там як водій та мав лише перевезти товар з непідконтрольної території Донбасу.

Також ми повідомляли про те, що президент Петро Порошенко заявив, що затриманий керівник Центру звільнення полонених “Офіцерський корпус” Володимир Рубан готував масові терористичні атаки з метою дестабілізації суспільства.

У свою чергу під час брифінгу голова СБУ Василь Грицак заявив, що СБУ має “багато беззаперечних доказів” щодо планів використати зброю, вилучену у керівника “Офіцерського корпусу” Володимира Рубана, для здійснення терактів у центрі Києва.

Читайте також: “Тут маленька армія потрібна” – Касьянов про справу Рубана

або З мінометом проти Порошенка. Що насправді сталося з Рубаном та чи хотів він ліквідувати президента

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE