Politerno > Україна і світ > Порошенко отримав відкат у розмірі $ 100 млн за продаж ліцензій на 4G-зв’язок порібним операторам – ЗМІ

Порошенко отримав відкат у розмірі $ 100 млн за продаж ліцензій на 4G-зв’язок порібним операторам – ЗМІ

  • 21 Березня, 2018
  • 2015 Переглядів
  • 0

Петро Порошенко і Олександр Животовський

Петро Порошенко отримав незаконну «винагороду» у розмірі 100 мільйонів доларів за продаж ліценцій на 4G-зв’язок в Україні за заниженими цінами.

Про це виданню Інформатор повідомило джерело, наближене до керівництва Блоку Петра Порошенка.

За словами поінформованого співрозмовника, гроші від представників мобільних операторів Порошенко отримав перед проведенням тендеру 6 березня, на якому продавалися ліцензії на зв’язок 4G в діапазоні 1800 МГц – найпопулярніших у світі радіочастот.

Інасайдер повідомив, що після отримання 100 мільйонів доларів президент зустрічався з головою Національної комісії‚ що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації Животовським Олександром Миколайовичем. З очільником НКРЗІ, яка власне і займалася організацією тендеру, він обговорював по якій ціні якому мобільному оператору мають бути продані ліцензії.

Варто зазначити, що Олександр Животовський – виходець із ТОВ «Компанія з управління активами “Інвестиційний Капітал Україна”» (ICU). В ICU з січня 2013 по липень 2014 рр він працював начальником відділу інвестиційної діяльності.

Сама компанія ICU тісно пов’язана з чинним президентом України. Після приходу Порошенка до влади чимало співробітників ICU перейшли на роботу в держоргани. Співзасновники компанії Валерія Гонтарева очолила Нацбанк, а Макар Пасенюк став фінансовим радником Порошенка. Начальник відділу інвестиційно-банківських послуг ICU Володимир Демчишин тривалий час керував Міністерством енергетики та вугільної промисловості, а помічник Гонтаревої у компанії Дмитро Вовк, який згодом був менеджером в корпорації Roshen, очолив Нацкомісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ).

Про «багатомільярдну аферу Порошенка», пов’язану з продажем частот 4G, вже неодноразово заявляли різні політики. Вони наполягають, що 4G-частоти, які продали в Україні операторам мобільного зв’язку приблизно за 200 мільйонів доларів, в інших країнах світу коштують мільярди доларів.

За деякими даними, у 2015 році 3G частоти продали за 10 мільярдів гривень. По тодішньому курсу це було 750 мільйонів доларів. Нинішня ціна станвить – 5,5 мільярдів гривень. По нинішньому курсу – це 200 мільйонів доларів. Для порівняння, аналогічні частоти продані в Єгипті за 1,5 мільярди, в Тайланді – за 7 мільярдів, у Великій Британії – за 3 мільярди, в Туреччині – за 5 мільярдів, в Італії – за 5 мільярдів доларів.

Тобто, український бюджет недоотримав 15 мільярдів гривень від продажу ліцензій на зв’язок 4G.

Нагадаємо, на початку березня НКРЗІ провела тендер, на якому були визначенімобільні оператори, які отримали ліцензії на надання послуг з забезпечення населення зв’язком четвертого покоління. Переможцями тендеру стали три оператори мобільного зв’язку – ПрАТ «Київстар», ПрАТ «ВФ Україна» та ТОВ «Лайфселл», які контролюються російськими олігархами.

Оператором «Київстар» володіє компанія VEON. Головні акціонери холдингу: LetterOne Group (47,9%), Telenor (14,6%) і The Stichting (8,3%). Решта акцій (29,2%) перебувають у вільному обігу. Власником міжнародної інвестиційної компанії LetterOne, а відповідно головним акціонером «Київстару» є близький до Кремля олігарх Михаїл Фрідман. Фрідман також контролює 13,3% акцій компанії «Лайфселл».

Фактичним власником ПрАТ «ВФ Україна» (оператор мобільного зв’язку «Vodafone») є інший російський олігарх Володимир Євтушенков. Йому підконтрольна ПАК АФК «Система», яка володіє 48,1% акції Vodafone. Ще 3,45% акції оператора контролює ТОВ «Стрім Диджитал», яка є дочірним товариством ПАТ «МТС», яке в свою чергу також є власністю Євтушенкова.

І Фрідман, і Євтушенков потрапили у «кремлівський список» поплічників режиму Володимира Путіна, який два місяці тому оприлюднило Міністерство фінансів США.

Як відомо, мобільні оператори «Київстар», Vodafone, lifecell купили ліцензії на зв’язок 4G в діапазоні 1800 МГц. Від їх продажу бюджет України отримав 5,43 мільярди гривень. Від продажу радіочастот в діапазоні 2600 МГц 31 січня 2018 року бюджет отримав 2,45 млрд. грн., а у 2015 році від продажу ліцензій на 3G в діапазоні 2100 МГц в держскарбницю надійшло 8,78 млрд. грн.

Раніше повідомлялося, що Генеральна прокуратура і народний депутат Борислав Береза ​​блокують впровадження в Україні мобільного зв’язку четвертого покоління. Таку заяву під час зустрічі з представниками державних органів та учасників ринку зробив глава комітету Верховної Ради з інформатизації та зв’язку Олександр Данченко.

Читайте також: “Хто він, цей президент, і куди веде країну?” – німецька преса про Порошенка

Діліться у соцмережах:

Залишити відповідь

Politerno Full

TELEGRAM

ПРИЄДНУЙСЯ
CLOSE